Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αντιδημοκρατικά τερατουργήματα και γκάφες ολκής!!!

Του Κωστή Μουδάτσου

Όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ή ανώτεροι από όλους τους άλλους. Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω… έλεγε η Γαλάτεια Καζαντζάκη. Είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας.
Ο ισοπεδωτισμός κατασπαράσσει μνήμες και ιστορία. Στο τέλος η ίδια η κοινωνία θα κρίνει και θα βάλει τον καθένα στην θέση του.
Οι γκάφες του Νότη Σφακιανάκη είναι μεγάλες. Τεράστιες. Είναι κρίμα να τραγουδάς κάποια ωραία τραγούδια και να προβαίνεις σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Τραγικά λάθη!

Είναι κρίμα να έχεις περάσει κάποια χρόνια της ζωής σου στην Κρήτη που έχει γνωρίσει διαφωτισμό, Αναγέννηση, δημοκρατικούς αγώνες και κινήματα και να πιστεύεις ότι οι ναζιστικές ιδέες των χρυσαυγιτών δίνουν ελπίδα και όραμα στην κοινωνία μας.

Την βραδιά που έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδούσε όλη την νύχτα «πότε θα κάμει ξαστεριά  ..» μπροστά στην Νομαρχία Ηρακλείου ενώ σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας αποτέλεσε το λαϊκό σύμβολο ενάντια σε αυτήν με την στάση  και το τραγούδι του.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έβγαζε πύρινους λόγους στην Αθήνα τις ημέρες της απελευθέρωσης από το ναζιστικό ζυγό, το 1944.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκόσμιο σύμβολο των Αγώνων ενάντια στην δικτατορία. ..κτλ… Έχουμε πνευματικούς ανθρώπους για να πάρουμε πράξη!

Στην εποχή της πείνας και της κοινωνικής εξαθλίωσης ζούμε μέσα στην τραγική ειρωνεία. Σήμερα ένα παιδί 16 χρονών πέθανε από την πείνα στην πλατεία Αμερικής.
Σήμερα ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε εξυπηρετεί τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες»…

Χθες τα τάγματα εφόδου των ναζιστών έδερναν, δολοφονούσαν, απειλούσαν και εκβίαζαν. Το αίμα του καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα  αχνίζει ακόμη. Οι ναζιστικές συμμορίες και το κοινό ποινικό έγκλημα τα έχουν βρει. Το ίδιο και οι εγκληματικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Είναι δυνατόν οι πνευματικοί άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται σε ποιους δρόμους βαδίζουμε;! Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι στην θέση της τυραννίας δεν υμνούμε φασιστικούς τυραννίσκους που θα στηρίξουν άγρια καθεστώτα και κάθε λογής ναζιστικές μεθόδους, τακτικές, ιδέες, φανατισμούς, δεισιδαιμονίες και προλήψεις!

 Βιώνουμε την κοινωνική καταστροφή και το κενό των πνευματικών ταγών ενώ ζούμε μπροστά στο φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης. Οι φασιστικές προτροπές μας οδηγούν σε φανατισμούς και καθεστώτα που θα εξαφανίσουν κάθε ίχνος δημοκρατικών θεσμών. Που θα αποδιοργανώσουν την κοινωνία !

Ο ελεεινός κύκλος των ανάξιων κυβερνητών είναι εδώ! Την αυθαιρεσία των ηγεμόνων, των κοτζαμπάσηδων, των πασάδων συνέχιζε η βασιλοκρατία, η κομματοκρατία και η φαυλότητα. Κι όταν οι λαϊκοί αγώνες εντεινόταν  και διεκδικούσαν δικαίωμα στη ζωή ερχόταν η δικτατορία και ο φασισμός για να διασώσουν και να εξυπηρετήσουν ντόπιες, ξένες και τυραννικές εξουσίες.

Σήμερα ζούμε τη αποδιοργάνωση της κοινωνικής ζωής που μαζί με το πνευματικό κενό δημιουργούν προϋποθέσεις για έξαρση του φασισμού, του ναζισμού και του θρησκευτικού φανατισμού.
Όταν οι καλλιτέχνες δεν αναδεικνύουν νέες και διαφορετικές αξίες, ανθρωπιστικές αξίες και ιδέες, τότε εξαπλώνονται οι ακραίες φασιστικές αντιλήψεις με δημαγωγική χρησιμοποίηση του εθνικισμού,του πατριωτικού και πολιτικού λόγου.

Η απουσία των πνευματικών ανθρώπων αλλά και η όποια  συνενοχή τους στην διαφθορά, την άγρια πλιατσικολογία υλικών και πνευματικών πόρων, στον εκχυδαϊσμό των αξιών, στην αναξιοκρατία και στις παρασκηνιακές διαπλοκές νομής την πληρώνουμε πολύ ακριβά στο τομάρι μας.
Το παιγνίδι ήταν στημένο με δημαγωγικά, εκβιαστικά, μεσαιωνικά και αντιδημοκρατικά μέσα, νόμους, νομοθετήματα, και τυραννικές μεθόδους αδιαφάνειας και διαπλοκής.

Η ακροδεξιά φοβούμενη την λαϊκή οργή επιθυμεί μια πιο ήπια φασιστική ακροδεξιά που θα την χρησιμοποιήσει σαν δεκανίκι για να συνεχίσουν από κοινού την εφαρμογή πολιτικών ακραίου νεοφιλελευθερισμού φριντομανιακών αποχρώσεων.

 Ο καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζει ότι:

Η συγκρότηση ενός λαού σαν κοινωνία στηρίζεται στην μάχη ενάντια στον φασισμό και στα αντιδημοκρατικά μέτρα.

Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν επιβάλλεται!!!

Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε την εξουσία που θα έχει μπροστάρη τον κυρίαρχο λαό!

