Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρίτος γύρος λιτότητας;

Διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η έκθεση του Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θέτει εμπόδια στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση των φορολογικών βαρών. Ωστόσο ο υπουργός δεν σχολίασε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ σπρώχνει τη χώρα σε τρίτο δάνειο που θα αποτελέσει το έναυσμα για νέο γύρο λιτότητας.

Η έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάζεται...
την Παρασκευή στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται να επισημαίνει την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η έκθεση είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου οδηγούν τη χώρα σε τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Επιπλέον, τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπενθυμίζει τη δέσμευση για παράταση των φορολογικών μέτρων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Η απάντηση Στουρνάρα

«Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών» απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2015, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης» είπε. Ερωτηθείς αν ζητάνε και παράταση της έκτακτης εισφοράς, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Να το δούμε. Μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι μιλούσανε για δημοσιονομικό κενό και τελικά είχαμε δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Ο Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε επίσης υπολογισμούς που κάνουν εκ νέου λόγο για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ. «Ακουσα ήδη ορισμένους να μιλάνε για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν από μερικό καιρό, όταν είχε βγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται διότι είναι σωρευτικοί. Δεν υπάρχει μέσα τέτοιο νούμερο για 7 δισ. έχουν κάνει λάθος. Αθροίζουν νούμερα τα οποία είναι σωρευτικά» τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα συντάξει ο ίδιος τον Προϋπολογισμό του 2015, δηλαδή αν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αυτά είναι ζητήματα του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε τις δηλώσεις εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την απόφαση του ΔΝΤ για την έγκριση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.