Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οδηγίες... αντίστασης για την μη πληρωμη Διοδίων.

diodia-stopΟδηγίες αντίστασης στο μακρύ χέρι των διοδίων εξέδωσαν τα μέλη των "Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων Ενάντια στα Διόδια". Οι συμβουλές έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών – οδηγών και είναι άκρως κατατοπιστικές:
1. Φτάνουμε με το αυτοκίνητο μας μπροστά στην μπάρα – Δεν ανοίγουμε συζήτηση με τον υπάλληλο.
2. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο μας.
3. Σπρώχνουμε την μπάρα προς τα εμπρός, σαν να ανοίγουμε μία πόρτα. Η μπάρα δεν πάει προς τα πάνω χειροκίνητα..
4. Η μπάρα πηγαίνει προς το πλάι και δεν παθαίνει καμιά φθορά
6. Ακούγεται ένας ήχος σειρήνας που δεν του δίνουμε καμιά σημασία
5. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μας και συνεχίζουμε τον δρόμο μας.
Στην όλη διαδικασία (άρνησης πληρωμής) δεν επιτρέπεται να επέμβει ούτε η Αστυνομία (αφού δεν κάνουμε καμία παράβαση του Κ.Ο.Κ.) , ούτε η Εφορία (μια που η άρνηση πληρωμής είναι διαφορά μεταξύ ιδιωτών).
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ- ΣΠΡΩΞΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ!
Οι παγκόσμιες εταιρίες με την αγαστή συνεργασία των κυβερνώντων, συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα των πολιτών αυτής της χώρας:
Επανειλημμένες καταγγελίες παίρνουμε από πολίτες που περνούν τα διόδια στις Αφίδνες για ανάγωγη, προκλητική και παράνομη συμπεριφορά των υπαλλήλων και των υπευθύνων στα διόδια. Αρνούνται να τηρήσουν την διαδικασία που προβλέπεται ακόμη από τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις τους, που ορίζουν ότι: όταν υπάρχει άρνηση πληρωμής τότε πρέπει να φωτογραφηθεί ο αριθμός του αυτοκινήτου και αμέσως μετά η μπάρα σηκώνεται και ο οδηγός φεύγει.
Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να παρεμποδίζουν και μάλιστα με εκβιαστικές απειλές, την ελεύθερη διέλευση των αρνούμενων να πληρώσουν το χαράτσι, συμπολιτών μας. Η παρεμπόδιση αυτή συνιστά , εκ μέρους της εταιρίας, το αυτόφωρα διωκόμενο αδίκημα της παράνομης κατακράτησης και της παρακώλυσης των συγκοινωνιών.
Να ξέρουν , εταιρίες και κυβερνώντες, ότι τα πρόβατα ξύπνησαν. Τέρμα πια το άρμεγμα. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί! Οι πολίτες θα προβαίνουν εκτός των άλλων σε μηνύσεις εναντίον κάθε υπευθύνου για παράνομη κατακράτηση και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην εμπλέκονται σε ανώφελες συζητήσεις με τους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν εντολές για σκόπιμη καθυστέρηση. Να σπρώχνουν την μπάρα προς τα μπρός , σαν να ανοίγουν μία πόρτα και να διέρχονται ελεύθερα πηγαίνοντας στο σπίτι, στην δουλειά τους ή όπου αλλού θέλουν.
Γιατί αυτοί οι δρόμοι είναι δικοί μας, τους έχουμε χιλιοπληρώσει από την εποχή των παππούδων και των πατεράδων μας και δεν μας ρώτησε κανένας όταν τους παραχώρησαν στους μεγαλοεργολάβους ντόπιους και ξένους.
«ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ. ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ»
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28/11 , 11πμ , ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Αιχμές κατά της ΝΔ από τον πρόεδρο του ΣΕΒ

«Οι αρνητές του μνημονίου αρνούνται την ίδια την πραγματικότητα που το επέβαλε.Και προτείνουν ουσιαστικά στον λαό μας την εθελοτυφλία ως συνταγή αντιμετώπισης του προβλήματος.Αναπαράγουν δηλαδή την καταστροφική αντίληψη που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αφήνοντας αιχμές τόσο για τη στάση της ΝΔ όσο και για τα κόμματα της Αριστεράς στο θέμα του μνημονίου.

