Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ωρα αποφάσεων για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Ωρα αποφάσεων για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ - Ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου»
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ), αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.Οι ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων καλούνται να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση έτσι ώστε να προχωρήσει η εξυγίανσή τους χωρίς να κλείσουν, όπως άλλωστε προτείνεται και απ' την πλευρά των συμβούλων που έχει ορίσει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης (χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη και το λουκέτο για κάποια από τις επιχειρήσεις) είναι να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή τους και να αναζητηθούν επενδυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν τη διαχείρισή τους με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικά για ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ υπάρχει και ο παράγοντας της διατήρησης των επιχειρήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σήμερα, εκτός απροόπτου, πρόκειται να συνεχιστούν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όπως και η αλληλογραφία με την Κομισιόν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις έως το τέλος Αυγούστου, καθώς όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλείσουν για να μην δημιουργηθεί «εμπλοκή» με την εκταμίευση της υποδόσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στις τρείς επιχειρήσεις είναι η εξής:

-Στην περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στόχος είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι, προτείνεται μεταξύ άλλων η συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τη σημερινή της μορφή.
Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζόμενους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες. Την "Ηλεκτρομηχανική Κύμης" και την "Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου", που κατασκευάζει τους δίσκους για το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για την εταιρεία στην Ηπειρο υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές.
Επίσης, το υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που εξυπηρετεί. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, η εταιρεία εμφάνισε έλλειμμα 84,38 εκατ. ευρώ το 2011, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στα 45 εκατ. ευρώ φέτος, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των δαπανών.
- Η ΕΛΒΟ, αποτελεί μια από τις ΔΕΚΟ με τις καλύτερες προοπτικές. Το προσωπικό της έχει ήδη περιοριστεί στα 300 άτομα από 800 άτομα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει χρειαστεί το Δημόσιο να διαθέσει συνολικά 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχει πραγματοποιήσει η επιχείρηση.
Η πρόταση που υπάρχει για την ΕΛΒΟ είναι να τοποθετηθεί εκκαθαριστής, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής χρεών και πώλησης μονάδων της εταιρείας. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορούν ορισμένα κομμάτια της επιχείρησης να παραμείνουν κρατικά. Φέτος η εταιρεία θα παρουσιάσει έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ από 21,29 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011.
-Μπλεγμένη είναι η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ λόγω και της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποίαδιαφωνεί με την ενιαία πώληση των εργοστασίων και των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ και ζητά από την Ελλάδα να τακτοποιήσει την υπόθεση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ εάν θέλει να αποκρατικοποιήσει ενιαία την ΛΑΡΚΟ. Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν δεν πωληθεί ενιαία η επιχείρηση (δηλαδή μόνο το εργοστάσιο, χωρίς τα ορυχεία) δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ δεν έχει αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο του «λουκέτου».

Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.