Tο νέο Μνημόνιο, γερμανικής επίνευσης, με σκληρά δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα, αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής την προσεχή Παρασκευή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται -σύμφωνα με πληροφορίες- στη διάρκεια του επίσημου δείπνου να καταθέσει τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, οι οποίες θα προβλέπουν τη διαμόρφωση μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Οι προτάσεις αυτές συνθέτουν το νέο «Πακέτο για την Ανταγωνιστικότητα» της Ε.Ε., με το οποίο θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός μεταξύ των επιμέρους δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη. Οι κανόνες αυτοί, παρ' όλο που θα έχουν γενική ισχύ, συνιστούν ένα νέο σκληρό Μνημόνιο μακράς διαρκείας, για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες θέλουν να ελπίζουν στη σωτηρία τους από το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Απ' ό,τι φαίνεται, οι αυστηροί κανόνες λιτότητας που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αυτό, το οποίο θα αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης, αποτελούν και το εισιτήριο που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας -και κυρίως οι εργαζόμενοι- προκειμένου η Γερμανία ν' ανάψει το πράσινο φως για την επαναγορά των ομολόγων μας.
Η διάθεση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και οι προϋποθέσεις που η ίδια θέτει εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου το Ταμείο EFSF να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης του Χρέους, διαφάνηκαν από το Νταβός.
Στο χιονισμένο θέρετρο των ελβετικών Αλπεων, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «όποια χώρα ωφελείται από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποδεχθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Με δεδομένο ότι η ίδια χαρακτήρισε την υπερχρέωση των κρατών ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την ευρωζώνη, είναι πρόδηλο «ποιες προϋποθέσεις» θα θέσει στο Σύμφωνο Ανάπτυξης η γερμανική πλευρά.
Τι θα προβλέπει
Εκτιμάται λοιπόν ότι με το «πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας» το νέο πακέτο-Μνημόνιο θα υποχρεώνει τα κράτη όχι απλώς να δεσμευτούν για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, άλλωστε αυτό έχει ήδη επιβληθεί με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ, αλλά θα προβλέπει δραστικά μέτρα μείωσής του στις περιπτώσεις που αυτό ξεπεράσει το όριο του 3%.
Ομως απ' ό,τι φαίνεται, στο βωμό της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, θα θυσιάζονται κοινωνικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις, προκειμένου οι δανειστές μας να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες δαπάνες θα παραμείνουν υπό έλεγχο και για τα επόμενα έτη.
Βέβαια στη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να εξειδικευτούν οι επιμέρους προτάσεις, οι οποίες, αν δεν προκύψει έκτακτη σύνοδος κορυφής, θα πρέπει να παρουσιαστούν στην επόμενη προγαμματισμένη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου. Ετσι, την προσεχή Παρασκευή το πιθανότερο είναι ότι θα παρουσιαστεί ένα νέο πλαίσιο αρχών το οποίο θα είναι ανοικτό προς διαβούλευση σε όλα τα κράτη-μέλη. Επί της ουσίας όμως θα εξυπηρετεί τη βασική γερμανική επιδίωξη η οποία δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση πρόσθετων εγγυήσεων για τα κράτη-μέλη που θα υπαχθούν στο Μηχανισμό EFSF.
Η ανακοίνωση του νέου Μνημονίου αναμένεται να προσγειώσει όλους όσοι διέβλεπαν τη λύση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σαν «αναίμακτη σωτηρία» για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, η επαναγορά του Δημόσιου Χρέους, όπως προκύπτει και από τη θετική αντίδραση των αγορών, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πιθανότητα για να ξεφύγει η χώρα από τον εφιάλτη της υπερχρέωσης. Ταυτοχρόνως όμως, η εξέλιξη αποκαλύπτει πλέον και το τεράστιο κενό που άφησε το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.