Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η πραγματική οικονομία λέει την αλήθεια ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ


Η ΣΥΝΕΧΗΣ μετάθεση της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2011, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα (PSI), προκαλεί τρόμο στις αγορές -εγχώριες και ξένες- και, σε συνδυασμό με τις παλινωδίες της κυβέρνησης ως προς τον περιορισμό της σπατάλης του κομματικού κράτους και τις άλλες άστοχες ενέργειες (αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση), οδηγούν σε εμβάθυνση της κρίσης.

Ολο και περισσότεροι αναλυτές (και όχι μόνο η προϊσταμένη του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής που βρήκε τον μπελά της) μιλούν για την ανεξέλεγκτη δυναμική του χρέους.
Την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα αρνητικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2011 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων και από την συνεχιζόμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στο εμπόριο.
Πρόσκαιρα τα οφέλη
Οι αγορές πυροβολούν αδιάκριτα, ενώ περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγγίζουν το φάσμα της στάσης πληρωμών. Ούτε η μεγάλη συμφωνία Alpha-Eurobank στον τραπεζικό κλάδο μπόρεσε να αναχαιτίσει (λειτούργησε θετικά μόνο πρόσκαιρα) το κύμα των πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, αφού η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα βυθίζονται στη δίνη της κρίσης.
Αναλυτές δείχνουν να απορούν σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Εξηγούν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι ο ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ομως η κυβέρνηση, λένε, δεν προσπαθεί όσο έπρεπε. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητάει από τις ξένες τράπεζες και τους ιδιώτες να «κάψουν» μέρος της αξίας των ομολόγων τους και να προσπαθούν να αφήσουν απέξω από τη διαδικασία την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το πρόβλημα επιτείνει το γεγονός πως και η Ευρώπη δεν δείχνει να μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς θέματα όπως η συμμετοχή των Φιλανδών και η έγκριση του νέου ρόλου του EFSF παραμένουν στον αέρα.
Τα μαντάτα που έρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων είναι επίσης τα χειρότερα. Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων το πλήθος των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών με αρνητικά αποτελέσματα μετά φόρων πήρε κεφάλι σε μια σχέση 54% έναντι 46% των κερδοφόρων εταιρειών, επιβεβαιώνοντας μια τάση που άρχισε να διαφαίνεται στο περυσινό δ' τρίμηνο.
Η σημασία αυτής της εξέλιξης μπορεί να είναι διαφορετική για εργαζόμενους, επενδυτές, τραπεζίτες, αλλά καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: καταβαράθρωση της οικονομικής δραστηριότητας και παντελής απουσία προοπτικής.
Τέλος, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελειώνει και βιώσιμες επιχειρήσεις σε έναν κλάδο που από τη φύση του έχει αμυντικά χαρακτηριστικά, οδηγώντας στην ανεργία περισσότερους εργαζόμενους και κυρίως νέους ανθρώπους, αλλά και κάνοντας ταυτόχρονα απραγματοποίητο πόθο την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.