Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τζ. Ασάνζ: "Όλες οι εξουσίες θέλουν να κρύψουν τα άπλυτά τους!"


Τζ. Ασάνζ: "Όλες οι εξουσίες θέλουν να κρύψουν τα άπλυτά τους!"Ο Τζούλιαν Ασάνζ, το κεντρικό πρόσωπο πίσω (και μπροστά) απ'τα Wikileaks, έδωσε χθες  μια ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη στην Ιταλική Εσπρέσσο και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Μίλησε για τη σχέση των Wikileaks με τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, το δημοσιογραφικό παρασκήνιο πίσω απ΄την δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων και άλλα πολλά..

Γιατί  το ύφος του λόγου των πολιτικών είναι τόσο διαφορετικό ανάλογα με το αν μιλούν δημόσια η μεταξύ τους?
Καλή ερώτηση. Είναι όπως ακριβώς
όταν οι άνθρωποι του Κογκρέσου στις ΗΠΑ είναι ικανοί να βελτιώσουν τη θέση τους εξαπατώντας με ρητορικά και συναισθηματικά κόλπα διαφόρους οργανισμούς και επίσης να βελτιώνουν τη θέση ισχύος τους με συστηματικά ψευδή προς στο κοινό. Πρόκειται απλά για υποκρισία.

Γεια σου Τζούλιαν, κατά την άποψη σου γιατί οι Νew York Times είναι τόσο σκληροί απέναντι σου; Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν απ’ τους πιο θερμούς υποστηρικτές σου!
Οι  Νew York Times και ο αρχισυντάκτης τους, Μπιλ Κέλερ, εισήγαγαν μια νέα θεωρία συνωμοσίας, συμφώνα με την όποια οι άνθρωποι της Guardian «έκλεψαν» τα  cablegates από την Washington Post, σε αντίθεση με όσα υποτίθεται είχαν συμφωνηθεί για τη δημοσίευση. Αυτό σε συνδυασμό με τους φόβους ότι άτομα από των ΝΥΤ θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για τις δημοσιεύσεις, οδήγησε τον Κέλερ και άλλους να αρχίσουν τις κίτρινες επιθέσεις εναντίον μας.

Καταρχάς σε ευχαριστούμε για τις προσπάθειες σου,  η ερώτηση μου είναι η εξής: πιστεύεις( η ελπίζεις) πως υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των Wikileaks και των εξεγέρσεων που συμβαίνουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής;
Η ιστορία με την ανάμιξη μας στον ξεσηκωμό των χώρων της  MABA (Mέση Ανατολή-Βορεια Αφρική)  είναι μεγάλη και συναρπαστική.. Τόσο μεγάλη που θα πρέπει να διαβάσετε στο βιβλίο μου για αυτό μιας και δεν υπάρχει χώρος εδώ. Πάντως εν συντομία, ξεκινήσαμε τη δημοσίευση εγγράφων σχετικά με την περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα μέσω των αράβων συνεργατών μας al-Akhbar ( και al-Masry al-Youm - Κάιρο). Η Al-Akhbar η πιο αξιόπιστη εφημερίδα, δημοσίευσε στην ονλάιν έκδοσή της, σχεδόν όλα τα έγγραφα για τις χώρες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της Τυνήσιας. Τότε δημιουργήθηκε ένα σαίτ, το Tunisleaks, προκειμένου να μεταφράσει τα έγγραφα μας στα γαλλικά. Η κυβέρνηση της Τυνήσιας απαγόρευσε την πρόσβαση σε όλα τα αποκαλυπτικά σαίτ . Το σάιτ της Al-Akhbar έπεσε τρεις φορές , μετά από κρατική επίθεση. Τότε κάποιοι χάκερς, πιστοί σε μας, ανακατεύθυναν τα Τυνησιακά κυβερνητικά σάιτ, απευθείας στο Wikileaks και τότε τα έγγραφα που εξέθεταν το καθεστώς του Μπεν Αλί βγήκαν στη φορά. Έπειτα στις 16 Δεκεμβρίου ένας 26χρονος Τυνήσιος τεχνικός υπολογιστών μας έφερε ζωτικές πληροφορίες για τις εξεγέρσεις. Διάφορα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και με την εμπλοκή μας στην Αίγυπτο


Κύριε Ασάνζ, τα έγγραφα  των Wikileaks στάλθηκαν στους New York Times, την Guardian, το Deer Spiegel, στη Le Monde και στην El Pays. Γιατί όχι και σε κάποια ιταλική εφημερίδα;
Πλέον έχουμε δώσει έγγραφα στην Εσπρέσσο, την Ρεπάμπλικα και πολλούς άλλους. Είναι περίπου 70 δημοσιογραφικοί οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε τώρα. Θα θέλαμε να είχαμε δουλέψει με περισσότερους οργανισμούς στο ξεκίνημα, όμως η Guardian και οι Νew York Times «φρόντισαν» να μην το επιτρέψουν να συμβεί.

Ποια είναι η άποψη σου για τον πόλεμο στη Λιβύη? Τι πιστεύεις για την γαλλική επιθετικότητα?
Η κατάσταση στην Λιβύη είναι ένα πρόβλημα. Αν η εισβολή γίνεται όντως για ανθρωπιστικούς λογούς, τότε γιατί δεν εισβάλουν και στο Μπαχρέιν η την Υεμένη? Οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για το πλάνο και τους λόγους της εισβολής. Ο πόλεμος είναι μια σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να δικαιολογείται με σαφή πλανά και καθαρές προθέσεις.

