Λίγες ώρες μετά τον «παγκόσμιο» σεισμό και το φονικό τσουνάμι που χτύπησε της Ακτές τις Ιαπωνίας όλος ο κόσμος και μαζί και η σεισμογενής Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με το φόβο της γέννησης ενός παρόμοιου φονικού σεισμού στη γειτονιά μας.
Οι δηλώσεις και οι... απόψεις ειδικών ερευνητών σεισμολόγων και επιστημόνων στη χώρας μας είναι δεκάδες από την ώρα του σεισμού. Το newsbeast.gr επικοινώνησε με κάποιους από αυτούς.
Το σχέδιο Ξενοκράτης
Όπως μας είπε ο κ. Μαχαιρίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε σεισμούς που πλήττουν κατά καιρούς των Ελλαδικό χώρο. Όπως μας είπε σε τέτοιες περιπτώσεις συντονίζονται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ώστε να γίνονται άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Επιπλέον στο σχέδιο Ξενοκράτης συμπεριλαμβάνεται η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την περίπτωση μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής, ενώ ετοιμάζεται για το 2011 και άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στην Κρήτη.
Δεν υπάρχει ουσιαστική αντισεισμική πολιτική
Ό κ. Τάσσος, σεισμολόγος Ερευνητής τους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, επεσήμανε από την πλευρά του πως εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που έχει προκύψει στον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 αλλά και λιγοστής ενημέρωσης του κόσμου για τέτοια θέματα ο μηχανισμός δεν είναι όσο έτοιμος θα έπρεπε. Όπως σημείωσε από τα 85.000 κτίρια που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το σεισμό της Πάρνηθας, έντεκα χρόνια μετά μόνο ένα μικρό ποσοστό 9.000 κτιρίων έχει δεχτεί έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Τάσσο δεν υπάρχει ουσιαστική αντισεισμική πολιτική γιατί δεν εντάσσεται στην λογική της κερδοφορίας. Όπως μας είπε έχουμε μείνει πίσω τόσο στον έλεγχο των κτιρίων ενώ πιστεύει πως τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο ετοιμότητας τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Ακόμα κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη κονδυλίων σε προγράμματα έρευνας για τους σεισμούς και αυτό σε μία χώρα που κατατάσσεται παγκοσμίως στην έκτη θέση σε συχνότητα σεισμικών δονήσεων.
Τέλος, επεσήμανε πως ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενίσχυση κτιρίων που θεωρούνται προβληματικά αλλά και ελέγχου των υπολοίπων κτιρίων εκτός ότι θα συνείσφερε σημαντικά στην αύξηση της ετοιμότητας και της ασφάλειας απέναντι στους σεισμούς θα έδινε και μία τονωτική ένεση στην οικονομία της χώρας.
Χρειάζεται και η ευαισθητοποίηση των ιδιωτών
Από την πλευρά του ο Νικήτας Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων όμως θεωρεί πως το επίπεδο ενημέρωσης του κόσμου και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τόνισε ωστόσο πως δεν φτάνει η κρατική παρέμβαση αλλά χρειάζεται και η πρωτοβουλία και η ευαισθητοποίηση των ιδιωτών προκειμένου να αυξηθεί η σεισμολογική συνείδηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην συντριπτική πλειοψηφία πολυκατοικιών και καταστημάτων απουσιάζουν τόσο οι πυροσβεστήρες όσο και βασικά διαγράμματα που θα καθοδηγούν άμεσα τον κόσμο σε περίπτωση που πρέπει ένα κτίριο να εκκενωθεί άμεσα.
Όλοι οι ειδικοί πάντως δείχνουν να συμφωνούν ότι όσον αφορά την περίπτωση παλιρροϊκού κύματος (τσουνάμι) η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει θύμα τέτοιου φαινομένου καθώς η Μεσόγειος αλλά και το Αιγαίο είναι μία κλειστή θάλασσα με μικρή έκταση σε σχέση με το μέγεθος του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ τονίζουν πως περισσότερη έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού αλλά την τήρηση του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2000 και θεωρείται ένας από τους πιο αυστηρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.