Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ : Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία ώρα Mega», στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα



28-08-2012 | 

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας καλημερίσουμε κύριε υπουργέ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι πιλότοι που πετάνε αεροσκάφη Φάντομ, Μιράζ που κάνουν 60, 100 εκατομμύρια, παίρνουν 1000 ευρώ. Καταστρέφουν τη ζωή τους, μέχρι 25-30 χρονών, ούτε σχέσεις δεν μπορούν να έχουν, πώς να σας το πω. Ούτε να παντρευτούν που λέει ο λόγος. Για 1000 ευρώ. Και τώρα πιέζει η τρόικα να κόψουν και από εκεί. Οι αστυφύλακες οι οποίοι είναι στο δρόμο, παίρνουν πόσα, 800, 750 καθαρά; Τα 1200 είναι μικτά. Πώς μπορεί να σκέφτεται κάποιος ότι θα του κόψει και από εκεί και άλλο και θα διακινδυνεύει τη ζωή του για τέτοια πράγματα; Όλα αυτά που μας είπε προηγουμένως ο κ. Χριστοδουλάκης,  κύριε Κεδίκογλου, περίπου αυτά είναι στο τραπέζι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Τίποτε δεν είναι συγκεκριμένο…


ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προφανώς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται. Θέλω πραγματικά να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό κατανομής αυτής της δοκιμασίας με το δικαιότερο τρόπο. Να διευκρινίσω ότι αυτά τα 11,5 δισ., είναι αυτά που πρέπει να εξοικονομήσουμε για να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για να σταματήσουμε να δημιουργούμε χρέος κάθε ώρα που περνάει, νέο χρέος. Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας θέλει η Ελλάδα να ξαναποκτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της. Δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν να είμαστε ικέτες και να παρακαλούμε μια νέα δόση δανείου. Πρέπει κάποτε αυτό να σταματήσει. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Δομήθηκε το κράτος μας, η κοινωνία μας, η οικονομία μας,  με τελείως λάθος τρόπο και μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να θεμελιώσουμε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …και πριν από ένα χρόνο, είχατε ανέβει στα κάγκελα, εσείς, η παράταξή σας εννοώ, το κόμμα σας, και λέγατε όχι σε όλα…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας ήταν πολύ μεγάλες. Και σας λέω, επειδή αυτούς τους δύο μήνες είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι και πώς ήταν τα πράγματα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που συμμετείχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  τον κ. Παπούλια, τότε και πώς εξελίχθηκε στο επόμενο διάστημα. Με κοπιαστικό τρόπο, με τη συντονισμένη δουλειά της, με την προετοιμασία της, η κυβέρνηση κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος της αξιοπιστίας που είχε απολεσθεί. Αλλά, θα συμφωνήσετε ότι για να γίνει οποιαδήποτε σωστή διαβούλευση, διαπραγμάτευση με κάποιον που δυστυχώς χρειάζεσαι και τη νέα δόση του δανείου.  Είμαστε εξαρτημένοι.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Τα έλεγα, ο Γιάννης είναι μάρτυρας εδώ και αυτοί που μας ακούνε, τα έλεγα και πριν από τις εκλογές, ότι είναι δύσκολα. Δεν είναι τόσο απλό, που είχαν δημιουργήσει ορισμένοι τις προσδοκίες ότι θα γίνει επαναδιαβούλευση, ότι όλα θα είναι διαφορετικά, ότι όλα θα είναι έτσι και όλα θα είναι αλλιώς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, για να κάνεις επαναδιαπραγμάτευση, για να αλλάξεις κάτι σε μια διαβούλευση, πρέπει να έχεις αξιοπιστία. Πρέπει να σε ακούν. Θέλω να σας πω, ότι όταν ανέβηκε αυτή η κυβέρνηση δεν μας άκουγαν καλά-καλά. Δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν τι λέει η Ελλάδα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: …Η αξιοπιστία περνάει –και ξέρω την άποψή σας, γι` αυτό και σας ρωτώ- μέσα από τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή, μέσα…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά, το παράδειγμα με τους πιλότους, σας το είχα αναφέρει εγώ σε προηγούμενη συζήτησή μας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γι` αυτό σας το λέω. Ξέρω την άποψή σας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και είναι και αναντιστοιχία το να εμπιστεύεσαι ένα μηχάνημα των 60 εκατομμυρίων, σε έναν άνθρωπο που τον πληρώνεις μόνο 1000 και κάτι ευρώ. Και να ξέρετε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ειδικά για τους μάχιμους τους ένστολους, να μην θιγεί, γιατί ήδη είναι χαμηλά τα εισοδήματά τους και να μην αναφέρουμε μόνο τους πιλότους ή τους χειριστές των τεθωρακισμένων, τους πυροσβέστες. Είχαμε και δυστυχώς έχουμε ξανά πυρκαγιά τώρα και στην Εύβοια…

