ΠΑΙΔΙΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ, ΑΝΑΠΗΡΟΙ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Γάλλοι συνταξιούχοι στους δρόμους. Οι επιπτώσεις της λιτότητας σε συντάξεις και παροχές υγείας είναι καταστροφικές... |
Περισσότερα από 800 χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της λιτότητας που οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν ως «λύση» στην οικονομική κρίση, γεγονός που οδήγησε σε διόγκωση της ανεργίας, μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.
Το ίδιο διάστημα, 123 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε., δηλαδή ένας στους 4, κυρίως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία έχουν δει τη ζωή τους να επηρεάζεται άμεσα από τη λιτότητα, με κυριότερο πρόβλημα αυτό της...
Το ίδιο διάστημα, 123 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε., δηλαδή ένας στους 4, κυρίως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία έχουν δει τη ζωή τους να επηρεάζεται άμεσα από τη λιτότητα, με κυριότερο πρόβλημα αυτό της...
χαμηλής ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
Η έκθεση
Τα στοιχεία προέρχονται από την Παγκόσμια Εκθεση για την Κοινωνική Προστασία 2014-2015 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία παρουσίασε η διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής προστασίας της ΔΟΕ, Ιζαμπέλ Ορτιζ.
Στις 357 σελίδες της, η έκθεση αναφέρει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που είχαν ως στόχο να μειώσουν το χρέος σε χώρες της Ε.Ε., πέτυχαν τη μείωση των συντάξεων, των παροχών υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά απέτυχαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, στις πρώτες θέσεις της έκθεσης για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη. Οπως αναφέρεται, στην Ελλάδα η φτώχεια έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι μισθοί μειώθηκαν κατά 35% από το 2008 έως σήμερα και η ανεργία έφτασε το 28%.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο σημείο της μελέτης αφορά την παιδική φτώχεια, που παρουσίασε αύξηση στις 19 από τις 28 χώρες στην Ε.Ε. από το 2007 έως το 2012. Ενώ έως το τέλος του 2014 περισσότερα από το 1/4 των παιδιών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία θα κινδυνεύουν να βρεθούν στο όριο της φτώχειας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γενιά αυτή των παιδιών της Ευρώπης αλλά και στη μελλοντική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι περικοπές στην υγεία είναι το επόμενο σοβαρό ζήτημα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών έχει αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας, χρήσης ουσιών και αυτοκτονιών.
Αντιστοίχως δυσοίωνα είναι τα στοιχεία και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερο του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καλύπτεται από επαρκή κοινωνική προστασία, ενώ το 39% στερείται πρόσβασης σε συστήματα υγείας.
Η έκθεση έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις διανέμουν μόνο το 0,4% του ΑΕΠ σε επιδόματα για το παιδί και την οικογένεια, με τις δαπάνες να κυμαίνονται μεταξύ 2,2% στη Δυτική Ευρώπη και 0,2% στην Αφρική και την Ασία/Ειρηνικό. Εάν οι κυβερνήσεις ξόδευαν περισσότερα χρήματα σε αυτούς τους τομείς περίπου 18.000 παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά θα είχαν σωθεί με την κατάλληλη κοινωνική προστασία.
Πηγές: EUobserver- Deutsche Welle
Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.