Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τραγωδίες...



Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ πιο σκοτεινές τραγωδίες του Σαίξπηρ έτσι και στις δραματικές σκηνές της πολιτικής προβάλλει στο φόντο μια φυσιογνωμία. Είναι η φυσιογνωμία ενός προσώπου που δεν είναι πρωταγωνιστής ούτε θα γίνει. Παίζει όμως κρίσιμο - και όχι θετικό - ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Κάποιος σαν... 
τον Αουφίδιο στον «Κοριολανό» ή τον Ιάγο στον «Οθέλλο».
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των - πασοκικών - αναλογιών, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει για τον Νίκο Φωτόπουλο. Οχι μόνο γιατί - μελαχρινός, αξύριστος και μαυροντυμένος - έχει κάτι θεατρικό. Αλλά γιατί σε ένα κρίσιμο σημείο της εθνικής δημοσιονομικής μας τραγωδίας, ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έκανε την εμφάνισή του στην άκρη της σκηνής.


ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΗ σε απελπισία, η κυβέρνηση Παπανδρέου ψάχνει - σε στρογγυλά νούμερα - κοντά 2 δισ. Αυτή είναι η υπέρβαση του ελλείμματος. Προκειμένου να τα βρει, σκέφτηκε να φορολογήσει τα ακίνητα με εργαλείο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτοί καταγράφουν τετραγωνικά, παλαιότητα και τιμή ζώνης, ώστε να πληρωθεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους. Η χρήση των λογαριασμών είναι, βεβαίως, ομολογία αποτυχίας. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου. Προτιμά λοιπόν να αξιοποιήσει ως βάση φορολογικών δεδομένων για θέματα ακινήτων τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με θλίψη σκέφτεται κανείς ότι αυτή η λύση ανάγκης προκύπτει παρά το Ε9, το Κτηματολόγιο ή το ΕΤΑΚ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα φορολογήσει, λοιπόν, φέτος και του χρόνου τα ακίνητα σε λογική έκτακτης εισφοράς. Το κάνει γιατί επί είκοσι μήνες δεν έχει προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει το Δημόσιο, να πουλήσει ή να κλείσει μια ΔΕΚΟ. Περικοπές σε μισθούς έχουν γίνει. Αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις δεν επιχειρούνται. Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει τόσες εξαιρέσεις που σχεδόν θα ακυρώνεται ως παρέμβαση. Η εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια νεφελώδης έννοια προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει απολύσεις και περικοπές θέσεων. Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να αγγίξει το κράτος γιατί είναι δικό του δημιούργημα - ή μάλλον τερατούργημα -, όπως και της ΝΔ. Η κυβέρνηση προτιμά να μοιράσει το φέσι σε όλους τους έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ λοιπόν εύρημα ενός αόρατου σκηνοθέτη, αλλά και ειρωνεία της πολιτικής, ότι εμφανίζεται ο Φωτόπουλος και οι λεβέντες της ΓΕΝΟΠ να πουν ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για φορολογικό σκοπό. Τα παιδιά αυτού του ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα στην ελίτ εκδοχή που είναι το κράτος των
ΔΕΚΟ - βγαίνουν απέναντι στην κυβέρνησή του. Κι όμως: είναι επειδή δεν θέλει να αγγίξει αυτούς και τα προνόμιά τους η διακυβέρνηση Παπανδρέου που η χώρα γλιστράει στη χρεοκοπία. Παρ' όλα αυτά, τους βρίσκει μπροστά της. Γιατί; Διότι όλα πληρώνονται.
ΤΟ ΚΑΚΟ είναι ότι δεν υπάρχει τραγωδία - σαιξπηρική ή δημοσιονομική - με καλό τέλος. Κι εκεί θα την πληρώσουμε εμείς.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.