Για τα αίτια και τις λύσεις του προβλήματος είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αταλάντευτη πολιτική βούληση για να βγει από τη σημερινή της κρίση- την πιο σοβαρή και ταυτόχρονα πιο επικίνδυνη στη μεταπολιτευτική ιστορία μας. Η εκτίμηση που υπάρχει στους επιχειρηματίες είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη ενός αναχρονιστικού, πολυδαίδαλου πελατειακού κράτους που έχτισε η κομματοκρατία της Μεταπολίτευσης και το οποίο κρατάει σήμερα αιχμάλωτες την οικονομία και την κοινωνία.

«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κρατικό και συντεχνιακό σύμπλεγμα, το οποίο δεν αποτελεί απλώς το μείζον πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας,αλλά τον ουσιαστικό πάτρωνα του τόπου.Η απαλλαγή από αυτό το σύμπλεγμα είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια σύγχρονη οικονομία, μια σύγχρονη κοινωνία» πρότεινε ως λύση ο πρόεδρος του ΣΕΒ. 

Στο ευρωσκαμνί για ενισχύσεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία η Ελλάδα

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της Ελλάδας προβαίνει η Ε.Ε. επειδή δεν πήρε πίσω τις κρατικές ενισχύσεις που είχε δώσει στην επιχείρηση Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε (ΕΝΑΕ).
Η απόφαση της Ε.Ε. που είχε βγει στις 2 Ιουλίου του 2008 υποστήριζε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακτήσει από την ΕΝΑΕ τις ενισχύσεις.
Πρόκειται για ενισχύσεις ύψους 189,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις δανείου, δάνεια, εισφορές κεφαλαίων, αντεγγύηση, εγγυήσεις και προκαταβολές.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Πολυμήχανοι Ελληνες

Αν η ελληνική εφευρετικότητα έγινε πρόσφατα γνωστή για το μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας (τα περίφημα greek statistics), ευτυχώς υπάρχει και ο αντίποδας και έρχεται από την έρευνα, έναν τομέα στον οποίο οι κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας ανέκαθεν διακρίνονταν.
Αναβοσβήνει το φως στους κοινόχρηστους χώρους ανάλογα με το πού βρίσκεται ο ένοικος. Η «έξυπνη μπουτονιέρα» του Γ. Βάκουλη μειώνει τα κοινόχρηστα έως και 80%Αναβοσβήνει το φως στους κοινόχρηστους χώρους ανάλογα με το πού βρίσκεται ο ένοικος. Η «έξυπνη μπουτονιέρα» του Γ. Βάκουλη μειώνει τα κοινόχρηστα έως και 80%Τρανή απόδειξη τα βραβεία αλλά και η 1η Διεθνής Εκθεση Ευρεσιτεχνίας που ολοκληρώθηκε χθες στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Εκεί, Ελληνες εφευρέτες παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές που υπόσχονται να απλοποιήσουν την καθημερινότητά μας, να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και να κάνουν γνωστό το «ελληνικό δαιμόνιο» στο εξωτερικό, αφού το (ευρωπαϊκό κυρίως) ενδιαφέρον για αρκετές από αυτές είναι δεδομένο.
Συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ανεμογεννήτρια του Λεωνίδα Κοντού από τα Ιωάννινα, που δεσμεύει ενέργεια από το ωστικό κύμα διερχόμενων οχημάτων ή το σύστημα εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος που μειώνει τα κοινόχρηστα των ενοίκων μιας πολυκατοικίας έως και 80% του ηλεκτρονικού της ΔΕΗ Γιώργου Βάκουλη από τις Σέρρες, είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν. Εκεί βρέθηκαν ακόμη η οικολογική φόρμουλα του Σταύρου Τραυλού, τα ηχοσυστήματα τρισδιάστατου ήχου του Γ. Τριποδάκη, συστήματα ρομποτικής ή προγράμματα πληροφορικής. Οι εφευρέσεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον εκπροσώπων εταιρειών από την Ευρώπη ή την Ασία, αλλά για ελληνικό ενδιαφέρον -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ούτε λόγος, αν και οι Ελληνες ερευνητές έχουν κατά καιρούς προτείνει λύσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι περισσότεροι, με προτάσεις συνεργασίας από το εξωτερικό και σε πείσμα της κρατικής αδιαφορίας, επιμένουν ελληνικά. «Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα εφαρμογής των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας εντός συνόρων», τονίζει ο Λ. Κοντός που μετρά 15 χρόνια δραστηριοποίησης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι άλλωστε καιρός να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής κοιτώντας μπροστά αλλά και να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», προσθέτει. Ο Λ. Κοντός υποστηρίζει πως οι πρόσφατες ρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο σχετικά με την ενέργεια «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, είναι πάντως ένα γενναίο βήμα».
«Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά», λέει ο Γιώργος Μπελέσης εκ των διοργανωτών της έκθεσης. «Φιλοδοξία μας ήταν να γίνει γνωστή η δουλειά τους στο ευρύ κοινό και κυρίως στους επίσημους φορείς», συμπληρώνει. «Ισως η πολιτεία να μην είχε χρήματα για να στηρίξει την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, η δυναμική όμως των εφευρέσεών τους μπορεί να σημαίνει πολλά όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα γενικότερα», προσθέτει ο Ζώης Γκούντας από τη διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε τη διοργάνωση.
(περισσότερα στο www.extra-adv.gr)