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι πανεπιστημιακοί, για παράδειγμα, που είναι μέσα σε αυτό, βγήκαν όλοι μαζί και είπαν, παιδιά δεν θέλει, εμείς δεν…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν αρχίσουμε, κύριε Καμπουράκη, όλοι τα «casus belli» εδώ, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να ήθελε να λάβει έστω και ένα από τα προτεινόμενα μέτρα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, είναι προφανές αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν πιστεύω να υπάρχει τέτοια αίσθηση σε κανέναν. Λοιπόν, προσπαθούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να την αντιμετωπίσουμε με το δικαιότερο δυνατό τρόπο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι θα γίνει τελικά;

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχετε εξηγήσει ως κυβέρνηση στην τρόικα ότι θα υπάρξουν τρομερές κοινωνικές αντιδράσεις και ότι δεν θα είναι καθόλου περίπατος, όπως ίσως νομίζουν αυτοί, ο  Μαζούχ, ο Μορς και ο Τόμσεν. Τους τα έχετε εξηγήσει αυτά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά και τα εξηγήσαμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, το «casus belli», αν οι πανεπιστημιακοί κατεβάσουν τα μολύβια ή αν οι αστυνομικοί που πάτε τώρα να τους κόψετε, από τα 800 ευρώ να τα κάνετε 700…;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και φυσικά όχι απλώς το διαμηνύουμε στην τρόικα, εξηγούμε και με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις πώς θα μπορούσαμε να φθάσουμε στην επίτευξη των στόχων, την οποία –επαναλαμβάνω- τη θέλουμε, θέλουμε  ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θέλουμε να σταματήσουμε να έχουμε ανάγκη από νέα δανεικά. Λοιπόν, πώς θα φθάσουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη αυτό. Έχει δίκιο ο Σαμαράς όταν λέει για επιμήκυνση ή δεν ξέρω πόση μπορεί να πάρουμε…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βλέπετε, ότι αν είχε τεθεί επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης από τώρα, με την τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία, η υποδοχή θα ήταν εξόχως αρνητική. Ενώ σταδιακά, σιγά-σιγά ήδη συζητείται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας προτάσεις για το πώς η επιμήκυνση, η επιπλέον χρηματοδότηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν θα στοιχίσει επιπλέον στα κράτη-μέλη, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να περάσει από 17 εθνικά Κοινοβούλια…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Σόιμπλε δεν το πιστεύει αυτό, πάντως. Τους πείσατε τους Γερμανούς ότι δεν θα χρειαστούν παραπάνω χρήματα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ` όλα, να ξέρετε ότι ο κ. Σόιμπλε θα είναι πλέον σε τακτική επικοινωνία, γιατί υπήρχε και ένα έλλειμμα ενημέρωσης, πέρα από το έλλειμμα αξιοπιστίας, πλέον έχει αποκατασταθεί…

