Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πωλείται το νικέλιο της Ελλάδας φθηνά


Πωλείται το νικέλιο της Ελλάδας φθηνά
Οορυκτός πλούτος της χώρας έχει ανοίξει την όρεξη των ιδιωτών, Ελλήνων και ξένων. Τα τέσσερα δημόσια ορυχεία, τα οποία εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτά που έχουν βάλει «στο μάτι» ξένοι επενδυτές και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τα παραχωρήσει με 30ετείς ή και 50ετείς συμβάσεις, για να τα «ξεζουμίσουν», προκειμένου να ξεπουλήσει τη χρεωμένη ΛΑΡΚΟ.
Μεγάλες ποσότητες ρεύματος απαιτούνται για να λιώσει το σιδηρομετάλλευμα σε καμίνια με θερμοκρασίες από 400 έως 1.600 βαθμούς Κελσίου Η τελευταία είναι πάντως η πέμπτη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή σιδηρονικελίου εξαιρετικής ποιότητας (χωρίς άνθρακα), το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Η εταιρεία παράγει 18.000-20.000 τόνους νικελίου το χρόνο και καλύπτει το 6% της ζήτησης πανευρωπαϊκά.
Ας σημειωθεί ότι τα τρία από 4 δημόσια ορυχεία της εταιρείας -που είναι και το δυνατό περιουσιακό στοιχείο της- βρίσκονται στους νομούς Ευβοίας, Βοιωτίας και Καστοριάς, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται συγκεντρωμένα τα κοιτάσματα, από τους περισσότερους από 249 εκατομμύρια τόνους σιδηρονικελίου που διαθέτει η χώρα.
Πολύτιμο μέταλλο
Βεβαίως, το νικέλιο είναι το πέμπτο πιο κοινό στοιχείο στη γη - δεν είναι κανένα πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, ως βιομηχανικό μέταλλο έχει εκτεταμένη χρήση και καθώς η ανάπτυξη συνδέεται με τη βιομηχανική παραγωγή, η τιμή του ανεβαίνει κατά περιόδους όπως την περίοδο 2006-2008, καθώς είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Στις περιόδους αυτές, η ΛΑΡΚΟ, όπως και οι άλλες εταιρείες διεθνώς, βγάζουν πολύ μεγάλα κέρδη.
Η κυβέρνηση εντείνει τώρα τις προσπάθειές της να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ, μεγαλώνοντας την αγωνία των περισσοτέρων από τους 1.000 εργαζομένους της, καθώς θέλει να δείξει ότι προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις και επιπλέον για να μη χάσει εντελώς τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ (της εταιρείας που έχει αναλάβει τις πωλήσεις των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων).
Για το σκοπό αυτό γίνεται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμβούλους για την πώληση της εταιρείας, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Από πλευράς ΠΕΚΑ, θα μετέχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Στη σύσκεψη επίσης θα συζητηθεί και η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΕΛΒΟ.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, η κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμο το πλάνο ιδιωτικοποίησης για κάθε μία από τις τρεις εταιρείες μέχρι το τέλος του μήνα, για να πάρει έγκριση από την τρόικα και ακολούθως να προχωρήσει τα σχέδια αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, συνολικά 2.250 εργαζόμενοι είναι «στο πόδι», αν και διαρρέεται ότι -τουλάχιστον για τη ΛΑΡΚΟ- δεν τίθεται θέμα απολύσεων...

