Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κρίσιμες ώρες! Ανοίγουν οι πύλες της… κολάσεως

krisimes-ores-anigoun-piles-kolaseos-700x360
Οι πύλες της… κολάσεως άνοιξαν (για την Ελλάδα), μετά την απόφαση που πήραν Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία να κλείσουν επί της ουσίας τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, ενώ και η Αλβανία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί μετανάστες!
Με την απόφασή τους αυτή μετατρέπουν την ελπίδα αυτών των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο σε εφιάλτη για την Ελλάδα και ανάβουν την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλωστε, στο παιχνίδι του κλεισίματος των συνόρων ετοιμάζεται να μπει και η Ολλανδία, ενώ το Βέλγιο ήδη έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως η εχθρική στάση της Αυστρίας έκαναν χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να επικοινωνήσει με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες.

Όσο για την Τουρκία, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, καθώς ετοιμάζει το νέο γεωπολιτικό παζάρι, στέλνοντας καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ο συναγερμός έχει ηχήσει για τα καλά, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, ξεκινά περιοδεία σε Βιένη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Αθήνα (από 1 έως 3 Μαρτίου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ
Επίσης, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, o Τουσκ θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex. Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι «την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια, που βρίσκονται στη διαδρομή απ’ όπου περνούν οι πρόσφυγες»!
Χθες, πάντως, «λάδι στη φωτιά» έριξε η απόφαση των αρχηγών των αστυνομικών δυνάμεων Σλοβενίας, Αυστρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατίας (έπειτα από πολιτικές εντολές) να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών στους περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ώστε να ελέγχεται κάθε μετανάστης, σύμφωνα με τους κανόνες τής Σένγκεν», ανέφερε η σλοβενική αστυνομία. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι οι πάνω από 25.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και χιλιάδες οι οποίοι έρχονται καθημερινά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στον… δρόμο για την Ειδομένη.
Τέλος, χθες βράδυ ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε την στάση των χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες…
Γ. Μουζάλας: Ηταν «εχθρική ενέργεια»
Για μονομερείς ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα μετά τον «πόλεμο» που δέχεται στο προσφυγικό ζήτημα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές.
«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες, όχι επειδή θέλουμε, αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δήλωσε κ. Μουζάλας και επέμεινε ότι η Αυστρία έκανε «εχθρική ενέργεια» με την πρωτοβουλία της να προχωρήσει στη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
«Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα. Δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα. Χαρακτηρίζουμε, όμως, με σαφήνεια αυτή την κίνησή της εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.
Ο κ. Μουζάλας κατέληξε, σε συνέντευξη που έδωσε, λέγοντας ότι «δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη σύνοδο. Εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε τηρήσει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη».
Και σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Κομισιόν
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω της όξυνσης του προβλήματος με τους μετανάστες-πρόσφυγες μετά και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παραδέχθηκε χθες η εκπρόσωπός της Νατάσα Μπερτό. «Αυτήν τη στιγμή προετοιμάζουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000. Τέλος, χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.