Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Φοιτητή-τρια, Καλώς ήρθες στο Πανεπιστήμιο Α.Ε


Πανεπιστήμιο Α.Ε
Πανεπιστημιακά ιδρύματα: 
κέντρα παροχής εργασιακών προσόντων, 
αντί για κέντρα παιδείας και της μόρφωσης.
Αγαπητέ φοιτητή-φοιτήτρια,

Σε καλωσορίζουμε στο Νέο Πανεπιστήμιο Α.Ε.


Έχοντας περάσει μέσα από το σχολείο του ανταγωνισμού, της καταπίεσης, της στείρας γνώσης, έχεις επιτέλους πετύχει τον στόχο σου, μια θέση στο πανεπιστήμιο στο οποίο είτε σε οδήγησε ο νόμος της προσφοράς-ζήτησης που ισχύει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, είτε επέλεξες με βάση τις επαγγελματικές προοπτικές της σχολής, είτε (για ελάχιστους) υπήρξε ο διακαής σου πόθος εδώ και χρόνια.

Στο μυαλό σου σίγουρα βρίσκεται η λεγόμενη “φοιτητική ζωή”, το νέο “ολοδικό σου” σπίτι, η ανεξαρτησία σου, καθώς και η καλύτερη εικόνα για το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εγγράφεσαι. Μοιραζόμαστε τη χαρά σου, τον ενθουσιασμό σου και σου ευχόμαστε δημιουργικά φοιτητικά χρόνια. Θεωρούμε απαραίτητο, όμως, να σε προϊδεάσουμε για την εικόνα που πρόκειται να αντικρίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, όχι ώστε να προκαλέσουμε την απογοήτευση, αλλά ώστε να σε καλέσουμε σε κοινή δράση για την Αλλαγή του παρόντος.

Οι διάφορες φοιτητικές παρατάξεις, υποκαταστήματα των κομμάτων εξουσίας οι περισσότερες, θα σε πλησιάσουν δια των κοριτσιών και αγοριών με την χαρακτηριστική ψευδή ευθυμία, ώστε να σε ενημερώσουν για τη διαδικασία των εγγραφών, θα σου ζητήσουν το τηλέφωνο σου ώστε να σε βοηθήσουν στην προσαρμογή σου στην πόλη, θα σε κεράσουν κι ένα καφέ εκμεταλλευόμενοι τη “μοναξιά της πρώτης μέρας” στην πόλη, θα σου υποσχεθούν φωτοτυπημένες σημειώσεις για κάθε μάθημα. Στην πραγματικότητα, αναπαράγουν το ψηφοθηρικό μοντέλο που χρόνια τώρα στήριξαν οι πολίτες της Ελλάδος, με εμφανή τα αποτελέσματα…Η ψήφος σου είναι που τους δίνει υπόσταση, η ανταπόκριση σου είναι που τους δίνει αξία, η στήριξη σου τους δίνει τη δυνατότητα να διαιωνίζουν την αλλοίωση του φοιτητικού κινήματος.

Μόλις πρόσφατα, πέρασε ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα αυτού; Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (που αποτελούσε εθιμικό δίκαιο των ελληνικών ΑΕΙ ήδη από το 19 ο αιώνα…), δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να επιβληθούν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, χρηματοδότηση της έρευνας από ιδιώτες (άρα κατεύθυνση της έρευνας από την “αγορά”), μείωση των συγγραμμάτων (ακόμη και τα αρχεία pdf θεωρούνται πλέον…συγγράμματα), “διευκόλυνση” των φοιτητών με φοιτητικά δάνεια (στις ΗΠΑ μόνο το χρέος των φοιτητικών δανείων ανέρχεται σε…850 δις δολάρια), ολιγαρχική διοίκηση στα πανεπιστήμια (με 15 άτομα να διοικούν τα ιδρύματα), προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης (καθώς απόφοιτοι κολεγίων θα εισέρχονται σε δημόσια πανεπιστήμια μόνο με την αναγνώριση των πιστωτικών τους μονάδων)

Όλα αυτά, φυσικά, προστίθενται στα χρόνια προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν ενόχλησαν κανένα πανεπιστημιακό ή νομοθέτη. Εκτεταμένη διαφθορά (διαρροή θεμάτων σε κομματικές παρατάξεις στις εξεταστικές, στημένες εξετάσεις για μεταπτυχιακά, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κ.α), έλλειψη οργάνωσης, αδιαφορία για το φοιτητή, έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων και μέσων, νοοτροπία “δημοσίου υπαλλήλου” από πολλούς καθηγητές και πολλά ακόμη έχουν ήδη απομακρύνει τους φοιτητές από το πραγματικό ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση τους. Ακόμα, η σύνδεση πτυχίου-αγοράς εργασίας, είναι τέτοια που καθιστά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κέντρα παροχής εργασιακών προσόντων (και αυτών…πεπαλαιωμένων), και όχι κέντρα αλληλεπίδρασης στα πλαίσια της παιδείας και της μόρφωσης.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, και άλλα που θα ανακαλύψει ο καθένας προσωπικά με την φοιτητική του ιδιότητα, σας καλούμε στη συνδιαμόρφωση ενός νέου φοιτητικού κινήματος, που θα προτάσσει την Άμεση Δημοκρατία σε όλες τις λειτουργίες εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Με σαφείς στόχους, που θα προκύψουν μέσα από γενικές συνελεύσεις σχολών και ιδρυμάτων, ας διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην παιδεία, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής προέλευσης. Το δικαίωμα στην έκφραση, με την απαξίωση των κομματικών παρατάξεων και την εκκίνηση συνελεύσεων που θα βασίζονται στις ιδέες και όχι στα πρόσωπα. Τέλος, ας συνειδητοποιήσουμε πως η κοινωνία περιμένει από τους νέους οτιδήποτε το ελπιδοφόρο. Ας μην τους απογοητεύσουμε…

Πηγή

Σχετικά Άρθρα:
Εκπαιδεύοντας όχι για το Kέρδος

Νόαμ Τσόμσκυ: “Οι φοιτητές θα πρέπει να γίνουν αναρχικοί”

Πόσο κοστίζει μια συγνώμη...

Στα αμφιθέατρα και στους δρόμους η κόντρα για τα ΑΕΙ

Η τριάδα της καταστροφής…

Ποιός θα βάλει πίσω τις βάσεις που βγήκαν σήμερα;

ΟΧΙ στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου! ΝΑΙ στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.