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σόιμπλε με τον κ. Στουρνάρα…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για να κερδίσεις, πρέπει να τους δείξεις πράγματα. Επειδή, δυστυχώς, ως λαός έχουμε τη φήμη ότι λέμε πολλά και κάνουμε λίγα, αυτή τη φορά πρέπει να το αντιστρέψουμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τους πείσατε τους Γερμανούς ότι δεν θα χρειαστούν χρήματα για την επιμήκυνση ή ότι μπορείτε να τα βρείτε εσείς, χωρίς να δώσουν…;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τους πείσαμε να το συζητήσουμε. Το συζητάμε. Πριν από λίγο καιρό, ούτε που θα το συζητούσαν. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι είναι απλώς το πρώτο βήμα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχει τεθεί, έστω και αν όχι επισήμως και στα μικρόφωνα των τηλεοράσεων μπροστά σας, έχει τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης από τον κ. Σαμαρά στην κ. Μέρκελ, στον κ. Ολάντ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν συζητάμε και για τις προτάσεις μας, για την επιπλέον χρηματοδότηση αυτής της επιμήκυνσης, είναι ευνόητο ότι το συζητάμε. Το πότε θα τεθεί για «ναι» ή «όχι», είναι θέμα στρατηγικής, είναι θέμα τακτικής, είναι θέμα δικής μας προετοιμασίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ να θυμίσω τα δικά σας τα λόγια, τα λόγια της Ν.Δ., ότι με αυτή τη βαθειά ύφεση στην οποία έχουμε περιέλθει και με τις άλλες περικοπές που θα μας επιβάλει η τρόικα να πάρουμε, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ απ` αυτό το φαύλο κύκλο. Όταν κόψεις κι  άλλο τους μισθούς, κι άλλο τις συντάξεις, όλα αυτά τα οποία μας περιέγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης, πώς θα πάει ο άλλος να ψωνίσει, πώς θα τονωθεί η αγορά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει ήδη τεθεί και το είπε ο Πρωθυπουργός και στο Βερολίνο και στο Παρίσι, ότι μαζί με την εξυγίανση πρέπει να έρχεται και η ανάπτυξη.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είπε και τρεις φορές τη λέξη «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη». Αυτό να δούμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το μόνο που βλέπουμε, είναι περικοπές, όμως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, γιατί όπως βλέπετε ξετυλίγεται ένα σχέδιο από την αρχή. Είχε τεθεί έτσι από τον Αντώνη Σαμαρά, με πρώτο βήμα την ανάκτηση της αξιοπιστίας και μετά να θέτουμε, ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε το κάθε ζήτημα που θέλουμε να διαβουλευτούμε. Καθοριστικό βήμα, λοιπόν, είναι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Και αυτό, γιατί προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα. Αυτή την ανακεφαλαιοποίηση να την οδηγήσουμε σε ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί, πριν από τις μειώσεις που είναι πολύ άσχημες, πολύ οδυνηρές, σκεφτείτε το 1.100.000 –πόσο έχουν φθάσει οι άνεργοι- που δεν έχουν τίποτε. Σκεφτείτε τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν περάσει και ένα έτος του ταμείου ανεργίας. Το πιο επείγον είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από τα 31,5 δισ., κύριε υπουργέ, τα 10 δισ. προορίζονται για την αγορά, πότε πιστεύετε ότι μπορεί να αρχίσουν να εισρέουν στην αγορά; Για να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα πρέπει να έρθουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γι` αυτούς που χρωστάνε στις τράπεζες, μιας και είπατε τράπεζες, θα πάρετε κανένα μέτρο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξετάζονται ορισμένες λύσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Να πάμε σε τίτλους εφημερίδων.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί μετά, θέλω από τον κ. Κεδίκογλου να μας πει συγκεκριμένα πράγματα, όσο και αν λέει ότι δεν έχουν αποφασιστεί κτλ., να μας πει τι θα κάνουν. Να ξέρουμε ποιοι θα χάσουν και πόσα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν περιμένεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να κάνει τέτοιες προαναγγελίες, μάλλον λάθος κάνεις. Και πριν από τη συνάντηση των αρχηγών και με τις εξελίξεις να τρέχουν έτσι, δεν θα ήταν καθόλου σωστό.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η προσπάθεια η οποία γίνεται για τα ειδικά μισθολόγια, γιατί είναι ότι οι ένστολοι είναι στο 6%, ας πούμε, οι μειώσεις τους και οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί στο 15% και στο 20%; Η διαφορά ποια είναι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι είναι διαφορετικό το ύψος της αμοιβής. Νομίζω ότι ο πανεπιστημιακός από τον αστυνομικό έχουν μεγάλη διαφορά στις αμοιβές τους. Και ο δικαστής, επίσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι οποίοι, όμως, έχουν «φάει» μια μείωση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχουν «φάει» σημαντικές μειώσεις. Και οι δικαστικοί. Μιλάμε για τη δικαιότερη δυνατή κατανομή βαρών. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία και προσπαθούμε η κοινωνία μας να την περάσει με το δικαιότερο τρόπο.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …ότι δεν θα θιγούν τα ειδικά μισθολόγια…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μη θιγούν.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έχετε βάλει όρο, όμως, ότι εκτός και αν επιμείνει η τρόικα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας επαναλαμβάνω ότι οι συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας ήταν πολύ μεγαλύτερες…

