Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βελτιώνεται η αντισεισμική προστασία της χώρας


Βελτιώνεται η αντισεισμική προστασία της χώρας

Όλος ο ελλαδικός χώρος θα καλυφθεί με όργανα υψηλής τεχνολογίας

Η αντισεισμική προστασία της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω με την εγκατάσταση και λειτουργία 450 επιταχυνσιογράφων νέας γενιάς, που θα καταγράφουν την επιτάχυνση του εδάφους, όταν σημειώνεται κάποιος σεισμός στον ελλαδικό χώρο.

Τα ηλεκτρονικά όργανα εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων (ΕΔΕ) που αποκτά η Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους ισχυρούς σεισμούς, αλλά και το σχεδιασμό του νέου αντισεισμικού χάρτη της χώρας.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες για τις σεισμικές δονήσεις συγκεντρώνονται από ένα δίκτυο 250 επιταχυνσιογράφων, από τους οποίους οι 185 είναι παλαιότερης ψηφιακής τεχνολογίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, σε ένα περίπου χρόνο θα τεθούν σε λειτουργία άλλα 200 όργανα, νέας γενιάς και ο συνολικός αριθμός των επιταχυνσιογράφων θα φθάσει τα 450 ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Η υλοποίηση του «Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων» (ΕΔΕ) γίνεται από κοινού το ΙΤΣΑΚ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου, Νίκος Θεοδουλίδης, με τα νέα όργανα, αλλά και με την πυκνότητα του δικτύου που αναπτύσσεται, οι σεισμολόγοι θα ενημερώνονται με μεγαλύτερη ευχέρεια για τα δεδομένα ενός σεισμού, σε πραγματικό χρόνο.

Ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά καλύπτεται όλος ο ελληνικός χώρος από όργανα υψηλής τεχνολογίας για την καταγραφή της σεισμικής κίνησης και υπογράμμισε ότι λίγες χώρες έχουν εθνικά δίκτυα επιταχυνσιογράφων.

Επισήμανε ότι για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σεισμών το υπουργείο, διαμορφώνει ένα πλαίσιο αρχών και στόχων για μια Εθνική Αντισεισμική Πολιτική και εξήγησε ότι το πλαίσιο διαμορφώνεται βασισμένο στους παρακάτω άξονες:

-τη συνεχή βελτίωση της αντισεισμικότητας των νέων κατασκευών
-την αναβάθμιση των υφισταμένων κατασκευών που σχεδιάσθηκαν με παλιούς κανονισμούς, ενώ, όπως είπε, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται ορισμένες κατηγορίες κατασκευών όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι επικίνδυνες βιομηχανίες.

«Όλοι οι παραπάνω άξονες συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε ενεργητική αντισεισμική πολιτική. Από την άλλη μεριά όμως, αποτελούν ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά σύντομα», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του ΙΤΣΑΚ και έκανε γνωστό ότι εξασφαλίσθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ - επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013) για την κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων σε οικόπεδο που διαθέτει το ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. 

Το κτίριο του ΙΤΣΑΚ θα κατασκευασθεί στους Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε ιδιόκτητο οικόπεδο, ενώ έχει ήδη συνταχθεί η πλήρης κτιριακή μελέτη και εκδόθηκε η σχετική άδεια από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.