Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Δανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Δανίας Berlingske, οι ΗΠΑ πιέζουν στη γραμμή ότι η «ρωσική απειλή» είναι πραγματική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα, ουσιαστικά ξεκινώντας έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, ορισμένα έθνη παραμένουν δύσπιστα στη ρητορική της Ουάσιγκτον.
Αυτή η διπλωματική προσπάθεια έρχεται ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στη Βαρσοβία τον Ιούλιο, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη να αυξήσουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά τους στις ανάγκες της συμμαχίας.
«Νομίζω ότι η δανική κυβέρνηση ξέρει αυτό που εγώ, ως Αμερικανός πρέσβης, σκέφτομαι για το Δανέζικο προϋπολογισμό άμυνας», είπε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη Rufus Gifford στη Berlingske. «Για πολύ καιρό ξέρουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τις αμυντικές τους δαπάνες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να επανεπενδύσουν. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στη Βαρσοβία».
Η Δανία δαπανά σήμερα περίπου 1,2 τοις εκατό του ΑΕΠ της για την άμυνα, το οποίο προφανώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετό. «Η σημερινή τάση (της μείωσης των αμυντικών δαπανών) πρέπει να σταματήσει εντελώς. Και εννοώ να σταματήσει εντελώς», επανέλαβε ο πρέσβης.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφωνούν στην αναγκαιότητα να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα σε όλη την Ευρώπη.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προφανώς λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα της Ουάσιγκτον και έχουν ανακοινώσει αύξηση των προϋπολογισμών άμυνας για τα επόμενα χρόνια, παρατηρεί η Berlingske και η Νορβηγία εξετάζει επίσης την αναδιάταξη στις στρατιωτικές δαπάνες της.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής Άμυνας της Δανίας Peter Bartram ο οποίος, μετά το διορισμό του το 2012 ήταν επιφορτισμένος με το κόψιμο του αμυντικού προϋπολογισμού, έχει δημοσίως ανακοινώσει ότι αναμένει από την κυβέρνηση να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.