Η Ιρλανδία παρασύρει και την Ελλάδα σε χρόνο-επιτόκιο

Η Ιρλανδία «τράβηξε» την Ελλάδα στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Αυτόματα, όμως, επεκτείνεται και η εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς αυτό να σημαίνει ελαστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να αποφασίσει και εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση.
Το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 13 Οκτωβρίου 2010Το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 13 Οκτωβρίου 2010Οι εταίροι έλαβαν χθες την πολιτική απόφαση «να εξετάσει σύντομα η ευρωζώνη την ανάγκη ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν προς την Ιρλανδία». Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι ενώ η χώρα μας έπρεπε να εξοφλήσει το δάνειο μέχρι το 2015 (3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια περίοδος αποπληρωμής), τώρα οι εταίροι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής έως το Μάιο του 2021. Οπως αποφασίστηκε για την Ιρλανδία (4+7). Εκ των πραγμάτων, όμως, σημαίνει επίσης ότι η περίοδος λιτότητας θα επεκταθεί μέχρι το 2021...
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπολόγιζαν ότι το επιτόκιο για την Ελλάδα θα προσεγγίσει αυτό της Ιρλανδίας (5,8%). Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν οι όροι αυτοί θα αφορούν το σύνολο του δανείου (110 δισ. ευρώ) ή το ποσό που απομένει να εισπράξει η χώρα. Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δώσει η Κομισιόν...
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για την Ελλάδα -όσον αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής- αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου.
Η διάκριση
Η ευνοϊκή αυτή διευθέτηση για την ελληνική πλευρά επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε στο πιεστικό αίτημα της κυβέρνησης να μη γίνει διάκριση μεταξύ Αθηνών και Δουβλίνου ως προς τους όρους της δανειοδότησης, που θα την έφερνε σε δυσχερή θέση, ιδίως στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης.
Ο Φινλανδός επίτροπος, λοιπόν, ζήτησε από το Συμβούλιο να ληφθούν για την Ελλάδα τα ίδια μέτρα που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία. Στην πρόταση του επιτρόπου αντέδρασε αρχικά ο Γερμανός υπουργός Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στη συνέχεια υποχώρησε και συμφώνησε. Ζήτησε, όμως, να μη ληφθεί οριστική απόφαση χθες, διότι επιθυμεί να του δοθεί χρόνος ώστε να επικυρωθούν τον Ιανουάριο ταυτόχρονα από το κοινοβούλιο της χώρας του οι αποφάσεις για την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Η δανειοδότηση προς την Ιρλανδία θα ανέλθει στο ποσό των 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 δισ. ευρώ θα τα δώσει η ίδια η Ιρλανδία! Κι αυτό γιατί το ιρλανδικό κράτος δανείστηκε αυτό το ποσό από τον Οργανισμό Συντάξεων της χώρας! Τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας.
Με τα μέτρα αυτά οι εταίροι ελπίζουν ότι θα ηρεμήσουν οι αγορές. Ιδωμεν... *

Μια «βόμβα» στο τραπέζι μας

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και πολλά χρόνια.

Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.

Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

newsbomb.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/11/blog-post_7662.html#ixzz16ndJdr00

Απάντησε κανείς στο παιδί;

Μιας και ο Σταϊκούρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, θυμηθήκαμε μια καταπληκτική ερώτηση που είχε κάνει στο Υπ. Οικονομικών.

Ο Σταϊκούρας είχε ζητήσει τα ρέστα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν δανειστήκαμε 20 δις ευρώ με 1,5% επιτόκιο όπως περιέγραφε μια ιντερνετική φάρσα!

