Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Στατιστικές...




Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Στο 12% αποτίμησε την αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά το τρέχον έτος ο Παύλος Γερουλάνος. Ο ευπρεπής υπουργός Τουρισμού βάζει στο κάδρο ένα στατιστικό στοιχείο που ... μπορεί να μετρήσει επικοινωνιακά υπέρ της κυβέρνησης - σε μια στιγμή που οι επιδόσεις της είναι αρνητικές. Εξυπνο. Ωστόσο, όταν όλα κινούνται στο κόκκινο, κάτι που έχει θετικό πρόσημο και διψήφιο νούμερο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία; Από επικοινωνιακής πλευράς ναι. Από πλευράς ουσίας πρέπει να εξεταστούν και άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε αν πράγματι ο τουρισμός είναι τόσο προσοδοφόρος.

Για παράδειγμα, ο αυξημένος όγκος αφίξεων συμπαρασύρει αυξητικά και τους τζίρους των τουριστικών μονάδων; Γιατί αν πρόκειται να ρίχνουν κάθε χρόνο τις τιμές οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουν πελατεία, στο τέλος θα έχουν τουρίστες, αλλά δεν θα έχουν έσοδα.
Εκτός από τον τζίρο των ξενοδοχείων υπάρχει και η συμμετοχή στην εγχώρια κατανάλωση. Αν περισσότεροι τουρίστες δεν σημαίνει και αντίστοιχη ενίσχυση στις πωλήσεις, οι τοπικές αγορές θα γίνουν ντεκόρ για περίπατο.
Ενα ακόμη ζητούμενο είναι η προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες - εντός ή εκτός των ξενοδοχειακών υποδομών. Αν πρόκειται να φέρνουμε στην Ελλάδα κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη για να πουλάμε τα προϊόντα άλλων χωρών, τότε ο τουρισμός θα καταλήξει μηχανισμός εξυπηρέτησης τρίτων. Ανεξάρτητα από το εμπορικό κέρδος που έχει ο επιχειρηματίας, όταν οι πατάτες έρχονται από την Αίγυπτο, τα γαλακτοκομικά από τη Βόρεια Ευρώπη, τα λαχανικά από τη βαλκανική ενδοχώρα, τα φρούτα από τη Λατινική Αμερική και τα όσπρια από την Κίνα και πάει λέγοντας, τότε ο παραγωγός που ωφελείται βρίσκεται εκτός των εθνικών ορίων. Ο ελληνικός τουρισμός ενισχύει ΑΕΠ άλλων λαών. Και θα φτάσουμε να παίρνουμε από τους τουρίστες λιγότερα από όσα πληρώνουμε για εισαγωγή των αγαθών που καταναλώνουν.
Γι' αυτό φυσικά δεν ευθύνεται o Γερουλάνος. Η δουλειά του είναι να πλασάρει την Ελλάδα ως προορισμό και το κάνει καλά αν κριθεί από το «συν 12%» για το οποίο υπερηφανεύεται. Αν όμως η ελληνική οικονομία δεν ωφελείται πρωτογενώς με την ίδια αντιστοιχία, τότε αυτή η αύξηση είναι απλώς μια καλή στατιστική. Και όπως έλεγε ο αμερικανός συγγραφέας Λέοναρντ Λέβινσον: «Οι στατιστικές είναι αριθμοί που θέλουν να θεωρούνται επιχειρήματα».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.