Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες


Το δυσβάστακτο βάρος των πολλαπλών έκτακτων εισφορών και τελών, με αποκορύφωμα το τελευταίο ειδικό τέλος στα ακίνητα, πνίγει τους πολίτες θέτοντας εν αμφιβόλω την είσπραξή τους. Στο τριπλό εκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών σε εισόδημα και τεκμήρια (αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες) θα προστεθεί η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικά χρήσεων, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και το νέο τέλος στα ακίνητα.

Η υφαρπαγή τουλάχιστον ενός μηνιαίου μισθού (χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ εστίασης κ.λπ.), και μάλιστα σε μια οικονομικά δύσκολη χρονική περίοδο, κατά την οποία αρκετοί έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά (810.821 άτομα οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει τα χαράτσια.
«Ουκ αν λάβοις...»
Τον κίνδυνο να γυρίσει «μπούμερανγκ» η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ανησυχεί και αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της μεγάλης αγανάκτησης των πολιτών, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφύγουν ακόμη και δικαστικά. Είναι γνωστή άλλωστε η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν να εξοφλήσουν τα σημειώματα που λαμβάνουν κάθε μήνα.
Στα 4,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα μόνο από το τριπλό εκκαθαριστικό και το τέλος ακινήτων, που επιδιώκει η κυβέρνηση να πάρει από τις τσέπες των φορολογουμένων.
Οι επιπτώσεις της άρνησης πληρωμών είναι ουκ ολίγες, όπως όμως και οι εναλλακτικές κινήσεις που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι-καταναλωτές:
Το «τράτο» της διακοπής
1Η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα ξεκινάει από τον Οκτώβριο με τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπή ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να γίνει αν δεν παρέλθει διάστημα 44 ημερών (30 εργάσιμες + 14 ημέρες ύστερα από προειδοποίηση) από την ημέρα που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Στην πράξη μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, επειδή η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της μέσω του επόμενου λογαριασμού που θα τους αποστείλει έπειτα από δύο μήνες.
Αν τώρα αλλάξει ο Κώδικας, δεδομένου ότι ο καινούργιος βρίσκεται σε διαβούλευση, θα ορίζονται ακόμη μεγαλύτερες προθεσμίες, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και έξι μήνες, και κυρίως θα προβλέπεται ειδική πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η πληρωμή του τέλους των ακινήτων, που εξοφλείται σε δύο δόσεις, συνδέεται άμεσα με την παροχή του ρεύματος. Η μη πληρωμή του θα οδηγήσει σε διακοπή ρεύματος έπειτα από περίπου ενάμιση μήνα.
Εν τούτοις το τρικ της προκαταβολής του 25% του συνολικού τέλους από τη ΔΕΗ ή από άλλο προμηθευτή στο Δημόσιο μπορεί να μεταθέσει ουσιαστικά το πρόβλημα στην εταιρεία παροχής ρεύματος όχι μόνο από τη μη πληρωμή λογαριασμών, αλλά και από τη διακοπή παροχών κυρίως κενών ακινήτων.
Τριπλή κεραμίδα
2Το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα είναι το έτερο μεγάλο χαράτσι που άρχισαν ήδη να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Περιλαμβάνει τον κεφαλικό φόρο ή εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα, την έκτακτη εισφορά στα τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος. Η εξόφλησή του ξεκινάει από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ή να εξοφληθεί εφάπαξ όλο το ποσό με την έκπτωση του 5%.
Η μη πληρωμή του τριπλού εκκαθαριστικού τι σημαίνει; Θα καταστεί ληξιπρόθεσμο στο τέλος του έτους. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα κατόπιν να απευθυνθεί στην εφορία και να ζητήσει διακανονισμό, δηλαδή να το εξοφλήσει σε δόσεις με τη μηνιαία προσαύξηση.
Οσοι δεν το πληρώσουν καθόλου αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μέτρα, κατάσχεση και πλειστηριασμό. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.