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές σας, πουν «παρών» ή καταψηφίσουν κάποια μέτρα, πώς θα το αντιμετωπίσετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, κάτι που έχω πει επανειλημμένα, ότι είναι σαφέστατο το πνεύμα όσων συμμετέχουν, όσων στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Όλοι αυτοί έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον. Οπότε, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσωπική στρατηγική.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σαμαράς έχει θέσει όρο και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, διότι σε περίπτωση που πάμε σε μια ιστορία όπου οι μεν βουλευτές της Ν.Δ. θα έχουν κομματική πειθαρχία να υπερψηφίσουν, ενώ των άλλων κομμάτων μπορεί να έχουν και μια διαφοροποίηση, θα έχουμε ιστορίες.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι κάθε βουλευτής πρέπει να έχει απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και θα αντιμετωπίσει και περίπτωση διαγραφής, εννοείτε…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι της θέσης μου να αναγγείλω κάτι…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την πολιτική σας εκτίμηση ζητώ. Δηλαδή, αν ο κ. Κεδίκογλου ψηφίσει «ναι» στα μέτρα και ο Σαραντάκος που είναι στην ίδια περιφέρεια πει «όχι»…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι προσωπικές στρατηγικές, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Νομίζω ότι είναι σαφές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα πάνε με τη μορφή ενός νομοσχεδίου, να το πω έτσι, όλα τα μέτρα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα. Αυτά που διαβάζετε, δεν είναι όλα σωστά. Υπάρχουν διατάξεις, για παράδειγμα, που δεν μπορούν να έρθουν με τον Προϋπολογισμό. Διαβάζω και διάφορα τέτοια σενάρια. Δεν έχουμε καταλήξει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Προϋπολογισμός θα έρθει πιο νωρίς φέτος;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι πιθανόν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μέσα στον Οκτώβριο δηλαδή να ψηφιστεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που διάβαζα προχθές ότι επίκειτο ή  ήθελε ο κ. Σαμαράς να κάνει ένα ταξίδι στην Αμερική, να κλείσει ραντεβού με τον Ομπάμα, αλλά οι γιατροί είπαν, όχι ακόμα, λόγω του ματιού;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το γνωρίζω, είναι πιθανόν. Ένα υπερατλαντικό ταξίδι έχει μια μεγαλύτερη επιβάρυνση.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, του έχουν πει, περίμενε λίγο ακόμα…;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, εξ όσων γνωρίζω, η αποθεραπεία ολοκληρώνεται. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν θέσει οι γιατροί, όλα πηγαίνουν καλά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ένα θέμα που αφορά πάρα πολλούς, είναι το θέμα της εφεδρείας, κύριε υπουργέ. Ξέρω ότι η τρόικα πιέζει να προχωρήσετε, υπάρχουν ενστάσεις του κ. Κουβέλη, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πράγμα; Αυτό που ακούω για προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κλπ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Κουβέλης είπε για μια ωρίμανση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται ο τρόπος να προστατευθούν, με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, όσοι χρειαστεί να αλλάξουν καθεστώς. Αλλά, ακόμη και εκεί, δεν υπάρχει απόφαση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, η απομάκρυνση 35.000 είναι στόχος, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ` όλα, αριθμός δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και η μορφή που θα πάρει αυτό το καθεστώς, αν καταλήξουμε σε αυτή την επιλογή, δεν έχει οριστικοποιηθεί.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το συνολικό ποσό των περικοπών, της προσαρμογής για τη διετία, πόσα είναι τελικά; Στα 13 έχουμε φθάσει; Πόσα ζητάτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: 11,5 -11,7 δισ., επαναλαμβάνω κύριε Καμπουράκη, ότι είναι το ποσό που λείπει για να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αν αυξήσουμε τις δαπάνες κάπου αλλού, θα πρέπει να αυξήσουμε και τις εξοικονομήσεις…

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορεί να γίνουν και 13 και 15 δισ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν δώσεις δισεκατομμύρια κάπου αλλού.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Φέτος, όμως, υπάρχει μια υστέρηση εσόδων 2,3, αν δεν κάνω λάθος, δεν θυμάμαι αν είναι ακριβές το νούμερο, αλλά κάπου εκεί είναι, από τα έσοδα που είναι προϋπολογισμένα για το 2012. Με αυτά τι θα γίνει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι αντικείμενο διαβούλευσης, γιατί ζητούμε να ληφθεί υπόψη η παρατεταμένη ύφεση που είχε συνέπειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό, όμως, θα εναπόκειται και πάλι στην τρόικα να το αποδεχθεί ή μη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνετε, όμως, ότι όταν έχεις αποδείξει την αξιοπιστία σου, όταν έχεις δείξει ότι κινείσαι στη σωστή κατεύθυνση, αποφασιστικά, είναι πολύ ευκολότερο να γίνουν δεκτές οι θέσεις σου.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα, μιας και μιλάτε για αξιοπιστία, ο κ. Σαμαράς είναι ευχαριστημένος με αυτό το ταξίδι που έκανε και είδε την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ; Αναμφισβήτητα είδαμε όλοι να υπάρχει ένα κλίμα θερμό, θετικό. Το ίδιο κλίμα υπήρχε με τον Παπανδρέου και τη Μέρκελ και μετά από καμία εβδομάδα έγινε χαμός.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στην αρχή υπήρξε με τον κ. Παπανδρέου, εδώ είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ έχετε μια αντιστροφή του φαινομένου…

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θέλω να πω, κερδίσαμε τίποτε απ` αυτό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κάναμε ένα θετικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση που θέλουμε, με τον τρόπο που το έχουμε σχεδιάσει. Ακολουθούν, όμως, και άλλα βήματα, δύσκολα βήματα, μέχρι να φθάσουμε στην επιτυχία. Θα φτάσουμε, όμως.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την επιμήκυνση θα τη  θέσετε επισήμως στις 18 Οκτωβρίου;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μόλις είναι ώριμες οι συνθήκες. Βλέπετε ότι το συζητάμε ήδη, το συζητούν και οι άλλοι…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επισήμως, όμως, πότε θα τεθεί; 18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής; Είναι μια πιθανή ημερομηνία;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια πιθανή ημερομηνία, όταν θα είμαστε σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και απ` ό,τι πληροφορήθηκα και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έθεσαν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση, στη λογική ότι δεν έχει γίνει και τίποτε ακόμη πάνω σ` αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η αλήθεια είναι -το έχω πει νομίζω και εδώ στην εκπομπή σας- ότι τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων του κ. Μητρόπουλου έμειναν πάρα πολύ πίσω και διαπιστώνεται και σωρεία λαθών στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι λάθη;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είχε καθυστερήσει η έκδοση αποφάσεων, δεν είχε προχωρήσει σε αλλαγές διοικήσεων εκεί όπου δεν επιθυμούσαν, γιατί δεν μπορείς να οδηγήσεις για αποκρατικοποίηση μια επιχείρηση της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος δεν θέλει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και δεν θέλει να γίνει αποκρατικοποίηση στον οργανισμό του ή που δίνει αυξήσεις και προαγωγές σε εργαζόμενους…

