Το δρόμο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα, που δεν αποκλείεται να αγγίξουν τις αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και να επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις, εκτιμάται ότι ανοίγει η ανεπίσημη, για την ώρα, συζήτηση επιμήκυνσης ακόμα και στα 30 χρόνια του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα.
Το ζήτημα της επιμήκυνσης κατά τρεις δεκαετίες άνοιξαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι -κατά πώς μετέδιδε την περασμένη Παρασκευή το πρακτορείο Ρόιτερ- εξετάζουν το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης στα 30 χρόνια των δανείων διάσωσης προς Ελλάδα και Ιρλανδία». Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ανώτερη πηγή της ευρωζώνης έλεγε πως «δεν πρόκειται για κάτι ανήκουστο», υπενθυμίζοντας ενδεικτικά ότι η Βρετανία και άλλες χώρες μόλις τα τελευταία χρόνια αποπλήρωσαν ομόλογα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!
Υπέρ μιας τέτοιας απόφασης φαίνεται να γέρνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση «Wirtschafts Woche, Wiwo» που κυκλοφορεί σήμερα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης. «Εξετάζουμε το διάστημα αυτό αν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως ως προς την αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους μπορεί να μην παίρνει θέση, αλλά συνιστά να σταματήσουν οι δημόσιες συζητήσεις με την επισήμανση πως δεν βοηθούν...
Η επιμήκυνση
Η όποια συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας δεν φαίνεται να βρίσκει αντίθετη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήριζε ως «καλοδεχούμενη» μια τέτοια εξέλιξη, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια αποπληρωμής των δανείων της. Πάντως οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως «η Ελλάδα συζητά πάνω στη συγκεκριμένη απόφαση που έχει ήδη στα χέρια της από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και η ευρωπαϊκή απόφαση αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου κατά διάρκεια αντίστοιχη με το ιρλανδικό. Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο προς την Ιρλανδία δόθηκε με χρονική περίοδο αποπληρωμής 7 έτη έναντι 3 ετών του ελληνικού.
Οι όποιες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο προσεχές δίμηνο δήλωνε με συνέντευξή του στις «Αποκαλύψεις» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτές οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο και μέρος τους θα είναι και η επέκταση αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ» για να απομακρύνει άλλη μια φορά το σενάριο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους, τονίζοντας πως «εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Πακέτο νέων μέτρων
Η τυχόν επιμήκυνση κατά 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το επικρατέστερο σενάριο της επαναγοράς του συνολικού ελληνικού χρέους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για την ελληνική κοινωνία. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί από ακόμα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα. Και ως τέτοια, μεταξύ άλλων, καταγράφουν:
* Την περαιτέρω μείωση των αποδοχών, όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε η τρόικα έχει ταχτεί και έχει επιμείνει κατά το παρελθόν υπέρ μιας μείωσης των αποδοχών σε αντικατάσταση της υποτίμησης του νομίσματος που θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που η χώρα είχε δικό της νόμισμα. Και αν η μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο θα επέλθει μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, που προωθείται μέχρι τα τέλη Ιουνίου (σ.σ. η ένωση εταιρειών Hay και Icap ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης με σαφή μέτρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου) για την άντληση πάνω από 1 δισ. ευρώ, το ερώτημα είναι πόσο εύκολα θα παρακάμψει η ελληνική κυβέρνηση το μέτρο της μείωσης των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, όταν θα έχει απέναντι της την επιμήκυνση του δανείου;
* Ακόμα πιο σκληρό εργασιακό, που θα οδηγεί σε «μεγαλύτερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Υπέρ αυτού τάχθηκε εκ νέου και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας.
* Μια νέα αύξηση των φόρων, που δεν αποκλείεται να αφορά τόσο την άμεση όσο και την έμμεση φορολογία, είναι ένα ακόμα πιθανό σενάριο, καθώς η όποια αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει πλέον μόνο από μείωση δαπανών, δεδομένου ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ... Προφανώς μιλάει με τα σημερινά δεδομένα. «Το πολύ να μπορούμε να κόψουμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ κατ' έτος από τις λειτουργικές δαπάνες» δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος του υπουργείου Οικονομικών. Η προώθηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
* Την επίσπευση όλων των διαρθρωτικών μέτρων, όπως του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, της αναδιάρθρωσης στην υγεία και στα Ταμεία, των συγκοινωνιών κ.λπ.
Τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να τα θέσουν οι επικεφαλής τους, Σερβάζ Ντερούζ, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν αντίστοιχα, που μετέθεσαν το ταξίδι τους στην Αθήνα για την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.