Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ



Ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ η νέα τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης συγκαλείται στη Βουλή κυβερνητική...
σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις, αλλά και επί τόπου έλεγχος της τρόικας, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων περικοπών. Η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί «αμετάκλητη και θεμελιώδη εθνική επιλογή», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Η τηλεδιάσκεψη αναμενόταν να καταλήξει σε συμφωνία και θεωρείται πιθανόν οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τον στόχο του ελλείμματος. Αν αυτό συμβεί, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. 

Η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την τηλεδιάσκεψη, προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο. «Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το από τις 9 το πρωί συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες.

Ο υπουργός μετείχε στην τηλεδιάσκεψη -η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες- από το γραφείο της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα. Μαζί του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων Γ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός -έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Βενιζέλος: Πολύτιμη η παραμονή στην ευρωζώνη

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί «αμετάκλητη και θεμελιώδη εθνική επιλογή, την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του, γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι».

Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι, ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε, όμως, ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά».

Νέα σενάρια χρεοκοπίας

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προβλέπει χρεοκοπία της χώρας, χωρίς όμως επιστροφή στη δραχμή. Σε ανακοίνωσή της για την «κρίση χρέους στην Ευρώπη», ο οίκος Fitch υποστηρίζει ότι θα ήταν οικονομικά «παράλογο» για την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap - CDS), οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν φτάσει στο 99,9%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το CNN, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.