Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ



Ο Μάρκος Μπόλαρης τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς: :

Τις οφειλές μεγαλοκαταναλωτών προς τη ΔΕΗ θα πληρώσουν πάλι οι μικρομεσαίοι; 


«Τι κρύβεται πίσω από την πολιτική της ΛΑΡΚΟ για επιλεκτική μη καταβολή τεράστιων ποσών προς τη ΔΕΗ;», επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Σερρών

Ερώτηση  και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων  προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης με θέμα :
«Τις οφειλές μεγαλοκαταναλωτών προς τη ΔΕΗ θα πληρώσουν πάλι οι μικρομεσαίοι; Τι κρύβεται πίσω από την πολιτική της ΛΑΡΚΟ για επιλεκτική μη καταβολή τεράστιων ποσών προς τη ΔΕΗ;».Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα
2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο
3. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη
ΘΕΜΑ: «Τις οφειλές μεγαλοκαταναλωτών προς τη ΔΕΗ θα πληρώσουν πάλι οι μικρομεσαίοι; Τι κρύβεται πίσω από την πολιτική της ΛΑΡΚΟ για επιλεκτική μη καταβολή τεράστιων ποσών προς τη ΔΕΗ;»

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε. συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας του διοικητικού και παραγωγικού προτύπου με το οποίο πορεύτηκε η χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Αφού αφενός η ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη εταιρεία που παράγει νικέλιο σε όλη την Ευρώπη, που σημαίνει ότι διαθέτει τεράστιες παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες και ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για θετική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, που όμως εμποδίζεται ή υποβαθμίζεται από κρατικοδίαιτες λογικές και ό,τι συνεπάγονται αυτές.
Ταυτόχρονα, στη χαρακτηριστική περίπτωση της ΛΑΡΚΟ κρίνεται η ύπαρξη ή μη αναπτυξιακού σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς η βιωσιμότητα της επένδυσης κρίνεται και στο ύψος του ενεργειακού κόστους. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα γίνεται εμφανές ότι την ανεπάρκεια των κυβερνητικών επιλογών, την έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών και την αποτυχία των κρατικοδίαιτων διοικήσεων και λογικών καλείται να επωμισθεί ο μικρομεσαίος έλληνας πολίτης.
Συγκεκριμένα, η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη που παράγει νικέλιο σε όλη την Ευρώπη και στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει ποσοστό περί το 55%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου, συγκεκριμένα το 11% στη ΔΕΗ και το 34% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η εταιρεία παράγει περί τους 20.000 τόννους νικελίου ετησίως και έχει έσοδα περί τα 300-350 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τις τιμές του νικελίου διεθνώς. Το προϊόν της εταιρείας πωλείται σε κορυφαίες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα της Ευρώπης.
Για την παραγωγή του νικελίου η εταιρεία χρησιμοποιεί μετάλλευμα, τον λατερίτη, από τα 3 μεταλλεία της εταιρείας στη Βοιωτία, την Εύβοια και την Καστοριά. Επίσης χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και γαιάνθρακα για την αναγωγή και τήξη της πρώτης ύλης. Κάθε χρόνο τα έξοδα για τις κυριότερες προμήθειες κυμαίνονται περίπου ως εξής:
Είδος προμήθειας
Ποσότητα
Αξία (εκ, )
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

40 -50
ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΑ
250.000 t
15-25
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ

40-60
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1.200.000MWh
60-90
Επειδή το κόστος παραγωγής της εταιρείας είναι αρκετά υψηλό, όταν η τιμή του νικελίου διεθνώς είναι, για παράδειγμα, κάτω των 19.000 δολλαρίων ανά τόννο, η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές. Όταν η εταιρεία έχει αδυναμία πληρωμών, αρχίζει να έχει χρέη προς τη ΔΕΗ, τα οποία δεν αποπληρώνει υπολογίζοντας εκβιαστικά ότι η τελευταία δεν θα της κόψει την παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι σήμερα η εταιρεία φέρεται να χρωστάει στη ΔΕΗ περίπου 135.000.000 ευρώ ενώ λέγεται πως είναι συνεπέστατη στις πληρωμές της με τους άλλους ιδιώτες προμηθευτές.
Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στα πρόθυρα ιδιωτικοποίησής της, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει προγραμματισθεί να γίνει εντός του 2013. Επειδή το τίμημα που θα προσφερθεί εξαρτάται κυρίως από τα αποτελέσματα χρήσεως της εταιρείας, τα οποία δεν είναι τα αναμενόμενα για μία εταιρεία που είναι η μοναδική που παράγει νικέλιο σε όλη την Ευρώπη, γεννώνται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, κυρίως ως προς την επάρκεια και νομιμότητα των ενεργειών της μόνιμης «διοικητικής ομάδας» της εταιρείας.
Επειδή η εταιρεία ΛΑΡΚΟ ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που συνεπάγεται ότι όταν η εταιρεία καταγράφει ζημιές, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει πολλαπλώς από μερίσματα που δεν του αποδίδονται και από φόρους επί των κερδών που δεν εισπράττονται.
Επειδή η εταιρεία ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το τίμημα της πώλησης θα εξαρτηθεί και από το πώς λειτουργεί και λειτουργούσε η εταιρεία μέχρι σήμερα.
Επειδή μέχρι σήμερα η εταιρεία ΛΑΡΚΟ φέρεται ότι χρωστάει στη ΔΕΗ περί τα 135.000.000 ευρώ, ενώ εμφανίζεται να είναι συνεπής στις πληρωμές προς τους άλλους μεγάλους ιδιώτες προμηθευτές όπως επίσης και προς την παλαιά ΛΑΡΚΟ.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να ανακοινώνει αυξήσεις στα τιμολόγιά της από 1ης Μαϊου, τη στιγμή μάλιστα που η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουαπέρριψε με οριακή πλειοψηφία την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση περίπου 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων-το λεγόμενο backloading-γεγονός που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, και συνεπώς να επωμίζεται το δημοσιονομικό βάρος μόνο ο φορολογούμενος πολίτης, ενώ μια εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο να φέρεται να χρωστά στη ΔΕΗ πολλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιο ακριβώς χρηματικό ύψος ανέρχονται οι οφειλές της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε., την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, προς τη ΔΕΗ για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος; Από πότε οφείλονται τα ποσά αυτά;
2. Υπάρχει πραγματική αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ;
3. Υπάρχει επιλεκτική πολιτική στην εξόφληση των εταιρικών υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. σε βάρος της ΔΕΗ; Ελέγχεται για την ανωτέρω επιλεκτική πολιτική η Διοίκηση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΑΕ που ζημιώνει την ΔΕΗ και μεταφέρει το βάρος στους μικροκαταναλωτές και από ποιους;
4. Ποια είναι η πολιτική είσπραξης των οφειλών προς τη ΔΕΗ από μεγαλοοφειλέτες, σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη εποχή όπου η ΔΕΗ προβαίνει σε διακοπές ρευματοδότησης προς μικροκαταναλωτές και νοικοκυριά;
5. Έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο για την πολιτική τιμών ρεύματος σε σχέση με τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα σήμαινε σχεδιασμό ανάπτυξης, στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, στήριξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Ο ερωτών Βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.