Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΛΠΕ : ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Ορατό είναι το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων και των εργαζομένων, με κίνδυνο να σημειωθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει δεκαήμερη απεργία από τηνΚυριακή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στη νέα Συλλογική Σύμβαση...

Για υπερβολικές παροχές και προνόμια που ισχύουν σήμερα και πρέπει να εξορθολογιστούν καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί έκαναν λόγο από την πλευρά τους την Τετάρτη παράγοντες της διοίκησης των ΕΛΠΕ.
Οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο των εργαζομένων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης δεν έχουν καταλήξει, οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 18%, και η διοίκηση επισημαίνει ότι αν ώς τον Ιούνιο δεν υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης του Δημοσίου ως μετόχου της εταιρίας καθώς όπως είναι γνωστό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει απευθύνει από το Δεκέμβριο επιστολές σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες μετέχει το κράτος, ζητώντας «εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας».
Ο μέσος μισθός στα ΕΛΠΕ σήμερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της διοίκησης, διαμορφώνεται στα 86.000 ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ καθώς η ετήσια μισθοδοσία περιλαμβάνει 17,8 μισθούς. Στα επιδόματα που καταβάλλονται περιλαμβάνεται επίδομα κυλικείου (200 ευρώ το χρόνο) πέρα από τη δωρεάν σίτιση, εκδρομικό επίδομα (που καλύπτει τα έξοδα οικογενειακής διαμονής τεσσάρων ημερών σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων), ακόμη και επίδομα… αγάμου που καταβάλλει μια θυγατρική του ομίλου στους άγαμους εργαζόμενους άνω των 35 ετών.
Οι υπερωρίες στα ΕΛΠΕ αμείβονται 12% υψηλότερα από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, η βάρδια με 39,5% (έναντι υποχρέωσης 22 %) και η άδεια για τους εργαζόμενους που κάνουν βάρδιες με 44%. Το εβδομαδιαίο ωράριο είναι 38 ώρες, αντί για 40 και οι ημέρες εργασίας 197 το χρόνο ενώ στα διυλιστήρια της Δυτικής Ευρώπης είναι 230 - 240.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.