Το μεγάλο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι τα χρέη και όχι οι περιοδικές ζημιές που ακόμα έχει η εταιρεία, η οποία έπειτα από δύο κακές χρήσεις το 2011 και το 2012 συσσώρευσε ζημιές περίπου 170 εκατ. ευρώ. Και φέτος η χρήση είναι μέχρι στιγμής ζημιογόνος και υπολογίζεται ότι το νούμερο ξεπέρασε οριακά τα 200 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Περί τα 140. εκατ. ευρώ εμφανίζεται να διεκδικεί η ΔΕΗ, η οποία είναι και μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό περίπου 11%. Επίσης υπάρχουν χρέη περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, μεγάλες διαφορές με την Εφορία και τελευταία αντιμετωπίζει και θέμα επιστροφής ενισχύσεων 130 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν, ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Μία πίεση παραπάνω για να πουληθεί η εταιρεία...
Το άλλο πρόβλημα της εταιρείας, πέραν των χρεών, είναι το φθηνό κόστος ενέργειας. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και απορροφά το 5% της παραγωγής της ΔΕΗ, για να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Και η ΔΕΗ τη χρεώνει ακριβά και έτσι σωρεύτηκε το χρέος της ΛΑΡΚΟ προς την επιχείρηση πριν παρέμβει η ΡΑΕ και της δώσει τιμολόγιο ανάλογο με εκείνο που έδωσε στον άλλο μεγάλο καταναλωτή της χώρας (με μερίδιο επίσης 5% στην παραγωγή της ΔΕΗ), τον Ομιλο Μυτιληναίου.
Ο τελευταίος παλαιότερα ενδιαφέρθηκε για την εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής ούτε πουλήθηκε λόγω των χρεών που κουβαλάει, ούτε και μπήκε ποτέ σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ένα σχέδιο που κρατάει από τη δεκαετία του 1980 και την ένταξη τότε της εταιρείας στις προβληματικές εταιρείες.
Σήμερα η κυβέρνηση ανασύρει ένα ανάλογο σχέδιο, για να κάνει την «ντρίμπλα». Αντί να χωρίσει την εταιρεία σε καλό και κακό κομμάτι, σχεδιάζει να την πουλήσει όλη προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στον αγοραστή να εκμεταλλευτεί τα δημόσια ορυχεία και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρυμνα, την κυριότητα των οποίων έχει επίσης το Δημόσιο. Και αυτές ζητούνται από τους υποψήφιους επενδυτές και η κυβέρνηση τις δίνει επίσης.
Για να ολοκληρωθεί η «ντρίμπλα», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενοικιάσει μακροχρόνια τα 4 δημόσια ορυχεία της ΛΑΡΚΟ. Η τελευταία 35ετής σύμβαση παραχώρησης των ορυχείων έληξε πέρυσι και σήμερα η εταιρεία λειτουργεί τα ορυχεία με εξάμηνες παρατάσεις που δίνει το ΥΠΕΚΑ...
πηγή: tvkosmos.gr/www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.