Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Υπόγειες διεργασίες και σιγή ασυρμάτου για Λάρκο


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Επί μακρό χρονικό διάστημα χθες είχαν κυκλοφορήσει φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής) περιλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων και η αποκρατικοποίηση της Λάρκο. Ωστόσο στη συνέχεια από την πλευρά του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας παραδέχθηκε πώς ναι μεν συζητούνται διάφορα θέματα στη διυπουργική σύσκεψη, όπως τα μεγάλα έργα, αλλά στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται η Λάρκο.  Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: το ίδιο υπουργείο προχθές δεν επιβεβαίωνε την ύπαρξη σύσκεψης η οποία όντως πραγματοποιήθηκε για το μέλλον της βιομηχανίας νικελίου…

Την ίδια στιγμή τα χρονικά περιθώρια εμφανίζονται ακόμη πιο πιεστικά με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες ζητούν να πληροφορηθούν για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την περίφημη απόφαση για επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτός από το θέμα των ενισχύσεων, για το οποίο πλέον έχει ληφθεί η απόφαση να στηριχθεί η προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, υπάρχει και το ακόμη πιο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της Λάρκο, η οποία ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τον βραχνά των χρεών προς τη ΔΕΗ αλλά και του υπέρογκου κόστους ρεύματος που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. 
Διότι ακόμη και εάν υποτεθεί ότι βρίσκεται μια φόρμουλα με την απόφαση της ΕΕ (η εκδίκαση της προσφυγής της Λάρκο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τελευταίο επεισόδιο την απόρριψη του αιτήματος της παλιάς Λάρκο να παρέμβει και εκείνη στην υπόθεση) το βασικό πρόβλημα της εταιρείας παραμένει η βιωσιμότητα και η αδυναμία να περιορίσει τα κόστη της ώστε να μειωθεί η διαρροή στην περίοδο χαμηλών τιμών που διανύουμε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το νικέλιο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και κάτω από τις 8 χιλιάδες δολάρια στα 7.715 δολάρια ο τόνος (13 Φεβρουαρίου) την ίδια στιγμή η Λάρκο συνεχίζει να δουλεύει με αυξημένη δυναμικότητα αυξάνοντας τις ζημιές της αφού για κάθε τόνο που παράγεται το κόστος είναι υπερδιπλάσιο και υπολογίζεται στα 14,5 χιλ. δολάρια. Δηλαδή το Φεβρουάριο η εταιρεία έφτασε να χάνει σχεδόν 7 χιλιάδες δολάρια στον τόνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος η πληροφορία ότι στο χθεσινό ΚΥΣΟΙΠ συμμετείχε και το ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που πιθανόν να εξηγεί και την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συζητήθηκε. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, στην αντίστοιχη κυβερνητική σύσκεψη, η διαρροή που προέκυψε είναι ότι βγαίνει προσωρινά το πωλητήριο από την εταιρεία και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για εξυγίανση της εταιρείας αλλά και για να κερδηθεί η προσφυγή της Λάρκο κατά της Επιτροπής για τις ενισχύσεις. Στη σύσκεψη εκείνη το ΤΑΙΠΕΔ απουσίαζε, παρότι παραμένει ακόμη και σήμερα ο κάτοχος της συμμετοχής του κράτους στη Λάρκο.
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο πάντως και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Μάλιστα αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του εργατικού κέντρου Φθιώτιδας, εξετάζοντας πιθανές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και τη Λάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.