Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδής
(απο το: vima.gr)
Σημαντική μείωση του ελλείμματος των τριών μεγάλων ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ από σήμερα έως το 2060 και διατήρηση της αύξησης των δαπανών για συντάξεις εντός του ορίου που θέτει το μνημόνιο - δηλαδή κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ - δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε χθες στην ειδική...
επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Οι μελέτες στηρίζονται στη σύγκριση των οικονομικών μεγεθών των ασφαλιστικών ταμείων πριν και μετά την εφαρμογή των τελευταίων ασφαλιστικών νόμων.
Το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2060 διαμορφώνεται στο 1,65% του ΑΕΠ, αντί του 4,5% ποσοστό στο οποίο θα έφθανε εφόσον δεν θα γινόταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του προηγουμένου καλοκαιριού. Η μείωση του ελλείματος του ΙΚΑ ξεκινά από το τρέχον έτος από 1,25% σε 0,65% και συνεχίζεται μεχρι το 2060. Μειωμένες εμφανίζονται και οι δαπάνες για συντάξεις. Θα φθάσουν το 2060 το 4,72%, αντί του 7,16% του ΑΕΠ προ των μέτρων.
Το έλλειμμα του ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) θα φθάσει το 1,14% του ΑΕΠ αντί του 1,84% (προ μέτρων) και η δαπάνη των συντάξεων το 1,95% αντί του 2,68%.
Στον ΟΓΑ καταγράφεται σημαντική μείωση σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Έτσι με βάση τις μελέτες οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%).
Αντίστοιχα στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές δαπάνες για τις συντάξεις των τεσσάτων μεγαλύτερων φορέων της χώρας μας, διατηρούνται σχεδόν σταθερές ως ποσοστό του ΑΕΠ από σήμερα και για τις επόμενες πέντε δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη «στα ταμεία κύριας ασφάλισης δεν θα χρειασθούν άλλες αλλαγές. Δηλαδή δεν θα τροποποιηθούν περαιτέρω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων».
Αντιθέτως αλλαγές αναμένενονται στις επικουρικές συντάξεις αναλόγως με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αναλογιστικές μελέτες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί οτι η επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών έγινε με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές του Ecofin (εξέλιξη ανεργίας, άνεργος πληθυσμός, ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ, κ.λ.π.). Ταυτοχρόνως ελήφθησαν υπόψη οι εξης παραδοχές:
1. Η επικαιροποίηση των αποδοχών με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και την μεταβολή του Δ.Τ.Κ.
2. Η καταβολή 12 συντάξεων σε ότι αφορά τη βασική σύνταξη
3. Η μείωση των αναπηρικών συντάξεων ως ποσοστού επί του συνόλου από το 14,5%, στο 8,5% μέχρι το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.