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τον κ. Κουκιάδη λέτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ λέω. Απλώς, ο κ. Μητρόπουλος ήταν ο επιβλέπων στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Και ο κ. Κουκιάδης, αλλά ο κ. Μητρόπουλος είχε ασχοληθεί περισσότερο.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουν; Ήδη βλέπω ότι μπαίνουν μπροστά… Αποκρατικοποίηση πότε θα γίνει; Η πρώτη ας πούμε.



ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει προχωρήσει η πρώτη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μέσα στο Σεπτέμβριο εννοείτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μέσα στο φθινόπωρο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει και έντονο διεθνές ενδιαφέρον και είναι και αποκρατικοποιήσεις που αλλάζουν το κλίμα σε μια οικονομία, γιατί εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το ταμειακό όφελος. Το μεγαλύτερο όφελος είναι το μήνυμα που στέλνεις διεθνώς, το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, το μήνυμα ότι αξίζει να επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μιλάμε για μεγάλη εταιρία; Γιατί προφανώς, για να τους στείλετε ένα μήνυμα, πρέπει να πάτε σε μια μεγάλη εταιρία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν μεγάλες εταιρίες…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όπως;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα έχετε δει τη λίστα. Η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ, είναι μεγάλες περιπτώσεις. Είναι από τις περιπτώσεις που αλλάζουν το κλίμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Α, ξεκινάει και ο ΟΠΑΠ, λοιπόν, άμεσα. Και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί, θα χρειαστούμε και τη συνεργασία των εταίρων μας, γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για παράδειγμα, για να μπορέσει να είναι μια ελκυστική περίπτωση επένδυσης, θα πρέπει να απαλλαγεί από τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καινούργια είναι αυτά πάλι. Έχουν πρόστιμα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως και η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμα για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Λοιπόν, θέλουμε να τα αποκρατικοποιήσουμε, αυτό ζητούν και οι εταίροι μας, δεν θα πρέπει να μας βοηθήσουν, να μπορέσουμε να τα αποκρατικοποιήσουμε; Δηλαδή, να μας τα ξεφορτώσουν από τα πρόστιμα;

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: …Θα το δουν θετικά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να πείσουμε… Πώς να το συζητήσεις αυτό για τη ΛΑΡΚΟ, όταν μάθαιναν ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος έδινε προαγωγές, έδινε αυξήσεις, έδινε αυξήσεις και στον εαυτό του. Εσάς θα σας έπειθε μια τέτοια περίπτωση ότι αυτή η επιχείρηση οδεύει προς αποκρατικοποίηση; Ή θα εκτιμούσατε ότι πάλι πάνε να κάνουν βόλτες γύρω από τον εαυτό τους και να κρατήσουν την επιχείρηση…;

