Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

60 χρόνια πίσω μας πηγαίνουν ΝΔ & ΠΑΣΟΚ στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα

60 χρόνια πίσω μας πηγαίνουν ΝΔ & ΠΑΣΟΚΟι εκλογές έγιναν στις 19 Φεβρουαρίου 1956. Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ψηφίζουν και οι γυναίκες.
Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίζονται 7 κόμματα στην Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα αστικά κόμματα δέχονται να συμμαχήσουν με την ΕΔΑ, η οποία κατηγορούνταν από την ίδρυση της το 1951 πως κυριαρχείται από κομμουνιστές. Στόχος της Δημοκρατική Ένωσης, με την τόσο ετερογενή σύσταση, ήταν να καταλάβει την εξουσία και να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές με αναλογικό σύστημα. Παρόλα αυτά η ΕΡΕ καταλαμβάνει 165 έδρες, δηλαδή το 55% επί του συνόλου των εδρών, κατορθώνοντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το εκλογικό σύστημα, που έγινε από τη κυβέρνηση Καραμανλή, σκοπό είχε τον περιορισμό της δύναμης της Δημοκρατικής Ένωσης. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΕΡΕ ήταν αδύναμη (κυρίως στα αστικά κέντρα) ίσχυε η απλή αναλογική. Στην επαρχία όπου ηΕΡΕ είχε σημαντική δύναμη ίσχυε το πλειοψηφικό. Αποτέλεσμα, η ΕΡΕ με λιγότερες ψήφους πανελλαδικά έλαβε περισσότερες έδρες στη Βουλή και μάλιστα σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Βουλευτικές εκλογές 1956
[πηγή: wikipedia]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.