Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ Ή ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Προθεσμία πέντε ημερών για να αποδεχθούν το «ραβασάκι» της περαίωσης δίνει η Εφορία σε πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην προηγούμενη ρύθμιση, διαφορετικά θα ελέγχονται. Το...
δεύτερο κύμα της περαίωσης αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009, και περιλαμβάνει επίσης τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς επίσης επιχειρήσεις με τζίρο από 20 έως 40 εκατ. ευρώ και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, που είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ρύθμιση του 2010. Τώρα και αυτοί καλούνται να αποδεχθούν το εκκαθαριστικό που θα τους αποσταλεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, διαφορετικά θα ελεγχθούν από την Εφορία.
Πρόκειται για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη χθες σε όλες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα της χώρας, δίνοντάς τους εντολή η έκδοση των εκκαθαριστικών να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους, τους επιτηδευματίες με περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και όσους από λάθος (των τραπεζών κ.λπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις απ' όσες ήθελαν. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ρύθμιση της περαίωσης, είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής: πρώτα θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου και η Εφορία θα καλεί τον επιτηδευματία για έλεγχο. Εκεί, θα του επιδίδεται το εκκαθαριστικό της περαίωσης και αυτός θα έχει το δικαίωμα να το αποδεχτεί μέσα σε πέντε ημέρες. Εφόσον το κάνει, θα θεωρείται ότι ο φορολογικός έλεγχος ολοκληρώθηκε. Εφόσον αρνηθεί να το αποδεχτεί, τότε ο έλεγχος θα συνεχίζεται. Πρώτα θα επιδοθούν όλα τα εκκαθαριστικά και μετά θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Επίσης, εντολή ελέγχου θα δίνεται και στις περιπτώσεις εκείνες όπου ναι μεν έγινε αποδεκτό το εκκαθαριστικό της προηγούμενης ρύθμισης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η περαίωση, λόγω μη καταβολής τουλάχιστον δύο ληξιπρόθεσμων δόσεων.
Ακόμη, παρατείνονται για έναν χρόνο όλες οι προθεσμίες παραγραφής που έληγαν μέχρι τις 31/12/2011, και οι οποίες αφορούν υποθέσεις των χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, καθώς και κάθε είδους υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και οι υποθέσεις μη υποβολής δηλώσεων. Ο λόγος παράτασης της παραγραφής όλων αυτών των υποθέσεων είναι προκειμένου η Εφορία να μπορεί να τις ελέγξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.