Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Από την κατάληψη της Νομικής το 1973 στην κατάληψη της Νομικής του 2011...

Aπό τον Δρ Αναστάσιο Κουτσούκο
http://www.koutsoukos-anastasios.gr/

Ωδή στην κατάντια μας μερίδας
της «γενιάς του Πολυτεχνείου 1973»!!
Ο Ρατσισμός με τονΕθνικισμό τον Σωβινισμό, τη «δίψα για εξουσία», και τη συμμόρφωση στην «Νέα Τάξη Πραγμάτων», κορυφώνεται σήμερα στην κατάληψη της Νομικής Σχολής από του μετανάστες Μαροκινούς!Αν οι Χουντικοί γνώριζαν την «μετάλλαξη» μερίδας των «εγκλείστων του Πολυτεχνείου 1973» θα τους έραιναν πιθανά με ρόδα, αντί με σφαίρες!
Πώς ο χρόνος αλλάζει - δείχνει τους ανθρώπους!
«Που ήσουν νιότη πού’λεγες πως θα γινόμουν άλλος» !! Λαϊκή ρήση
Η κατάληψη της Νομικής το 1973.Οι αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού σε όλη τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, των συνταγματαρχών ήταν συνεχείς, με πρωτοπόρα πάντοτε την αδάμαστη –τότε- νεολαία- νεολαία. Παρά τα σκληρά καταπιεστικά μέτρα των πραξικοπηματιών, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τις ομαδικές δίκες στα έκτακτα στρατοδικεία, τα βασανιστήρια, τις εικονικές εκτελέσεις και...
 τις δολοφονίες, συνεχείς ήταν οι αντιδράσεις.
Ακόμη από τις αρχές του 1973, είχε αρχίσει να εκφράζεται η λαϊκή αγανάκτηση κατά της χούντας όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φεβρουάριο του 1973, όπου σηματοδοτεί και την αρχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τη διαδήλωση στις 4 Νοεμβρίου 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοεμβρίου. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές. Οι πολιτικές ταραχές ξέσπασαν στην Αθήνα από τις 14 μέχρι
και τις 17 Νοεμβρίου 1973.
Η εξέγερση-κατάληψη στην Νομική το 1973 ήταν πολύ σημαντική και έγινε ως εξής
Στις 16/2/ 1973 δικάζεται στο Στρατοδικείο για ανυποταξία και καταδικάζεται σε 58 μήνες φυλακή ο Στάθης Παναγούλης.Με απόφαση του υπ. Εθν. Αμύνης στρατεύονται άλλοι 51 συνδικαλιστές φοιτητές. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των φοιτητών της Νομικής στο δεύτερο όροφο του κτιρίου. 3.000 άτομα περιμένουν την απόφαση του πρύτανη Τούντα γύρω από τα αιτήματα τους για συνελεύσεις και ανάκληση του διατάγματος για τις στρατεύσεις. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα ξεκινούσαν αποχή επ' αόριστο. Ο Τούντας ανακοινώνει
ότι θα δώσει άδεια για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων σ' όλες τις σχολές του Πανεπιστήμιου μέσα στην επόμενη βδομάδα και ότι θα φροντίσει για την ανάκληση του διατάγματος. Στο μεταξύ στη Νομική οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα και «αντιφρονούντες» φασίστες που έχουν κι αυτοί συγκεντρωθεί φωνάζουν κι αυτοί συνθήματα όπως: «έξω οι κομμουνιστές», «Ελλάς - Παπαδόπουλος» κα. Ανάμεσα στις δύο παρατάξεις γίνονται αψιμαχίες. Ενώ έχουν κλείσει οι πλαϊνές πόρτες και παραμένει ανοικτή η πόρτα της οδού Σόλωνος. Οι αστυνομικοί
έχουν αποκλείσει τόσο την οδό Σίνα όσο και τους γύρω δρόμους στα οχήματα και καταργούνται προσωρινά οι στάσεις λεωφορείου τόσο επί της Σίνα όσο και επί της οδού Σόλωνος, ακριβώς απέναντι από το χτίριο της Σχολής.
Ζητούν εγγυήσεις για τη σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση αποχώρησης από το χτίριο. Μετά την αόριστη υπόσχεση του Πρύτανη οι φοιτητές αποφασίζουν την επ' αόριστο αποχή στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή. Στη συνέχεια δίνουν όρκο ότι θα αγωνιστούν για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ανάκλησης καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.
Αποφασίζεται νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/2/73 στις 12 το μεσημέρι. Ακολούθως εγκρίνεται ψήφισμα που έχει ως εξής:
«Η σημερινή συγκέντρωση απέδειξε ποια είναι η πλειοψηφία των φοιτητών. Οι φοιτητές ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελεύθεροι παρά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις βίας. Τα αιτήματα μας είναι: 1) Η κατάργηση όλων των αντιφοιτητικών διαταγμάτων (180/70, 93/69, 1347/73). 2) Άμεση απόλυση όλων των κρατουμένων φοιτητών. 3) Να απολυθούν οι 37 που στρατεύθηκαν. 4) Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον, αγώνα όλου του φοιτητικού κόσμου».
