Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αντίστροφη μέτρηση για τρεις ιδιωτικοποιήσεις 1,3 δισ. ευρώ



Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι τρεις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις - μετά την πώληση του πακέτου μετοχών του ΟΤΕ - με τις οποίες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλύψει τον στόχο για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Πρόκειται για την επέκταση της σύμβασης του Αερολιμένος Αθηνών, για την οποία οι δύο πλευρές σχεδόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καθώς και για τις δύο συμβάσεις του ΟΠΑΠ: την επέκταση της υφιστάμενης άδειας και την παραχώρηση νέας για βιντεολόττο, όπου επίσης η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Παρότι τα έσοδα δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου εντός της εβδομάδας ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ύψος του ποσού θα υπερκαλύπτει τον στόχο για 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ).
Το πρόγραμμα πάντως αλλάζει και ως προς το περιεχόμενο, καθώς μετατίθενται για αργότερα οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Κρατικών Λαχείων. Ο διαγωνισμός για τα Λαχεία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, ενώ για τους δύο οργανισμούς της Θεσσαλονίκης το 2012, μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ με πώληση πακέτου μετοχών του, καθώς και στην επέκταση της σύμβασης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για τα ΕΛΠΕ κανονικά το πρόγραμμα προβλέπει ιδιωτικοποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2012.

«Σπρώχνουν» το Ελληνικό. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εργάζονται εντατικά για να επισπεύσουν την πώληση του Ελληνικού. Εντός των ημερών αναμένεται να προσληφθούν ο νομικός και ο τεχνικός σύμβουλος και περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν από αυτούς οι παράμετροι με βάση τις οποίες θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τους όρους της ιδιωτικοποίησης.
Τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί πρόσκληση για πρώιμη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ετσι, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους η συναλλαγή για το Ελληνικό.
Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει αμέσως πρόοδο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς η τρόικα το διατηρεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της. Είναι βέβαιο ότι για να επιστρέψει και να εγκρίνει τη χορήγηση της επόμενης δόσης, πρέπει να έχει στα χέρια της ένα πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που θα ανταποκρίνεται στους στόχους του εννεαμήνου Ιανουάριος - Σεπτέμβριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.