Γράφει η Μαρίνα Πρωτοναρίου
Η τρόικα θα κρίνει το μέλλον των 1200 εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης -όπως προκύπτει και από τη χθεσινή σύσκεψη - είναι να προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση της επιχείρησης ως έχει.
Παρά το γεγονός ότι στη σύσκεψη αναμενόταν να συζητηθούν και τα ζητήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ, τελικά τέθηκε επί τάπητος μόνο το θέμα της ΛΑΡΚΟ, με τις τελικές αποφάσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες να λαμβάνονται σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Στη χθεσινή συνάντηση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχαν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Διευθύνων Συμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης και στελέχη της Price Waterhouse Coopers, που είναι ο Σύμβουλος της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.
Η κυβερνητική πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στις 31 Αυγούστου και θα πρέπει να να εγκριθεί από την τρόικα, αφού η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ΛΑΡΚΟ να σπάσει σε κομμάτια, δηλαδή σε «καλή» και σε «κακή», ενώ να πωληθούν χωριστά τα περιουσιακά στοιχεία, και θα γίνουν απολύσεις.
Αυτή ήταν εξάλλου μία από τις λύσεις που έχει προτείνει με επιστολή του προς την ελληνική πλευρά ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι κανείς από τους υποψήφιους μνηστήρες για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει μόνο το εργοστάσιο, χωρίς τα ορυχεία που το τροφοδοτούν, ενώ τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα αν πωληθεί ολόκληρη η επιχείρηση παρά τεμαχισμένη.
«Αγκάθι» στην κυβερνητική πρόταση αποτελούν τα 130 εκ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία επιστροφής τους.
Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ,
είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στον κόσμο και η μοναδική καθετοποιημένη στην Ευρώπη.
Εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες όπως η Thyssen-Krupp,Outokumpu, Acerinox, British Steel κ.ά. απασχολώντας περί τους 1.200 μόνιμους εργαζόμενους άμεσα και πάνω από 4.000 έμμεσα.