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως η αντιπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ως πρώτης γραμμής θέμα, πολεμικό θέμα, ότι ξεπουλούν τα ασημικά, ότι μας παίρνουν τα πράγματα για ένα κομμάτι ψωμί…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακόμη περιμένουμε από το ΣΥΡΙΖΑ, να μας παρουσιάσει τη δική του πρόταση. Οι αρνήσεις των πάντων και οι αφορισμοί είναι σχετικά εύκολοι. Θετική, ρεαλιστική, εναλλακτική πρόταση δεν έχουμε ακούσει. Θα σας φέρω το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα λέει εναντίον της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Μα, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κλείσει η ΛΑΡΚΟ για περιβαλλοντικούς λόγους. Τώρα άλλαξε στάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λαμβάνει υπόψη του ότι η ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως είναι σήμερα, υπό δημόσιο έλεγχο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει. Χρειάζεται επειγόντως ένα στρατηγικό επενδυτή, πρώτα και κύρια, γιατί πρέπει να αλλάξει εξορυκτική μέθοδο, εξαγωγική μέθοδο. Αυτό απαιτεί μια επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσει να αξιοποιήσει η ΛΑΡΚΟ την πραγματική περιουσία της, που είναι τα κοιτάσματά της. Τα κοιτάσματά της είναι χαμηλής περιεκτικότητας για τη μέθοδο που χρησιμοποιεί σήμερα. Πρέπει να αλλάξει, λοιπόν, μέθοδο, να αλλάξει εγκαταστάσεις για να μπορέσει να αξιοποιήσει τον πλούτο της, τα κοιτάσματά της. Επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων από δημόσιες δαπάνες, σε αυτή τη συγκυρία, θα έλεγα ότι αποκλείεται. Συνεπώς, ποια είναι η λύση για να διατηρηθούν όχι μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και ακόμη περισσότερες χιλιάδες θέσεις εργασίας των εμμέσως εμπλεκομένων με τη ΛΑΡΚΟ, όσων εργάζονται σε εργολάβους, νταλικέρηδες, μπουλντοζιέρηδες κλπ. Εκεί, πρέπει να γίνει αποκρατικοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανακάλυψε ότι πλέον περιβαλλοντικά δεν τον ενοχλεί η ΛΑΡΚΟ, να μας πει, ποια είναι η πρότασή του για τη βιώσιμη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Με τους φαρμακοποιούς τι θα κάνετε κύριε Υπουργέ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Υπήρξαν ορισμένες προαναγγελίες από τον ΕΟΠΥΥ και αυτό δημιούργησε ένα άσχημο κλίμα.  Είναι και η θέση των φαρμακοποιών που χρωστούν και αυτοί στις φαρμακαποθήκες. Υπάρχουν όμως και άλλες αδικίες όπως το ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί που δεν απεργούν έχουν εξαιρεθεί από την πληρωμή τους.  Υπάρχουν νομοί όπου απεργούν οι φαρμακοποιοί, εκεί ο ΕΟΠΥΥ έχει πει ότι δεν θα πληρώσει, όμως είναι και μία αδικία σε όσους έχουν αποφασίσει ότι δεν θα απεργήσουν και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Αυτά τα χρωστούμενα του κράτους προς τους ιδιώτες, τα 6 δις όπως τα είχε υπολογίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα δοθούν μέσα από τη δόση των 31,5 δις που περιμένουμε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Είναι προτεραιότητά μας οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να δοθούν το συντομότερο δυνατόν, μόλις δηλαδή  μπορέσουμε, γιατί είναι και αυτός ένας τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, που είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα.  Επίσης, στις επισκέψεις του κ. Σαμαρά, νομίζω ότι θα πρέπει να επισημάνατε το πόσες φορές ο Πρωθυπουργός είπε τη λέξη «ρευστότητα».  Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, γιατί εκεί καταπολεμάς την ανεργία.  Για να χτυπήσεις ένα τόσο μεγάλο νούμερο ανέργων, για να το μειώσεις, μόνο από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσεις.  Από έναν εργαζόμενο να προσλάβουν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε κατεβάσει την ανεργία…