Περισσότερα εδώ. Συζητήθηκε στη Βουλή η συγκεκριμένη ερώτηση;

Kόμπλεξ

Μια ημέρα μετά τη σωτήρια απόφαση επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ο Ελεύθερος Τύπος δεν αναφέρει καν την είδηση στο πρωτοσέλιδο του και συνεχίζει τη μαύρη προπαγάνδα.

Το αστείο είναι ότι σήμερα απεργούν και οι δημοσιογράφοι με στόχο να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους στον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Φαίνεται ότι το πάθημα της Απογευματινής δεν τους έγινε μάθημα...

Συναίνεση και συγχωροχάρτια

"Πώς μπορείτε να ζητάτε συναίνεση όταν παραπέμπετε τόσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές;"

Η ερώτηση διατυπώνεται συνεχώς από δημοσιογράφους στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και κοινής λογικής. Είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χαρακτηρίζουν "άθλιο" τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αλίμονο στη χώρα που εξασφαλίζει τη συναίνεση προσφέροντας συγχωροχάρτια στους φαύλους πολιτικούς που τη χρεοκόπησαν...

ΑΝΑΣΑ 61,7 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Ξεφουσκώνουν» οι υπέρογκες δανειακές ανάγκες της διετίας 2014-2015 κατά 61,7 δισ. ευρώ ελέω επιμήκυνσης, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει... διαβατήριο για να βγει η Ελλάδα γρηγορότερα στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
ξεκαθάρισε χθες πως μιλάμε για «επιμήκυνση χρέους και όχι μνημονίου», το οποίο ολοκληρώνεται το 2013. Από εκεί και μετά θα πορευόμαστε στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και δεν θα υπάρχει τρόικα όπως την ξέρουμε σήμερα. Τόνισε δε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ θα βοηθήσει πλέον «να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα».

Με τα νέα δεδομένα τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν με το ιρλανδικό μοντέλο σε 11 χρόνια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών, έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η αποπληρωμή πάει πίσω έως το 2024 και αφετέρου ότι θα πληρώνουμε περισσότερα για τόκους. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.
Η οριστική απόφαση για την επιμήκυνση στις αρχές του 2011 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή τα δάνεια που θα ληφθούν από τον επόμενο Μάρτιο και μετά. Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Το γεγονός αυτό θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου» είπε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013 και μετά θα βρισκόμαστε στο αυστηρό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει να κρατάμε το έλλειμμα κάτω από το 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 4% του ΑΕΠ.Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως την ξέρουμε σήμερα.

ΟΑΕΔ : ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 25.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και για άτομα που θα προσλάβουν με... 
καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΛΕΪΖΕΡ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ!

Ξεκίνησε στη Βρετανία να δοκιμάζεται σε ασθενείς ένα πρωτοποριακό σύστημα που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να κάνει διάνοιξη φραγμένων αρτηριών. Το σύστημα ονομάζεται Τurbo Εlite και προσαρμόζεται στον μηχανισμό ενός νέου προηγμένου λέιζερ που... 
ονομάζεται Εxcimer. O μηχανισμός του συστήματος διαλύει τους θρόμβους ανοίγοντας τις αρτηρίες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί. Στην ουσία το Τurbo Εlite είναι ένας μικρός καθετήρας μέσα από τον οποίο γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια η διάλυση των θρόμβων. Το νέο σύστημα δοκιμάστηκε ήδη σε δύο ασθενείς σε νοσοκομείο του Λονδίνου οι οποίοι έκαναν την θεραπεία και έφυγαν από το νοσοκομείο ύστερα από ένα 24ωρο, ενώ με τις συμβατικές μεθόδους οι ασθενείς παραμένουν για διάστημα πολλών ημερών, ακόμη και πολλών εβδομάδων, στο νοσοκομείο. Εκτός του ότι το νέο σύστημα είναι ανώδυνο και λιγότερο παρεμβατικό, φαίνεται ότι είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικό, αφού μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες επαναδημιουργίας θρομβώσεων.

ΣΙΟΠΑ : "ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ"!