Στη συνέχεια οι «αντιφρονούντες» φασίστες συγκεντρώνονται στο ισόγειο του χτιρίου και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανένα. Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί στους άνω ορόφους του κτιρίου της Νομικής το καταλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου, υποστέλλουν μεσίστια τη σημαία στην ταράτσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τελικά, γύρω στις 5:15 ανοίγει η πόρτα της οδού Σίνα και αρχίζουν να βγαίνουν ομαδικά οι φοιτητές. Στο μεταξύ οι «αντιφρονούντες» φασίστες τρέχουν προς την πλευρά εκείνη του χτιρίου και επιτίθενται εναντίον των φοιτητών, που βγαίνουν τελευταίοι. Επεμβαίνει η αστυνομία για να διαλύσει τους φοιτητές. Στα επεισόδια που ακολουθούν δέρνονται μαζί με τους φοιτητές και πολλοί «αντιφρονούντες» φασίστες.
Η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες το 2011Σήμερα έχει μετατραπεί η Νομική Σχολή Αθηνών σε κατάλυμα λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες τους μετέφεραν από τη Κρήτη με πλοίο και μετά «βαΐων και κλάδων» τα στελέχη και τα μέλη του περίφημου Δικτύου, υπό τον κ. Γιαννόπουλο. Κατά άλλους έσπασαν τις πόρτες του κτιρίου της Νομικής στη Σόλωνος.
Ας δούμε λίγο τα σημεία της όλης εξέλιξης. Οι μετανάστες είναι κατά βάση αλγερινής και μαροκινής καταγωγής. Αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στη Νομική. Την ίδια στιγμή κατελήφθησαν τα Προπύλαια από μετανάστες αφγανικής καταγωγής. Επίσης αυτό που έχει μείνει σε πιο χαμηλό επίπεδο δημοσιότητας είναι ότι ανάλογοι πυρήνες του Δικτύου, εγκαταστήσανε μετανάστες στο κτίριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Προσέξτε τα κτίρια, τους συμβολισμούς. Τα αιτήματα των μεταναστών είναι: Είτε να τους δοθεί άσυλο είτε άδεια μόνιμης παραμονής και
δικαιώματος εργασίας, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. 
Οι καταληψίες μετανάστες με συνεντεύξεις τύπου αρχίζουν απεργίες πείνας. Το σύστημα υποστήριξης ετοιμάζει γιατρούς, δημοσιογράφους , «ανθρωπιστές», αντιρατσιστές, προκειμένου να τους συνδράμει σε αυτή τη πορεία προς το βέβαιο θάνατο ή τον αναγκαστικό επισιτισμό, αφού τα αιτήματα τους είναι τέτοια ώστε δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθούν.
Συμπεράσματα Προοπτικές.Ενώ στην κατάληψη του 1973 οι καταληψίες κινήθηκαν με αντιδικτατορικά και δημοκρατικά αισθήματα, οι σημερινοί καταληψίες κινούνται με επίσης αντιδικτατορικά (στις χώρες καταγωγής τους) και δημοκρατικά αισθήματα.
Το ιδιότυπο της υπόθεσης είναι ότι στην σημερινή Κυβέρνηση υπάρχουν μέλη του τότε αντιδικτατορικού αγώνα που πιθανά συμμετείχαν στην κατάληψη της Νομικής του 1973. 
Αν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης σήμερα επιβάλουν να «χτυπήσουν τα ΜΑΤ τους σημερινούς καταληψίες» δύο τινά συμβαίνουν: α) Οι Σημερινοί υπουργοί ουδέποτε πράγματι ήταν μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά είχαν παρεισφρήσει σε αυτόν κατ’εντολήν «υπηρεσιών», όπως συχνά λέγεται κατ’ιδίαν!, β) Ο καιρός και η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση: «Που ήσουν νιότη πού’λεγες πως θα γινόμουν άλλος» !! 
Ας ελπίσουμε, όταν κάποτε αποσυρθούν οι σημερινοί καταληψίες – οι οποίοι πρέπει να τύχουν ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωρινού ασύλου μεταφερόμενοι σε πιο φιλόξενο μέρος- να μην δούμε τα «ίδια» δηλ. οι «αντιφρονούντες» φασίστες τρέχουν προς την πλευρά εκείνη του χτιρίου και επιτίθενται εναντίον των μεταναστών, που βγαίνουν τελευταίοι. Επεμβαίνει η αστυνομία για να διαλύσει τους μετανάστες. Στα επεισόδια που ακολουθούν… οδηγούν σε ένα «σύγχρονο Πολυτεχνείο που σπάει τα δεσμά του ρατσισμού της οικονομικής δικτατορίας
και του φασισμού.
Αντισταθείτε! Υπάρχει ελπίδα Αντισταθείτε!

1 σχόλιο:

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.