Η χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους με πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών για το χρόνο ασφάλισης (και χωρίς, φυσικά, να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές) είναι το νέο σκάνδαλο που εντόπισε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το οποίο... αποκαλύπτει η «Η». Δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της διαφθοράς και της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποκάλυψαν ότι μέσα στην τελευταία διετία τουλάχιστον 4.000 συντάξεις έχουν απονεμηθεί με χρήση πλαστών βεβαιώσεων εργοδοτών, δηλαδή με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις οι οποίες στο διάστημα αυτό είχαν βάλει λουκέτο χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές. Με εντολή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου και χωρίς ακόμη να έχει δει το φως της δημοσιότητας το νέο σκάνδαλο:
Ξεκίνησαν διαδικασίες υποβολής μηνυτήριων αναφορών για τον εντοπισμό των υπευθύνων (διερευνάται και η τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων οι οποίοι δεν ήλεγχαν, ως όφειλαν, τη γνησιότητα ή μη των βεβαιώσεων) και του καταλογισμού των ποσών των συντάξεων που παρανόμως χορηγήθηκαν.
Εκδόθηκε οδηγία να επεκταθούν άμεσα οι έλεγχοι στο σύνολο των συντάξεων που έχουν αποδοθεί με χρήση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης με «βεβαίωση εργοδότη».
Κατά τους ελέγχους αυτούς θα διερευνηθεί με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης εφόσον γίνονταν και σε ποια έκταση και αγοραπωλησίες βεβαιώσεων. Το οικονομικό κίνητρο, άλλωστε, υπάρχει σε όλες τις υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής υπόθεσης του ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου γίνονταν παράνομες πληρωμές επιδομάτων και άλλων παροχών.
Χωρίς έλεγχο
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», οι έλεγχοι γίνονται σε όλες τις αποφάσεις συνταξιοδοτήσεων που εκδόθηκαν από το 2002 και μετά. Τότε, παράλληλα με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής υποβολής των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων (που κατάργησαν τις καρτέλες των ενσήμων) και λόγω των λαθών τα οποία προέκυψαν στην απεικόνιση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, δόθηκε η δυνατότητα στους συνταξιοδοτούμενους ασφαλισμένους να χρησιμοποιούν βεβαιώσεις του εργοδότη προκειμένου να αποδεικνύουν το χρόνο ασφάλισής τους.
Αρχικά οι βεβαιώσεις εργοδότη εκδίδονταν από το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να δίδονται από το υποκατάστημα της έδρας της επιχείρησης, έτσι ώστε το ΙΚΑ να ελέγχει απευθείας το περιεχόμενο των βεβαιώσεων και τα στοιχεία του εργοδότη σε συνάρτηση με τις ΑΠΔ που είχαν υποβληθεί και διορθωθεί (αν είχαν διορθωθεί).
Η νόμιμη διαδικασία
Οπως υπογράμμιζαν, χθες, στην «Η» στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έλεγχος βεβαιώσεων του εργοδότη για χρόνο ασφάλισης των υπαλλήλων τους, δικαιολογείται να μην γίνει μόνο για το διάστημα του τελευταίου τριμήνου της απασχόλησης, καθώς οι Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις υποβάλλονται ανά τρίμηνο (από τον ερχόμενο Ιούλιο η υποβολή γίνεται μηνιαία, με βάση το νόμο Κουτρουμάνη). Για όσες περιπτώσεις οι υπηρεσίες του ΙΚΑ διαπίστωναν ότι δεν είχαν καταβληθεί οι εισφορές του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, υποχρεούνταν να εκδίδουν Πράξεις Επιβολής Προστίμου μαζί με την παράδοση της βεβαίωσης εργοδότη για το χρόνο ασφάλισης του εργαζόμενου - ασφαλισμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.