"Δωράκι" 1,2 εκ. ευρώ σε πολυεθνική με απευθείας ανάθεση ήταν η πρώτη ενέργεια της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη με το που ανέλαβε αρμοδιότητες
Με το που ανέλαβε αρμοδιότητες η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, ζήτησε απευθείας ανάθεση έργου αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", η κυρία Σκοπούλη που τοποθετήθηκε στη θέση της με υπόδειξη της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε με έγγραφό της στις 24 Αυγούστου να προχωρήσει "άμεσα" το θέμα της απευθείας ανάθεσης της παραγγελίας αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το πρώτο θέμα η εν λόγω προμήθεια αγγίζει το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η κα. Σκοπούλη ζητά να δοθεί σε συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τη συγκεκριμένη προμήθεια καθώς με ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά έχουν ήδη εξασφαλιστεί 20.000 δωρεάν έλεγχοι από άλλη εταιρεία!
Ζήτησε δηλαδή να ξοδέψει το ελληνικό κράτος ένα τεράστιο ποσό για υπηρεσίες που ήδη είχε εξασφαλίσει να γίνουν δωρεάν.
Η υπόθεση ξεκινά τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι κρούσματα. Τότε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ζητά με έγγραφό του από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να εγκρίνει την απευθείας ανάθεση της προμήθειας αντιδραστηρίων και αναλώσιμων για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αρχής και πρώην εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης (αδελφός του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη) απορρίπτει το αίτημα κρίνοντάς το παράνομο. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Αρχή, το ΕΚΕΑ ως αρμόδιος φορέας γνώριζε το πρόβλημα που επανέρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και επομένως έπρεπε να είχε προετοιμαστεί έγκαιρα.
Αντίθετα το ΕΚΕΑ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να προχωρήσει τις νόμιμες διαδικασίες με αποτέλεσμα να ζητήσει απευθείας ανάθεση. Το τρικ αυτό μάλιστα παρατηρείται συχνά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, καθώς με την επίκληση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία παρακάμπτονται οι ενδεικνυόμενες από τον νόμο διαδικασίες και γίνονται συχνά πανάκριβες απευθείας αναθέσεις στα όρια της νομιμότητας.
Η υπόθεση με τα τεστ για τον ιό του Δυτικού Νείλου προσωρινά παγώνει. Στις 3 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας με έγγραφο του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά να διατεθεί κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το θέμα αναλαμβάνει να χειριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς με στόχο να βρεθεί μια λύση χαμηλού κόστους.
Μετά από διαβουλεύσεις με εταιρείες, ανακοινώνει με δελτίο Τύπου στις 8 Αυγούστου ότι υπάρχει εταιρεία που θα διαθέσει δωρεάν 10.000 ελέγχους για τον ιό. Το ΕΚΕΑ όμως δεν "πείθεται" και εμμένει στην προμήθεια-μαμούθ παρότι είχε απορριφθεί από την Αρχή. Στη συνέχεια στις 21 Αυγούστου, μετά από συνεννοήσεις με τις εταιρείες, ο κ. Σαλμάς ανακοινώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί άλλοι 10.000 δωρεάν έλεγχοι.
Συνολικά δηλαδή οι υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους 20.000 ελέγχους για τον ιό του Δυτικού Νείλου που δεν θα κοστίσουν τίποτε. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ικανοποιητικός καθώς τις τελευταίες 22 ημέρες και έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν χρειαστεί να γίνουν μόνο 2.500 έλεγχοι, οπότε οι υπηρεσίες διαθέτουν ακόμα 17.500 δωρεάν ελέγχους για μια επιδημία της οποίας η επικίνδυνη περίοδος λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε κάτι παραπάνω από 30 ημέρες.
Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, ακόμα κι αν δεν φτάσουν οι συγκεκριμένοι 17.500 έλεγχοι, οι επιπλέον ανάγκες θα είναι ελάχιστες και πάντως μπορούν να εξασφαλιστούν είτε με νέα δωρεά είτε με ελάχιστα κονδύλια, πολύ κάτω από τα 300.000 ευρώ ή τα 1,2 εκ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.