Τα 4 μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

Τρία ορυχεία που δίνουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή σιδηρονικελίου και ένα ορυχείο λιγνίτη, για να δουλέψουν τα καμίνια στην πρώτη φάση επεξεργασίας του μεταλλεύματος, εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ:
* Τα Μεταλλεία Αγίου Ιωάννη, τα οποία βρίσκονται στο Νέο Κόκκινο του Νομού Βοιωτίας, 7 χιλιόμετρα από το Μεταλλουργικό Εργοστάσιο της Λάρυμνας. Η ετήσια παραγωγή μετά το μαγνητικό διαχωρισμό ανέρχεται σε 700.000 τόνους μεταλλεύματος περιεκτικότητας σε νικέλιο 1,05-1,1%.
* Τα Μεταλλεία Καστοριάς, τα οποία βρίσκονται κοντά στα αλβανικά σύνορα. Είναι τρία μεταλλεία στην περιοχή αυτή, αλλά το ένα λειτουργεί μόνον καλοκαίρι. Η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται περίπου σε 300.000 τόνους μετάλλευμα υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο.
* Το Μεταλλείο της Εύβοιας, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που αποτελεί το 55% του μεταλλεύματος στο μεταλλουργικό μείγμα της ΛΑΡΚΟ.
* Το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων, το οποίο βρίσκεται στα Σέρβια του νομού Κοζάνης. Η ετήσια παραγωγή του κυμαίνεται περίπου στους 250.000-300.000 τόνους λιγνίτη, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας.

Δίνεται με προίκα τη δημόσια περιουσία

Το μεγάλο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι τα χρέη και όχι οι περιοδικές ζημιές που ακόμα έχει η εταιρεία, η οποία έπειτα από δύο κακές χρήσεις το 2011 και το 2012 συσσώρευσε ζημιές περίπου 170 εκατ. ευρώ. Και φέτος η χρήση είναι μέχρι στιγμής ζημιογόνος και υπολογίζεται ότι το νούμερο ξεπέρασε οριακά τα 200 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Περί τα 140. εκατ. ευρώ εμφανίζεται να διεκδικεί η ΔΕΗ, η οποία είναι και μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό περίπου 11%. Επίσης υπάρχουν χρέη περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, μεγάλες διαφορές με την Εφορία και τελευταία αντιμετωπίζει και θέμα επιστροφής ενισχύσεων 130 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν, ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Μία πίεση παραπάνω για να πουληθεί η εταιρεία...
Το άλλο πρόβλημα της εταιρείας, πέραν των χρεών, είναι το φθηνό κόστος ενέργειας. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και απορροφά το 5% της παραγωγής της ΔΕΗ, για να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Και η ΔΕΗ τη χρεώνει ακριβά και έτσι σωρεύτηκε το χρέος της ΛΑΡΚΟ προς την επιχείρηση πριν παρέμβει η ΡΑΕ και της δώσει τιμολόγιο ανάλογο με εκείνο που έδωσε στον άλλο μεγάλο καταναλωτή της χώρας (με μερίδιο επίσης 5% στην παραγωγή της ΔΕΗ), τον Ομιλο Μυτιληναίου.
Ο τελευταίος παλαιότερα ενδιαφέρθηκε για την εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής ούτε πουλήθηκε λόγω των χρεών που κουβαλάει, ούτε και μπήκε ποτέ σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ένα σχέδιο που κρατάει από τη δεκαετία του 1980 και την ένταξη τότε της εταιρείας στις προβληματικές εταιρείες.
Σήμερα η κυβέρνηση ανασύρει ένα ανάλογο σχέδιο, για να κάνει την «ντρίμπλα». Αντί να χωρίσει την εταιρεία σε καλό και κακό κομμάτι, σχεδιάζει να την πουλήσει όλη προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στον αγοραστή να εκμεταλλευτεί τα δημόσια ορυχεία και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρυμνα, την κυριότητα των οποίων έχει επίσης το Δημόσιο. Και αυτές ζητούνται από τους υποψήφιους επενδυτές και η κυβέρνηση τις δίνει επίσης.
Για να ολοκληρωθεί η «ντρίμπλα», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενοικιάσει μακροχρόνια τα 4 δημόσια ορυχεία της ΛΑΡΚΟ. Η τελευταία 35ετής σύμβαση παραχώρησης των ορυχείων έληξε πέρυσι και σήμερα η εταιρεία λειτουργεί τα ορυχεία με εξάμηνες παρατάσεις που δίνει το ΥΠΕΚΑ...
πηγή: tvkosmos.gr/www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.