Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ 189% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΥ 2012



Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την εξέλιξη του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Εκτιμά ότι θα ανέλθει το 2012 στο 189%, έναντι 172% που ήταν η πρόβλεψη στην προηγούμενη έκθεσή του. Η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το 2013 αλλά... 
θα είναι σχετικά μικρή. Η πρόβλεψή του για εφέτος παρέμεινε στο 166%.
Στο μεταξύ επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Αν και εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη, ακόμη και από την αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, εντούτοις επισημαίνει ότι και το 2012 η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και από το 2013 εκτιμά πως θα βρεθεί με θετικό πρόσημο.
Ανεργία 
Οι πλέον αρνητικές προβλέψεις, όμως, είναι από το μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τον επόμενο χρόνο σε μέσα επίπεδα η ανεργία θα φτάσει το 18,5%, που μεταφράζεται σε 925.000 άτομα. Στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις πως η εκροή καταθέσεων θα συνεχιστεί και το 2012, ενώ και η πιστωτική επέκταση θα συνεχίσει να είναι αρνητική εξαιτίας της απομόχλευσης που θα υπάρξει στις τράπεζες.

Αντίθετα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις -κυρίως λόγω ύφεσης- για τον πληθωρισμό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μεγέθη στα οποία εκτιμά περαιτέρω πτώση για το επόμενο έτος. Στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Slowing Growth Rising Risks» προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2011 θα ανέλθει στο 5%, προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις. Για το επόμενο έτος εκτιμά πως η ύφεση θα υποχωρήσει στο 2%. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ φτάνουν μέχρι και το 2016, έτος κατά το οποίο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός και θα φτάσει στο 3,3%.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και για το μέτωπο της ανεργίας. Προβλέπει ότι το 2011 θα διαμορφωθεί στο 16,5% και το 2012 θα εκτοξευτεί στο 18,5%.
Πληθωρισμός 
Αντίστροφη πορεία θα ακολουθήσει, σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,9% και το 2012 στο 1%. Στο ίδιο επίπεδο θα διατηρηθεί και το 2016. Το ΔΝΤ, παράλληλα, προβλέπει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξεως του 8,4% ως προς το ΑΕΠ φέτος και 6,7% το επόμενο έτος.
Η εκροή καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστεί το 2012, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται μεγαλύτερη πιστωτική στενότητα λόγω της απομόχλευσης των τραπεζών.
Δανειακές ανάγκες 
Φέτος η Eλλάδα θα χρειαστεί το 23,7% του AEΠ της (περίπου 53,3 δισ. ευρώ) για να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν και το έλλειμμά της. Mε το ποσοστό αυτό η Eλλάδα κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως των χωρών με τις μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης ως προς το AEΠ τους για φέτος. Πρώτη είναι η Iαπωνία με 57,8% του AEΠ της και μετά έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 27,3% του AEΠ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.