Την κοινωνία που θα είναι κράτος δικαίου!

Την κοινωνία που δεν θα την ελέγχουν άθλιοι κυβερνήτες για νομή της εξουσίας από τους ίδιους, τις ομάδες τους, τα κόμματα τους ή τις σπείρες τους!

Δεν χρειαζόμαστε δυνάμεις που δημιουργούν στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο αντιδημοκρατικά τερατουργήματα!

Ο καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να δίνει το φως του για να αλλάξει η ζωή που ζούμε.

Να ρωτά και να αμφισβητεί:

Τι είναι δίκαιο και τι δεν είναι δίκαιο!

Τι είναι  αλήθεια και τι δεν είναι αλήθεια!

Τι είναι πατριωτισμός και τι δεν είναι !

Τι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πως πρέπει να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις

Πως πρέπει να είναι οι θεσμοί της κοινωνίας!

Ο καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζει ότι κανείς από τους «σωτήρες» δεν θα μας σώσει από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Η ίδια η κοινωνία εάν κατανοήσει τον κόσμο που ζούμε και τους τρόπους μιας νέας κοινωνικής και δημοκρατικής αλλαγής θα βρει τους δρόμους για να πορευτεί. Και τον δρόμο τον ανοίγεις με τα ίδια σου τα χέρια !

Σε τέτοιες προσπάθειες ο πολιτισμός, οι άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης έχουν να δώσουν ιδέες, γνώσεις, οράματα, όνειρα, κατευθύνσεις και να στηρίξουν την διαφορετικότητα. Έτσι κι αλλιώς ξέρομε ότι κοινωνία που δεν έχει οράματα εξαφανίζεται! Έτσι κι αλλιώς ξέρομε ότι κοινωνία με φασιστικές και ναζιστικές ιδέες αλλά και πραχτικές είναι καταδικασμένη να αποτελέσει την φυλακή των πολιτών και των ιδεών. Είναι δικασμένη στην παρακμή, στην απομόνωση και στην εξαθλίωση!

Ο εθνικισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός καιροφυλαχτούν να εκμεταλλευτούν την λαϊκή οργή. Τον θυμό που φουντώνει μπροστά στο φάντασμα της πείνας και της εξαθλίωσης. Εκμεταλλεύονται ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι ταπεινώθηκαν από ντόπιες και ξένες δυνάμεις. Εκμεταλλεύονται όσους προσπαθούν να ξαναβρούν την χαμένη αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια. Εκμεταλλεύονται τον αγώνα ενάντια στην οικονομική κρίση, την κοινωνική ανισότητα, τις εξεγέρσεις που έρχονται  εναντίον των μέτρων λιτότητας και του αυταρχισμού.

Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν ότι η λαϊκή οργή φουντώνει! Είναι η φωτιά που πυρώνει και καίει τις ταφόπλακες! Η σύγκρουση ανάμεσα στους ελεύθερους ανθρώπους και την ασύδοτα ελεύθερη αγορά έρχεται!

Η ορμή και η θύελλα της λαϊκής οργής θα βρει το τραγούδι της, θα βρει νέους τρόπους και δρόμους έκφρασης.

Οι ιδέες της δημοκρατίας δεν ηττήθηκαν ποτέ στις μάχες των ιδεών, της σκέψης ακόμη και σε εκλογικές διαδικασίες.
Κατά καιρούς παραμερίστηκαν βίαια με δικτατορικούς τρόπους σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες. Τα τανκς κατέστρεφαν δημοκρατικές προσπάθειες. Οι μαζικές συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι εξαφανίσεις δημοκρατών και καλλιτεχνών, οι τρομοκρατικοί νόμοι, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, οι θεραπείες σοκ και δέους πλήγωσαν και πληγώνουν την Δημοκρατία. Όμως στις τίμιες μάχες και στους λαϊκούς αγώνες η Δημοκρατία ποτέ δεν χάνει!

Οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις, οι διαπομπεύσεις ηγετικών φυσιογνωμιών, προσωπικοτήτων, αγωνιστών της κοινωνικής ισότητας, δείχνουν ότι η Δημοκρατία πληγώνεται για να μην διαδίδονται τα δημοκρατικά ιδεώδη, για να μην διαδίδονται δημοκρατικές ιδέες και αρχές.
Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρίσκεται στο μετερίζι της τιμής  και στης ανθρωπιάς το χρέος. Πρέπει να είναι ενάντια στην τακτική που στην θέση του ενός τυραννίσκου βάζει τον επόμενο τυραννίσκο για να εκτονωθεί ο λαϊκός θυμός και η οργή.  Πρέπει να βοηθήσουν τους ταπεινούς και καταφρονεμένους να ξεπεράσουν το σοκ του φόβου και το άγχος της επιβίωσης!

Οι λαϊκοί αγώνες για να ξαναφτιάξουν τη ζωή δείχνουν δημοκρατικές προσπάθειες και δρόμους αντίθετους από τους φονταμενταλιστές της «ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς». Μακριά από τους κερδοσκόπους, τους τυραννίσκους, μακριά από κάθε φασιστική, ναζιστική πραχτική  και θρησκευτικούς φανατισμούς. Κάτω από τη μάσκα των φασιστών κρύβονται συστήματα αντιθέσεων που επιβάλλονται με εγκληματικές μεθόδους, δικτατορικές πρακτικές και αντιδημοκρατικές τακτικές!

Τον κόσμο που ζούμε μπορούμε να τον ερμηνεύουμε! Το μεγάλο θέμα είναι πως θα τον αλλάξουμε! Να αλλάξομε την ζωή που ζούμε!!

Στον ήλιο που βασίλεψε… καινούργιος ήλιος να ξημερώνει!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.