Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Καταστροφή 80% στα βαμβάκια, από το πράσινο σκουλήκι...




Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι Αλμυριώτες βαμβακοκαλλιεργητές καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί σε ποσοστό που ανά περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το 80% από το πράσινο σκουλήκι. Την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ζητά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Σαρρής. 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου 

Η κατάσταση στον..
. 
Αλμυρό στις βαμβακοφυτείες έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς το πολυφάγο πράσινο σκουλήκι έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αδυνατούν τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας εάν δεν τύχουν σημαντικής οικονομικής στήριξης. 

Οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά τη χειρότερη στα χρονικά του βαμβακιού και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι επιδοτήσεις από τις περσινές καταστροφές θα είναι μηδαμινές όταν η περσινή προσβολή της βαμβακοκαλλιέργειας, η οποία θεωρήθηκε μια από τις δυσκολότερες χρονιές, είχε μείωση στην παραγωγή του βαμβακιού μέχρι και 50% από το επικίνδυνο έντομο και τις βροχοπτώσεις. 

«Σε σημαντική έκταση η συλλογή του βαμβακιού είναι απαγορευτική διότι το κόστος συλλογής είναι μεγαλύτερο από την αξία της συλλεγόμενης ποσότητας. Μετά το περσινό χτύπημα από το πράσινο σκουλήκι ήρθε η φετινή χρονιά η οποία έφερε τους βαμβακοπαραγωγούς κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η επιδρομή του πράσινου σκουληκιού ήταν τόσο μεγάλη και τόσο καταστροφική που και οι τακτικοί ψεκασμοί (διπλάσιοι και τριπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) με τα ισχυρότερα φάρμακα δεν μπόρεσαν να το αναχαιτίσουν», αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σαρρής. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί σε σημείο που το οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας να είναι αρνητικό. 

«Οι παραγωγοί του Δήμου μας αδυνατούν τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας εάν δεν τύχουν σημαντικής οικονομικής στήριξης» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρρής, ο οποίος τονίζει ότι είναι αναγκαίο άμεσα να γίνει εκτίμηση των ζημιών και να ληφθούν σοβαρά μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο που βρίσκονται σήμερα. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι στον Αλμυρό η έκταση στην οποία καλλιεργείται βαμβάκι ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα και αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για τους αγρότες του κάμπου. Τέλος ο κ. Σαρρής σχετική επιστολή έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.