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Για να τον προσλάβουν, κύριε Υπουργέ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον άνεργο,  πρέπει να μπαίνει κανείς μέσα στα μαγαζιά να ψωνίζει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ακριβώς.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Όταν υπάρχουν μειώσεις αντί να σταθεροποιήσεις ένα επίπεδο…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Μακάρι τα έσοδα του ελληνικού κράτους να ήταν τέτοια που να μην χρειαζόταν να κάνουμε καμία μείωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Μακάρι να είχατε πατάξει τη φοροδιαφυγή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Βλέπετε ότι ήδη γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και μια άλλη αποφασιστικότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής προς κάθε κατεύθυνση, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Με αυτό το περίφημο CD που έχει το ΣΔΟΕ με τα 1.500 ονόματα, θα κάνετε  τίποτα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Δεν το γνωρίζω το περίφημο CD.  Είμαι σίγουρος ότι κάθε πληροφορία θα αξιοποιηθεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μα, τα έχουν δημοσιεύσει όλες οι εφημερίδες.  Υπάρχουν 1.500 άτομα που έβγαλαν από 500.000 ευρώ και πάνω, ενώ δεν τα είχαν δηλώσει, κ.λπ., κ.λπ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Απ’ όλους θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις.  Απλώς δεν έχω υπ’ όψιν μου τη λίστα των ονομάτων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Θα πάει ο κ. Μαυραγάννης στην Ελβετία;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Δεν το γνωρίζω.  Είμαστε σε συνεργασία με όλες τις αρχές άλλων κρατών που μπορούν να μας βοηθήσουν.  Η φοροδιαφυγή είναι πάντα μία αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά στη σημερινή συγκυρία της Ελλάδας, είναι –προσωπικά θα την χαρακτήριζα- εγκληματική συμπεριφορά.  Γιατί, αυτή τη στιγμή, ο φοροφυγάς κλέβει από τις τσέπες των πιο αδύναμων.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Και πρέπει να βρει το κράτος έναν τρόπο να τους τιμωρεί παραδειγματικά, αυτούς οι οποίοι κλέβουν εις βάρος των αδύναμων, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Βεβαίως.  Για την φοροδιαφυγή χρειάζονται δρακόντειοι νόμοι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Πιστεύω ότι αν όχι μέσα στον Σεπτέμβριο, αρχές Οκτωβρίου, εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Μαυραγάννης θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Να ρωτήσω κάτι γενικότερο:  Βλέπω ότι προσπαθεί ο κ. Σαμαράς,  προσπαθείτε και εσείς, και καλά κάνετε, γιατί χρειαζόμαστε και ανάσες και αισιοδοξία.  Το φως στο βάθος του τούνελ, ποιο είναι, μπορείτε να μου πείτε;  Δηλαδή, εν τάξει, είμαστε καλά παιδιά, θα κάνουμε αυτά τα οποία μας λέτε, θα μας δώσουν και τη δόση μεθαύριο, θα την ξαναπάρουν  πίσω γιατί τα περισσότερα τα χρωστάμε, θα πάρουν και οι τράπεζες αυτά που πρέπει να πάρουν.  Εν τω μεταξύ, οι αστυφύλακες θα παίρνουν 700 αντί για 800 ευρώ, ο συνταξιούχος θα παίρνει 500 αντί για 600 ευρώ, η αγορά θα είναι βυθισμένη, ποια είναι η ελπίδα, λοιπόν, ποιο είναι αυτό το φως στο βάθος του τούνελ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Έχετε ακούσει τον Πρωθυπουργό, νομίζω, να λέει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε περάσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα έχουμε αρχίσει  πλήρως να αντιστρέφουμε τους δείκτες.  Ο στόχος που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός και δεν είναι τυχαίο ότι η ύφεση είναι από τον τομέα της ανεργίας, ο μεγάλος μας στόχος είναι μέσα στην τετραετία να έχουμε κατεβάσει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.  Αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος που πρέπει να πετύχουμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Στο τέλος της τετραετίας, για να κατέβει η ανεργία από το 22% – 23% που είναι σήμερα, πρέπει να γίνει σ’ αυτό τον τόπο ένα θαύμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Πρόκειται για 500.000 θέσεις εργασίας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μακάρι, μακάρι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Δεν πιστεύουμε στα θαύματα, πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά.  Αυτό νομίζω ότι έχει διαπιστωθεί απ’ όλους πως αυτή η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρει, το συντομότερο δυνατόν, τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Δηλαδή, πού βασίζεται το μέλλον ή η ελπίδα ότι ένας στους δύο θα βρει δουλειά στο τέλος της τετραετίας;  Στο μεταξύ, τουλάχιστον, θα σταθεροποιηθεί μία κατάσταση όπου ο άλλος θα παίρνει 700 ευρώ, αλλά θα ξέρει ότι θα μπορεί να ζήσει με τα 700 ευρώ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ίσως να έχουμε καταφέρει μέσα στην τετραετία να φτάσουμε σε μία ανακούφιση των ασθενέστερων. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.  Αν καταφέρουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να πάμε σε τροχιά ανάπτυξης, θα μιλάμε κάτω από άλλα δεδομένα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Εάν καταφέρετε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Γι’ αυτό βάζουμε κάθε ικμάδα της δύναμής μας σ’ αυτή την υπόθεση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και θα στηριχθεί  αυτή η προσπάθεια και από τον κ. Κουβέλη και από τον κ. Βενιζέλο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Από την αρχή που δημιουργήθηκε αυτή η κυβέρνηση, όλοι βάλαμε την εθνική ανάγκη πάνω απ’ όλα.  Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να εξοικονομηθούν αυτά τα 11,5 δις.  Είναι εκ των ων ουκ άνευ.


ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Μπορεί όμως και να διαφωνήσουν.  Δεν το θεωρώ δεδομένο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Βλέπετε ότι υπάρχει μία ανοικτή διαβούλευση.  Ο οποιοσδήποτε έχει προτάσεις για ισοδύναμα που μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα, είναι ευπρόσδεκτος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Αυτό περιμένετε αύριο από τους αρχηγούς;  Δηλαδή, αν σας πουν ότι διαφωνούν με ένα μέτρο…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Έχουν ξανασυζητηθεί τα ισοδύναμα.  Οπότε, δεν μπορώ να σας πω αν θα φέρουν αύριο οι δύο αρχηγοί κάποια άλλα ισοδύναμα.  Είναι απλό: Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε αυτά τα 11,5 δις, όχι μόνο γιατί είναι προϋπόθεση ανάκτησης της αξιοπιστίας μας, αλλά είναι και ένα βήμα στον δρόμο για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας.
Επαναλαμβάνω:  Κανένας Έλληνας δεν θέλει κάθε ώρα να ζητά καινούργια δανεικά.  Λοιπόν, σ’ αυτή την ανάγκη, έχουν συμφωνήσει οι δύο αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό.  Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλεται όλη η προσπάθεια και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Κύριε Κεδίκογλου, σ’ αυτή την περίφημη απάντηση του κ. Σαμαρά στον Γερμανό δημοσιογράφο ότι «ουδείς αναμάρτητος», υπήρχε νύξη αυτοκριτικής;  Τι σημαίνει αυτό το «ουδείς αναμάρτητος»;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Νομίζω ότι αναφερόταν σε δηλώσεις ξένων αξιωματούχων.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εάν πάτε λίγο πίσω τα δύο τελευταία χρόνια –ωραία μας τα λέτε τώρα ότι «η χώρα πάνω απ’ όλα» και «δεν μας αρέσει να ζητάμε δανεικά» δεν βρίσκετε κανένα λάθος να έχετε κάνει εσείς;  Νομίζαμε όλοι ότι το «ουδείς αναμάρτητος» ήταν και μία δόση αυτοκριτικής.  Η ερώτηση αφορούσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Όχι, αφορούσε τις δηλώσεις των Γερμανών κυρίως αξιωματούχων και αυτά που λένε για την Ελλάδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Πηγαίνοντας πίσω, ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι ενδεχομένως θα μπορούσε κάπως αλλιώς να χειριστεί τα πράγματα τα δύο τελευταία χρόνια;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Το βέβαιο είναι ότι το «Ζάππειο 1»  εάν είχε εισακουσθεί το καλοκαίρι του 2010, θα ήταν τελείως διαφορετική η πορεία των πραγμάτων.  Από εκεί και πέρα, ας μην κοιτάμε πίσω, ας κοιτάμε μπροστά, ας δούμε από εδώ και πέρα πώς θα προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Βρίσκω υπεραισιόδοξο –οφείλω να σας πω- το σενάριο ότι μέσα σε τρία χρόνια  θα έχουν βρεθεί 500.000 θέσεις εργασίας…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μακάρι, αλλά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε χάνονται θέσεις εργασίας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Η οικονομία –το ξέρετε πολύ καλά- είναι πρώτα και κύρια θέμα ψυχολογίας, θέμα διεθνούς κλίματος.  Αν καταφέρουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε, μπορεί να δείτε πολύ γρήγορα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ-ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μακάρι.  Θα θέλαμε ακόμη να ρωτήσουμε για αλλαγές.  Με την ΕΡΤ τι θα γίνει;  Έχετε αποφασίσει αλλαγές;  Διώχνετε τους άλλους και βάζετε τους δικούς σας;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Κάποιες αλλαγές σε διευθυντικά επίπεδα -νομίζω ότι είναι φυσιολογικό- όταν αλλάζει μια διοίκηση, αλλάζουν και κάποια διευθυντικά στελέχη.  Από εκεί και πέρα…

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά αυτά που γράφονται κατά καιρούς ότι προσπαθείτε να κρατήσετε ισορροπίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ έχει κάποια βάση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Η δημόσια Τηλεόραση πρέπει να παίξει τον ρόλο που της αξίζει.  Η δημόσια Τηλεόραση, στην τρέχουσα συγκυρία, πέρα από τον ενημερωτικό και ποιοτικό-ψυχαγωγικό της ρόλο, μπορεί και πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Αναπτυξιακό ρόλο για τις τσέπες ορισμένων.  Είμαστε μία ώρα εδώ πέρα, κύριε Κεδίκογλου.  Πόσο μπορεί να κοστίζει αυτή η ώρα για να κάνουμε αυτή την εκπομπή, να συζητάμε όπως είμαστε εδώ;  Υπήρξαν εκπομπές τέτοιου τύπου στην ΕΡΤ, όπως ξέρετε, που κόστιζαν 15 και 20 χιλιάδες.  Έτσι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Και τις έφερα στη Βουλή.  Και βρίσκονται υπό έλεγχο.  Θα ελεγχθούν όλα τα οικονομικά πεπραγμένα στην ΕΡΤ.  Γνωρίζετε ότι ορισμένες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη μετά από δική  μου παρέμβαση.  Υπάρχουν σαφέστατες εντολές από τον Πρωθυπουργό.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Και εγώ θα σας παραδεχθώ αν φέρνετε μια κατάσταση κάθε μήνα που θα λέει ότι γίνονται αυτές οι εκπομπές και κοστίζουν τόσο.  Και να εξηγείτε γιατί είναι εξωτερικές παραγωγές και γιατί είναι το ένα και γιατί είναι το άλλο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Και με ανάλυση κοστολογίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Υπάρχουν οι είλωτες στην ΕΡΤ των 700 και 800 ευρώ, που απλώς δουλεύουν, δεν κάνουν τίποτε άλλο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Τα γνωρίζω πολύ καλά, γιατί εγώ έχω ζήσει την ΕΡΤ μέσα από όλους τους ρόλους.  Ως κεντρικός παρουσιαστής, ως κυβερνητικός βουλευτής, βουλευτής της αντιπολίτευσης, την έχω δει από όλες τις πλευρές της την ΕΡΤ.

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ-ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ-ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ευχαριστούμε για τη συζήτηση που είχαμε μαζί σας, κύριε Υπουργέ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:    Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.