Τι πιστεύεις για τον Daniel Domscheit-Berg και το βιβλιο που έγραψε εναντίον σου? (σσ. αντ) Είναι ικανό το σάιτ του, OpenLeaks, να επηρεάσει με κάποιο τρόπο τα Wikileaks?
Πρόκειται για έναν επικίνδυνο βλαβερό άνθρωπο του ονειρεύσου. Όλα θα βγουν στη φόρα στα δικαστήρια.

Η ερώτηση μου αφορά τα έγγραφα σχετικά με την Τράπεζα της Αμερικής και το αρχείο insurance.aes. Πότε προγραμματίζετε να δημοσιεύσετε τα έγγραφα και ποτέ σκοπεύετε να δώσετε τους κωδικούς για να «ανοίξει» το αρχείο;Και μια προσωπική ερώτηση. Η ζωή σας είναι  καλυτέρη μετά την ίδρυση των Wikileaks?
Ποτέ δεν επιβεβαιώσαμε από ποια τράπεζα προέρχεται η πληροφόρηση μας. Έχουμε πληροφορίες για μια σειρά από τράπεζες, όμως ακόμα επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία και υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να λυθούν για να αποδοθεί δικαιοσύνη.. Όσο για την Τράπεζα της Αμερικής, πιθανότατα υπάρχουν έγγραφα που σχετίζονται με αυτήν.. Αυτή τη στιγμή δημοσιεύουμε έγγραφα μόνο εάν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε επιλέξουν να γράψουν για αυτά και δώσουν την κατάλληλη δημοσιότητα. Όποτε απ’ τή στιγμή που κάποιος δημοσιογραφικός οργανισμός αισθανθεί ότι υπάρχουν έγγραφα για την Τράπεζα της Αμερικής που αξίζουν την προβολή, τότε αυτά θα δημοσιεύουν.. Στο τέλος αυτού του πρότζεκτ θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα έγγραφα, ούτως ώστε να δει το κοινό τι πραγματικά υπάρχει.
Το αρχείο insurance.aes που δημοσιεύτηκε πέρυσι ήταν μια προστασία για μας και τις  πληροφορίες που είχαμε. Δικηγόροι σε όλο τον έχουν τους κωδικούς και θα τους δώσουν αν κάποια στιγμή γίνει φανερό ότι τα Wikileaks δεν είναι σε θέση να δημοσιεύουν πληροφορίες ελευθέρα. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε πως ακόμα και αν εμείς βγούμε απτό παιχνίδι, η πληροφορία θα φτάσει στο κοινό, εκεί που ανήκει.
Απ’ τη στιγμή που ιδρύσαμε το Wikileaks, δούλεψα σκληρά και δέχθηκα πολλές προσωπικές και επαγγελματικές επιθέσεις. Όπως και να ‘χει η δουλειά μας μπορεί να παίξει ρόλο στην απονομή δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα μόλις την προηγούμενη υπουργός της Παραγουάης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω διαφόρων ατασθαλιών που ήρθαν στο φως με έγγραφα που δημοσιεύσαμε. Αποτελέσματα σαν αυτό είναι σπουδαία και αξίζουν όλη την προσπάθεια , τις δίκες και τα ρίσκα που περιλαμβάνει αυτή η δουλειά.

Κύριε Ασάνζ, θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση. Τι πιστεύεις για την κοινωνία που ζούμε;  Νομίζεις ότι οδηγείται στην αυτοκαταστροφή;

Υπάρχουν δύο εναλλακτικά μονοπάτια για το μέλλον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο απ’ τα  δύο θα πάρει ο πολιτισμός μας. Για αυτό και η συγκεκριμένη περίοδος είναι τόσο σημαντική. Απ’ τη μια ο υπερεθνικός ψηφιακός ολοκληρωτισμός, με τα κράτη, τις ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, στρατούς και πετρελαϊκές -όλα αυτά, μπλεγμένα μεταξύ τους και ο καθένας μας να καταγράφεται χάριν της «διαφάνειας» (οι ισχυρός που ξέρει τα πάντα για τον ανίσχυρο). Απ’ την άλλη η κατάρρευση και μετατροπή των μεγάλων εθνών-κρατων σε περιφερειακές δυνάμεις., η ελευθερία και το απόρρητο των ψηφιακών επικοινωνιών, οι αυθεντικές μικρές αγορές που πρώτο ρόλο έχει ο παραγωγός και ο έλεγχος των ισχυρών απ’ τους ανίσχυρους. Καμία εξουσία χωρίς πλήρη διαφάνεια.


Αγαπητέ κύριε,o 
 Carne Ross- ιδρυτής της Ιndependent Diplomacy (συμβουλευτική διπλωματική ΜΚΟ)  έγραψε στο twitter το εξής: «¨Έμαθα από 2 αξιόπιστες πήγες στο Λονδίνο ότι τα Wikileaks έχουν αρκετές εκατοντάδες έγγραφα για το Γκουαντάναμο και δεν τα δημοσιοποιούν.

 Όντως έχετε αυτά τα έγγραφα; Πότε σκοπεύετε να τα δείξετε;



Δίνουμε μια υπόσχεση στις πηγές μας. Να δημοσιεύουμε ότι έχουμε και να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Ποτέ δεν κρατάμε τις πληροφορίες για μας αν και κάποιες φορές οι επιθέσεις που δεχόμαστε μας καθυστερούν λιγότερο η περισσότερο στη δουλεία μας.



Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη αγγλική συνέντευξη στην οποία περιλαμβάνονται και όλες οι ερωτήσεις του κοινού προς τον Ασάνζ κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.