Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Ελλάδα βρίσκεται 2 στάδια πριν το τέλος – Έρχεται haircut όχι μόνο στα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά και του πρώτου δανείου των 110 δις – Στο προτελευταίο στάδιο θα υπάρξει «ιδιότυπη ομηρία» 10% με 20% των καταθέσεων και αν όλα αποτύχουν χρεοκοπία…

Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι, κάτι αλλάζει στην χώρα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα πετύχουν, η αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη θα πυροδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα διαψευσθούν.
Όταν μέλη της Τρόικα, όπως το ΔΝΤ,  επεξεργάζεται σχέδιο για νέο haircut στο ελληνικό χρέος αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει.

Η Τρόικα και το μνημόνιο πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι το υπεράριθμο δυναμικό στον δημόσιο τομέα και τους δεκάδες χρεοκοπημένους δημόσιους οργανισμούς αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια φοροδιαφυγή που συντελείται στον ιδιωτικό τομέα.
Η φοροδιαφυγή ξεπερνάει τα όρια της ακραίας στρέβλωσης και ως εκ τούτου οι δηλώνοντες τα εισοδήματα τους φυσικά πρόσωπα και εταιρίες είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν και γι’ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι μόνο οι 700 χιλ δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων και αυτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, οι μικρές εξαγωγές.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό τομέα, όχι τόσο σε εταιρίες ή εργαζόμενους όσο σε ελεύθερους επαγγελματίες ή κυρίως σε κλάδους ή επαγγέλματα.
Είναι παράδοξο πάντως πως ενώ παρουσιάζεται μια εικόνα βελτίωσης, ότι κάτι πάει να αλλάξει το ΔΝΤ εξετάζει σχέδιο για haircut που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;
Πως είναι δυνατό να καλλιεργείται η άποψη ότι η εικόνα αλλάζει και την ίδια στιγμή εξετάζουν νέο haircut;
Αυτό αποδεικνύει ότι η Τρόικα προετοιμάζεται για την επόμενη φάση όπου το σχέδιο για άντληση 11,5 δις θα πέσει στο κενό.
Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εγκαταλείφτηκε.
Δεν υφίσταται πλέον στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης γιατί απλά η Τρόικα δεν συζητά.
Το νέο haircut που δεν θα είναι 30% αλλά 50% δεν θα περιοριστεί στο χρέος που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ύψους 52-53 δις ευρώ.
Θα συμπεριληφθεί και το πρώτο δάνειο του επίσημου τομέα τα 110 δις ευρώ.
Μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί η χώρα από νέα οικονομική κατάρρευση.
Αν και αυτό το σχέδιο αποτύχει δεν θεωρείται πιθανό η ΕΚΤ και το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα αγοράσουν ελληνικό χρέος.
Θα επικεντρωθούν στην Ισπανία και Ιταλία.
Τι θα συμβεί μετά στην Ελλάδα;
Πολλοί στην Ευρώπη μιλούν ανοικτά ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών θα τελειώσουν.
Δεν θα μπορούν οι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν τα χρέη.
Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέσω των καταθέσεων τους.
Ορισμένα think tank, ορισμένα ινστιτούτα σκέψης και ιδεών έχουν προτείνει οι καταθέτες να συμμετάσχουν στις αγορές χρέους.
Π.χ. στην Ελλάδα όπου οι καταθέσεις φθάνουν τα 165 δις ευρώ θα μπορούσε υποχρεωτικά να δεσμευτεί το 10% με 20%  δηλαδή 16,5 ή 33 δις ευρώ τα οποία θα επενδυθούν σε χρέος.
Οι καταθέσεις των ιδιωτών, δεν θα δεσμευτούν ή χαθούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά και καθολικά για όλους σε μια χώρα ώστε να στηριχθεί ο δημόσιος δανεισμός.
Π.χ. αν ένας πολίτης διαθέτει 100 χιλ ευρώ κατάθεση το κράτος θα μπορεί να τον υποχρεώνει να αγοράσει με 10 ή 20 χιλ ευρώ ελληνικά ομόλογα κάποιων χρονικών λήξεων. Στο τέλος της ωρίμανσης των ομολόγων θα αποπληρώνονται τα κεφάλαια έντοκα.
Το σχέδιο αυτό μπορεί να φαίνεται ακραίο αλλά ακραίο φαινόταν και το haircut στο ελληνικό χρέος.
Αν αποτύχουν όλα αυτά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Ορθά αναφέρθηκε ότι ιστορικά όσες χώρες χρεοκόπησαν μια φορά ακολουθώντας προγράμματα haircut και άλλες αναδιαρθρώσεις η χρεοκοπία τους ξαναχτύπησε την πόρτα και τότε ήταν πραγματική και σίγουρα δεν ήταν περαστική….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.