Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ 4,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή)
Ενισχύσεις ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα αφορά φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις, θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου. Οι ενισχύσεις αυτές... 
αφορούν το α΄ εξάμηνο του 2011, καθώς στο β΄ εξάμηνο θα γίνει νέα προκήρυξη για 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις. Συνολικά το 2011 στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου θα προκηρυχθούν ενισχύσεις 4,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. θα είναι φοροαπαλλαγές και 1,2 δισ. επιχορηγήσεις. Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης, θα προκηρυχθούν οι ακόλουθες επιχορηγήσεις: 500 εκατ. ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής, 100 εκατ. ευρώ στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης, 150 εκατ. στο ειδικό καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας και 50 εκατ. ευρώ στο ειδικό καθεστώς της δικτύωσης επιχειρήσεων.
Οι επιχορηγήσεις των ειδικών καθεστώτων (νεανική επιχειρηματικότητα και δικτύωση) θα συμπεριληφθούν στην πρώτη προκήρυξη, αλλά θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011.
Σημειώνεται ότι στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν ένα δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Οι υπόλοιπες διαθέσιμες φοροαπαλλαγές ύψους 800 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθεί το πλαφόν ενισχύσεων που μπορούν να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης. Επίσης, θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη προκήρυξη του 2011, θα προκηρυχθούν 400 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και θα δοθεί έμφαση στις περιφέρειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνει βάσει πολλαπλών κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες:
α) Κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικού φορέα. Η βαθμολογία μπορεί να είναι από 0 έως 20 βαθμούς.
β) Κριτήρια βιωσιμότητας και αποδοτικότητας επενδυτικού σχεδίου και επενδυτικού φορέα. Η ελάχιστη βαθμολογία είναι 0 και η μέγιστη που μπορεί να λάβει το σχέδιο 20.
γ) Κριτήρια τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η βαθμολογία κυμαίνεται από 0 ώς 25 βαθμούς.
δ) Κριτήρια συμβολής της επένδυσης στην οικονομία και περιφερειακή ανάπτυξη. Η βαθμολογία θα κυμαίνεται από 1 έως 35 βαθμούς.
Στην περίπτωση των σχεδίων γενικής επιχειρηματικότητας η βαθμολογία των ομάδων κριτηρίων α) και β) πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1,2. Στην περίπτωση των σχεδίων του καθεστώτος τεχνολογικής ανάπτυξης η βαθμολογία της ομάδας κριτηρίων γ) πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1,5.

Με βάση τη βαθμολογία των κριτηρίων καταρτίζονται πίνακες κατά κατηγορία επενδυτικών σχεδίων, στους οποίους κατατάσσονται κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά τα αξιολογούμενα επενδυτικά σχέδια, πλην των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ), τα οποία αξιολογούνται αυτοτελώς. Με βάση τη σειρά κατάταξης εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων μέχρι την εξάντληση του ποσού. Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των σχετικών ιστοσελίδων του υπουργείου, όπου θα βρίσκει και τις απαραίτητες πληροφορίες (www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr, www.investingreece.gov.gr) και λαμβάνει προσωπικό κωδικό. Υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εκτυπώνει την αίτηση. Ο επενδυτικός φάκελος θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών που δημιουργείται στην έδρα κάθε περιφέρειας, στη Μονάδα Ανάπτυξης στη Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.