Στα 10 χρόνια προσδιόρισε το διάστημα για την πλήρη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση που διανύει, ο Τομάσο Παντόα Σιόπα, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και νυν οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. «Η αποκατάσταση της...
ελληνικής αξιοπιστίας έχει αρχίσει αλλά θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες» υποστήριξε ο κ. Σιόπα και συμπλήρωσε πως «αν υποθέσουμε ότι μία γενιά είναι τριάντα χρόνια, θα χρειαστεί το ένα τρίτο μιας γενιάς» για να εξέλθει της κρίσης η χώρα, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

Μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας: Ανακτώντας την αξιοπιστία μας» που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Σιόπα σημείωσε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας δεν είναι κακό ότι στοχοποιούνται και άλλες χώρες από τις αγορές», αλλά «βρισκόμαστε ακόμη στον μήνα του μέλιτος του προγράμματος» και παραμένουν πηγές κινδύνου. Το βασικό ρίσκο για την ελληνική προσπάθεια είναι η κόπωση. Οι άλλοι κίνδυνοι αφορούν στο ότι τα αποτελέσματα έρχονται πιο αργά από ό,τι έχουν σχεδιαστεί, οι αλλαγές απαιτούν πλέον περισσότερο χρόνο, υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία από την πλευρά των αγορών για να προχωρήσουν οι αλλαγές και το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καραγιώργος 
(απο ΕΘΝΟΣ)
Σενάριο «νοσοκομειακών συγκροτημάτων» -με έναν διοικητή- εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Η ανάγκη συγχώνευσης νοσοκομειακών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο χθεσινής...
σύσκεψης του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με έντεκα διατελέσαντες υπουργούς Υγείας. Στον «εθνικό διάλογο», όπως τον ονόμασε ο υπουργός, συμμετείχαν οι Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος (η κ. Ξενογιαννακοπούλου απουσίαζε στο εξωτερικό).

Παραγωγική
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και προανήγγειλε νέα σύσκεψη μετά τα Χριστούγεννα, με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη συνάντηση «συμβολική», τονίζοντας ότι «οι τομές που χρειάζονται να γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των εντολών της τρόικας». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι το ΕΣΥ διαθέτει πολλές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Ανακοίνωσε στους διατελέσαντες υπουργούς ότι τον Μάρτιο περιμένει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας. Θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος και έως τον Ιούνιο θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες στο «Mega» ότι θα νομοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα να διοικούνται περισσότερα του ενός νοσοκομεία από ένα στέλεχος: «Αντί να καταργήσεις ένα νοσοκομείο, το συνδιοικείς με ένα άλλο», τόνισε ο υπουργός, για να διευκρινίσει:

«Γιατί στον ιδιωτικό τομέα ένας άνθρωπος μπορεί να διευθύνει, ως διευθύνων σύμβουλος, δύο ή τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην μπορεί ένα νοσοκομείο με 50 κρεβάτια να το διοικήσει ένας, με αναπληρωτή διοικητή και ένα μεγάλο διοικητικό συμβούλιο»;

Για το θέμα των συγχωνεύσεων, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθεί ακόμη και η μικρότερη μονάδα μέσα στο ΕΣΥ. Σε καμία περίπτωση - είπε - δεν θα μείνει γιατρός ή νοσηλευτής χωρίς δουλειά και ασθενής χωρίς κρεβάτι.

«Εχουμε την επιλογή ένα μικρό νοσοκομείο να το μετατρέψουμε σε νοσοκομείο ειδικευμένο για μία ασθένεια και οι υπόλοιποι υπηρετούντες να μεταφερθούν σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής».

Ενταξη στο ΕΣΥ
Σε πρώτη φάση, θα γίνει ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και μεταφορά των πολυϊατρείων του Ιδρύματος, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πληθωρισμό» δημόσιων μονάδων, επισημαίνοντας ότι «...η Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη νοσοκομεία». Επικαλέστηκε και πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος του είπε ότι η Γερμανία, με πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, έχει 240 νοσοκομεία, την ώρα που η Ελλάδα, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει 132:

«...Εχω πέντε νοσοκομεία σε πενήντα χιλιόμετρα και τα πέντε φωνάζουν ότι δεν έχουν προσωπικό. Αυτό είναι συνέχεια της διοικητικής ακαταστασίας που συγκροτεί το πελατειακό κράτος...» τόνισε ο υπουργός.

