Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ 23%



Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές αφού από σήμερα εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης και σε ορισμένα αγαθά. Το μέτρο προκαλεί έντονες αντιδράσεις με ορισμένους επιχειρηματίες του... 
κλάδου εστίασης να απειλούν ακόμη και με «στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αφήνει παράθυρο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με την προϋπόθεση εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού είσπραξης και απόδειξης του φόρου. 
Η εφαρμογή των τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23% κατά περίπτωση μπλοκάρει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές που θα «ψάχνονται» για το ΦΠΑ με τον οποίο θα επιβαρύνεται το τρόφιμο ή το ρόφημα που καταναλώνουν. H έξοδος σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες είναι ακριβότερη από σήμερα ενώ από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται delivery αλλά και αναψυκτικά, χυμοί και ροφήματα, ακόμα κι αν πωλούνται από σούπερ μάρκετ.
«Είμαι έτοιμος να συζητήσω και θα συζητήσω δραστικές μειώσεις του συντελεστή εάν συμφωνήσουμε σε απλούς πρακτικούς μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ», υπογράμμισε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου φορολογικού θα γίνει συζήτηση για νέα απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, και όταν αυτά αποφασιστούν, τότε θα γίνει συζήτηση για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Υψηλός ΦΠΑ
Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται από σήμερα:
1. Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ.
2. Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους.
3. Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
4. Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
5. Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, παραμένουν στον συντελεστή 13%.
6. Οι υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία, ενώ στα πακέτα διαμονής και διατροφής ισχύουν τα εξής:
Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 23% και το υπόλοιπο 95% της τιμής σε 6,5%.
Διαμονή με πρωινό και γεύμα: 15% της συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 85% της τιμής σε 6,5%.
Αll inclusive: 30% συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 70% της τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 6,5%.
Εστιάτορες 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γ. Τσάκος, μιλώντας στην «Η», τονίζει ότι «προχωρούμε σε στάση πληρωμών. Δεν θα εισπράττουμε το ΦΠΑ» και συνεχίζει: «Τις τρεις προηγούμενες αυξήσεις μπορέσαμε και τις απορροφήσαμε. Τώρα πώς θα το κάνουμε αυτό, αφού η αύξηση είναι 44%;». Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, ο κ. Τσάκος σημειώνει ότι «Μία λύση είναι να μειώσουμε την τιμή του γεύματος, του καφέ, του ποτού, ανάλογα, με το είδος της επιχείρησης, σε τέτοιο ποσοστό ώστε με την επιβολή του νέου ΦΠΑ να μην αλλάξουν οι τελικές τιμές.
Δηλαδή, ο καταναλωτής να πληρώνει όσο πλήρωνε και το κράτος βέβαια να μην εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα». Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Η. Καλιώρας είναι αντίθετος με τη στάση πληρωμών και δηλώνει στην «Η»: «Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από την Ομοσπονδία για το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε και θα στραφούμε στο ΣτΕ, όπου θα επιχειρήσουμε εκεί να ανατρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ».
Ελεγχος στις αποδείξεις
Δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους των αποδείξεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι υπέβαλαν «φουσκωμένες» αποδείξεις ή αποδείξεις που δεν αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου όπως λογαριασμοί ΟΤΕ, κινητών τηλεφώνων κ.ά.
Το δείγμα ελέγχων θα προσδιοριστεί ως εξής:
  • 50 φάκελοι αποδείξεων για τις εφορίες που παραλαμβάνουν μέχρι 10.000 φορολογικές δηλώσεις.
  • 100 φάκελοι για τις εφορίες που δέχονται μέχρι 20.000 δηλώσεις.
  • 200 φάκελοι για όσες ΔΟΥ παραλαμβάνουν έως 30.000 δηλώσεις.
  • 300 φάκελοι αποδείξεων για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν πάνω από 30.000 δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.