Αττικόν
Απάντηση για τη λίστα αναμονής

Στην ύπαρξη επειγόντων περιστατικών αποδίδει η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» την παράκαμψη της λίστας αναμονής για μία 36χρονη στα χειρουργεία της Ορθοπεδικής. Απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», ο αναπληρωτή διοικητής του νοσοκομείου, κ. Χρήστος Παπαχρήστος, σημείωσε ότι η εν λόγω ασθενής είχε προγραμματιστεί για επέμβαση στις 2 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, προέκυψαν στο μεταξύ δύο έκτακτα περιστατικά (κάταγμα μετακαρπίου και βαριά βλάβη ωλενίου νεύρου), τα οποία και προηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η επέμβαση της 36χρονης. «Τελικώς, η κ. Δ. Π. δεν κατέστη δυνατόν να χειρουργηθεί στις 2/11/2010 και χειρουργήθηκε στις 9/11/2010», επισημαίνει ο αναπληρωτής διοικητής, χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, ότι προηγήθηκε η έγγραφη καταγγελία της.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΑΛΜΥΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
Ανάσα πήραν η κυβέρνηση και η οικονομία από την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας από την τρόικα ως το 2024, αλλά προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία...
Βεβαίως η εξόφληση θα γίνει με επιτόκιο... Ιρλανδίας, δηλαδή 5,8%, από 5,2% που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας με το μνημόνιο, εφόσον μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την οικονομία από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, καθώς πλέον οι δόσεις εξόφλησης των δανείων μοιράζονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά δεν παύει να μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους, οι οποίοι ανέρχονται (για αυτά τα 110 δισ. ευρώ) σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος του προγράμματος- του μνημονίουείναι άσχετος με τον χρόνο αποπληρωμής. Το μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2013. Και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους της και χρειαστεί νέα δάνεια, θα υπάρξει - αναμφίβολα- νέο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να ελέγξουμε το χρέος θα πρέπει να επιτύχουμε και να διατηρούμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ ετησίως για κάθε χρόνο ως και το 2021. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και το 2013, όταν λήγει το μνημόνιο, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.

O ταν τελειώσει το μνημόνιο, ούτως ή άλλως θα υπάρχει το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της ευρωπαϊκής επιτροπής που απαιτεί μείωση του χρέους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας χθες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για λήψη πρόσθετων δανείων από τη χώρα μας, συμπληρώνοντας πως πλέον ξεκινάει μια τεχνική συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιμήκυνση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε τέσσερα και η περίοδος αποπληρωμής σε επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τις πρώτες δόσεις του δανείου το 2014 και τις τελευταίες δόσεις, που θα καταβληθούν το 2013, θα αρχίσει να τις πληρώνει το 2017. Ο χρόνος αποπληρωμής λήγει το 2024.

Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Τράπεζες και funds στον μηχανισμό βοήθειας
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας είναι η βαθιά- πλέονεμπλοκή του ΔΝΤ και η συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών και funds) κατά περίπτωση.

Μετά τη συμφωνία της τελευταίας ημέρας (την Κυριακή το βράδυ) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας οριοθετεί την «on case by case», δηλαδή κατά περίπτωση, συμμετοχή ιδιωτών, διάκριση ανάμεσα σε χώρες με προβλήματα ρευστότητας και χώρες με προβλήματα βιωσιμότητας (solvency).

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις είναι επί του παρόντος ευνοϊκές, καθώς σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν τι θα γίνει το 2014 και το 2015, όπου θα είχαμε υψηλές ανάγκες για πληρωμές (72 δισ. ευρώ και 52 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Αρχές Δεκεμβρίου έρχεται ο Στρος-Καν
Καθοριστική θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα. Η πιθανή ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση υπό τον φόβο αντιδράσεων, δεδομένου και ότι μεσολαβεί η 6η Δεκεμβρίου. Εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικώς η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ πραγματοποιηθεί, ο κ. Στρος-Καν δεν θα έχει καμία δημόσια παρέμβαση, παρά μόνον συναντήσεις με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Στρος-Καν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να έχει συναντήσεις με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ
«Δεν ήταν ρεαλιστικός ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα»
Ε ν αναμονή της τελικής διευθέτησης λεπτομερειών που σχετίζονται με τα νέα δεδομένα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς- πεδία στα οποία θα κληθεί να δώσει εξετάσεις κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας και στα οποία εφιστούν την προσοχή οι εκπρόσωποί της με κάθε ευκαιρία.

Η απόφαση του Εurogroup για την Ιρλανδία και οι συνακόλουθες εξελίξεις που σχετίζονται με την Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση από την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, επειδή, όπως λένε, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, θα υπάρξει η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός νέου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Μία από αυτές τις πραγματικότητες ήταν και ο περιορισμένος χρόνος αποπληρωμής του δανείου. Το στοιχείο αυτό αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στους «Los Αngeles Τimes». Είπε, μεταξύ των άλλων, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο «θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδαώστε να αποπληρώσει δάνεια αξίας 146 δισ. δολαρίων;»: «Επειδή ένα μεγάλο μέρος του είναι καταβλητέο λίγο αφότου λήξει το πρόγραμμα (της τρόικας) και αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο ώριμου χρέους» απάντησε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: « Αρα λοιπόνμπορούμε να παράσχουμε τα υπόλοιπα χρήματα με μια μακρότερη περίοδο αποπληρωμής, 10 ή 11 ετών. ΄Η να αναχρηματοδοτήσουμε ένα νέο δάνειο με στόχο την αναχρηματοδότηση. Μέχρι στιγμήςεκτιμούμε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012».

Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα βρεθεί σύντομα σε καθοδική πορεία και γι΄ αυτό το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο.

Συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί αύριο Τρίτη 30/11/2010 και ώρα 14.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.





Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα της Συνομοσπονδίας ώστε να αναπτυχθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα της κρίσης, των ελλειμμάτων και των απαράδεκτων ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ της Τρόικας των δανειστών και της κυβερνητικής πολιτικής.






Στα πλαίσια της συνάντησης το προεδρείο της ΓΣΕΕ, θα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων ενόψει και της Γενικής Απεργίας τηνΤετάρτη 15 Δεκεμβρίου.







ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

Iρλανδία: τί έλεγε ο Σημίτης;


poulsim
της Χριστίνας Πουλίδου (via protagon): Τις προάλλες ο Ευρ. Στυλιανίδης από την τηλεόραση του «MEGA» επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως «ήταν ο Σημίτης αυτός που μιλούσε για το Ιρλανδικό θαύμα». Η πραγματικότητα είναι αντίθετη – ειδικότερα, το 2001 ο κ. Κώστας Σημίτης είχε προκαλέσει την μήνι επιχειρηματιών, πολιτικών και αναλυτών ακριβώς επειδή είχε πει πως «δεν θα γίνουμε Ιρλανδία»...
Ο ΣΕΒ, ο Γ.Μαρίνος, ο Ν.Νικολάου και πλείστοι πολιτικοί είχαν καταφερθεί κατά του τότε πρωθυπουργού επειδή «απαξιωτικά» είχε δηλώσει πως «εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε Ιρλανδία». Σε συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές» στον Στ.Θεοδωράκη (ΝΕΤ, 5/6/2001) ο Κ.Σημίτης είχε εξηγήσει αυτή τη φράση του, αναφέροντας πως «ο ΣΕΒ έχει μιαν άποψη που δεν ταυτίζεται με τη δική μας πολιτικοοικονομική άποψη. Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, που λέει πως πρέπει να καταργήσουμε ένα τεράστιο ποσοστό φόρων στις επιχειρήσεις μας. Να γίνουμε δηλαδή Ιρλανδία. Εμείς, δεν θέλουμε να το κάνουμε – διότι οι φόροι είναι αναγκαίοι για να ενισχύσουμε τις κοινωνικές πολιτικές και να προωθήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης».
Οι αναλυτές της εποχής μιλούσαν για τους «ιρλανδικούς όμφακες» του κ.Σημίτη και φωταγωγούσαν τη διάσταση απόψεων με την (τότε επίτροπο) κ.Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε υποστηρίξει το μοντέλο της μικρής ευρωπαϊκής χώρας του Βορά. Φυσικά, ούτε ο κ.Σημίτης είχε τότε προβλέψει την κακή εξέλιξη που είχε το ιρλανδικό θαύμα, ούτε η κ.Διαμαντοπούλου μπορούσε να διαβλέψει ότι η άνθιση των ιρλανδικών τραπεζών οδήγησε στον υπερδανεισμό και την κατάρρευση. Το σωστό είναι όμως, πως ο κ.Σημίτης δεν είχε θαμπωθεί από το ιρλανδικό θαύμα - αντίθετα είχε αντιστάσεις. Όταν επομένως διατυπώνουμε δημόσιο λόγο, καλόν είναι να ξέρουμε τι λέμε και τι αποδίδουμε σε ποιόν.
Το αυτό ισχύει και για τον κ.Σαμαρά – ο οποίος από την Κέρκυρα (μόλις πριν από ένα μήνα, στις 11/10!) υποστήριζε πως η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης «δεν ήταν μονόδρομος» και θριαμβευτικά δήλωνε: «και τώρα έρχεται η δικαίωση... Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με προβλήματα ίδια με τα δικά μας δεν υπέγραψαν μνημόνιο. Στην κυβέρνηση προτείναμε να κάνει ό,τι έκανε κι η Ιρλανδία. Η οποία ομολόγησε έλλειμμα 32% (διπλάσιο απ΄το δικό μας) αλλά δανείστηκε όλα όσα χρειάζεται για ένα χρόνο μπροστά – ως τα μέσα του 2011»...
Ο κ.Σημίτης λοιπόν τον Μάιο 2001 είχε πει πως «δεν θέλουμε να γίνουμε Ιρλανδία», ενώ ο κ.Σαμαράς τον Οκτώβριο 2010 ζητούσε να γίνουμε Ιρλανδία – αυτή είναι η αλήθεια. Πικρή για τον κ.Στυλιανίδη, που καλείται να διαπιστώσει την ελλειμματική ευθυκρισία του αρχηγού του. Όταν όμως είμαστε λερωμένοι, δεν βοηθά το να πιτσιλάμε και τους άλλους, για να μην φαίνονται οι δικοί μας λεκέδες...

Οι επιθέσεις εναντίον της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ - ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑ Η ΚΥΡΙΑ ...SIEMENS ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
Σε συνέχεια των γνωστών επιθέσεων της κυρίας Μπακογιάννη ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές χθες κατέθεσε επερώτηση για το. μέγα θέμα, για το μέγα σκάνδαλο του ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε ΕΝΤΟΚΟ δάνειο από την Επιχείρηση και όχι χορηγία ή δωρεά από το οποίο η ΔΕΗ δεν θα χάσει- θα κερδίσει!!
Τι ντροπή!
Τι υποκρισία!
Τι ειρωνεία!
Που ήσασταν κυρία Μπακογιάννη όλα αυτά τα χρόνια που ληστευόταν και βιαζόταν η ΔΕΗ και οι καταναλωτές;
Που ήσασταν όταν γίνονταν οι «βούτες» των ιδιωτών με την αλχημεία στην Οριακή Τιμή του Συστήματος στο ταμείο της ΔΕΗ και τις...
 τσέπες των καταναλωτών;
Που ήσασταν όταν γίνονταν ο αποχαρακτηρισμός της άδειας της εταιρείας ΑτΕ;
Που ήσασταν όταν κοντέψαμε να πληρώσουμε δυο φορές την κατασκευή του εργοστασίου στο Αλιβέρι και εργοστάσιο δεν θα είχαμε;
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: 
- Γιατί δεν καταθέσατε επερώτηση για το ότι το δημόσιο χρωστάει στη ΔΕΗ 100 εκ. από απλήρωτους λογαριασμούς; 
- Γιατί δεν καταθέσατε επερώτηση για το ότι η εταιρεία ΑτΕ χρωστάει 146 εκ.; και δεν πληρώνει; 
- Γιατί δεν καταθέσατε επερώτηση για το ότι μια χούφτα αεριτζήδες χωρίς ίχνος επένδυσης, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, χωρίς τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας αρπάζουν - αποσπούν χωρίς η ΔΕΗ να μπορεί να αντιδράσει (γιατί η κυβέρνηση δεν της το επιτρέπει) τους κερδοφόρους πελάτες της; 
- Γιατί δεν καταθέσατε επερώτηση γιατί αναγκάζουν τη ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ρεύμα ακόμα και εκείνους τους ανταγωνιστές της που έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος δίνοντας τους το ρεύμα φθηνότερα από ότι της κοστίζει ζημιωμένη έτσι με εκατοντάδες εκατομμύρια ?; 
- Γιατί δεν καταθέσατε επερώτηση για τις μεθοδεύσεις και την βρωμιά που στήνεται να δουλεύει το κορόιδο η ΔΕΗ και να της αρπάζουν το λιγνίτη στην τιμή κόστους (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ) για να οικονομάνε οι κ.κ. ιδιώτες; 
Αλλά τι ρωτάμε
Αφού αυτούς εκπροσωπείτε και για αυτούς αγωνιάτε!
Γι αυτό και αυτή η λύσσα
Γι αυτό και αυτό το μίσος ενάντια στους συνδικαλιστές.
Ακριβώς επειδή χαλάνε τη σούπα των φίλων σας.
Ξέρουμε κυρία Μπακογιάννη ποιοι συνδικαλιστές είναι αρεστοί σε εσάς.
Είναι οι μουγκοί, είναι τα άβουλα πλάσματα, είναι οι διαπλεκόμενοι.
Εμείς όμως όσο και αν προσπαθείτε το στόμα δεν θα μας το κλείσετε γιατί σε εμάς δεν αρέσουν οι χορηγίες και δεν δεχόμαστε χορηγίες από καμία SIEMENS.