Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η διεθνής κοινότητα συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τους πρόσφυγες - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη * Πολεμικά πλοία στέλνουν ΗΠΑ - Καναδάς

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων. Εν τω μεταξύ, ένα ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται στα σύνορα της χώρας, όπου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», καθώς οι ξένοι εργάτες επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τρίπολη, ΛιβύηΤρίπολη, ΛιβύηΤηλεοπτική εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι σε κρατικό λιβυκό κανάλι. Ο Καντάφι απευθύνει λόγο στον λαό της Λιβύης, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την ίδρυση των "λαϊκών επαναστατικών επιτροπών" της Λιβύης. Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται η Αλ Κάιντα, χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε φράση τη λέξη "λαός", ενώ προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, αφού η εξουσία "βρίσκεται στα χέρια του λαού, που αποφασίζει για όλα. Ο πρόεδρος δεν έχει εξουσία". Ο Καντάφι βρίσκεται εν μέσω οπαδών του, οι οποίοι τον επευφημούν φωνάζοντας: "Μετά τον Θεό, υπάρχει ο Καντάφι και η Λιβύη".

"Καλώ τον ΟΗΕ να στείλει επιτροπή έρευνας στη Λιβύη. Η Λιβύη βρίσκεται περικυκλωμένη", είπε ο Καντάφι, παρομοιάζοντας την κατάσταση της χώρας του με εκείνη της Γάζας ή του Αφγανιστάν, ενώ επιμένει ότι "δεν έχουμε πάρει ακόμη την απόφαση να χτυπήσουμε τις ένοπλες ομάδες που μας απειλούν". Ο Καντάφι επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της, ενώ δήλωσε ότι, σε περίπτωση επέμβασης της Αμερικής ή του ΝΑΤΟ θα πεθάνουν χιλιάδες Λίβυοι. Απείλησε επίσης ότι θα αντικαταστήσει τους πετρελαϊκούς ομίλους των δυτικών χωρών με κινεζικές και ινδικές εταιρείες.
Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στην Μπρέγκα σε σφοδρές μάχες που διεξάγονται μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών, κυρίως στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press. Περίπου 300 είναι οι μαχητές των δυνάμεων του Καντάφι στην Μπρέγκα, αλλά βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους εξεγερμένους, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Οι υποψίες για βομβαρδισμό της Μπρέγκα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι επιβεβαιώνονται από δημοσιογράφο του Associated Press. Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο πανεπιστήμιο της πόλης.
Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε νωρίτερα - είδηση που επιβεβαίωσε και κρατικό λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι -, ότι το αεροδρόμιο της Μπρέγκα πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανατολικά της Τρίπολης. Ωστόσο, εκπρόσωπος ομάδας εξεγερμένων ανέφερε ότι η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθηκών όπλων.
Τις πληροφορίες για επιθέσεις στις πόλεις Μάρσα Ελ Μπρέγκα και Ατζμπαντίγια διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης. "Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία",  δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, προσπαθούν να περικυκλώσουν τις πόλεις Ζαουίγια, Ναλούτ, Μιζουράτα και Ζιντάν, στις οποίες η αντίσταση των αντικυβερνητικών παραμένει ακόμη ισχυρή.
Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι το καθεστώς μπορεί να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές εις βάρος τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Στο μεταξύ, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, aν συνεχισtούν οι ταραχές. Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατ. βαρέλια  την ημέρα πριν από την κρίση.
Ράου Ατζίρ, σύνορα Λιβύης - ΤυνησίαςΡάου Ατζίρ, σύνορα Λιβύης - ΤυνησίαςΟ πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ, θα προδρεύσει του 30μελούς "Εθνικού Συμβουλίου" που εξέλεξαν οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους.
Η Λιβυκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 6.000, εκ των οποίων 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις, απολογισμός που αναμένεται να γίνει βαρύτερος.
Ανθρωπιστικό δράμα στα λιβυκά σύνορα
Ουρά πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία απηύθυνε νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο.

"Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο. Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία", τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι "περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες".

Στος Ρας Τζεντίρ της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μοέζ Ντασράουι, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι περίπου 10.000 λίβυοι πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Τυνησία μέσω της περιοχής αυτής και εξέφρασε φόβους για "ανθρωπιστική καταστροφή". Σύμφωνα με τον ίδιο, 81.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 31.000 Αιγύπτιοι. "Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως από την άποψη των συνθηκών υγιεινής", τόνισε.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το αμερικανικό πλοίο USS Kearsarge ενώ περνάει από τη διώρυγα του ΣουέζΤο αμερικανικό πλοίο USS Kearsarge ενώ περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ"Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα ...ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν", ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές που έχει, ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η επιχείρηση αυτή, σε συντονισμό με την ΕΕ, ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και της Αιγύπτου. Είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθηθεί η Τυνησία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων στα σύνορα με τη Λιβύη", τόνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό.
Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε πως η οποιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή, συμπεριλαμβανομένης αυτής της απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για τυχόν αρνητικές συνέπειες. Επισήμανε δε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήδη διεξάγουν επιχειρήσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί για όλες τις επιλογές που έχει όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης, θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
Νωρίτερα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μεταφέρει πλοία και αεροσκάφη στη Μεσόγειο λόγω της κρίσης στη Λιβύη.   Πρόκειτα για τα  δύο  αμερικανικά πολεμικά πλοία, τo USS Kearsarge που έχει δυνατότητα να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες, και το USS Ponce τα οποία εισήλθαν σήμερα στη Διώρυγα του Σουέζ σύμφωνα με αξιωματούχο της Διώρυγας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ,ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο χθες το απόγευμα, ότι αποστέλλει τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.
Το πολεμικό σκάφος, το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι του Χάλιφαξ την Τετάρτη με πλήρωμα 240 ναυτικών και αναμένεται να βρίσκεται στον προορισμό του σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής απαγορευτικής ζώνης πτήσεων στη Λιβύη, είπε ότι και στο παρελθόν έχουν ληφθεί παρόμοιες αποφάσεις ακόμη και αν δεν είχαν τη σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ,τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς ανάλογο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ρωσία.
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου.
Ωστόσο σήμερα το  Ιράν προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης ούτε τη μετατροπή της χώρας αυτής σε στρατιωτική βάση. "Οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.
Η κρίση στη Λιβύη είναι μια εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα στο Κάιρο.
Ο Ζεμπάρι δήλωσε πως η λιβυκή ηγεσία πρέπει να λάβει "θαρραλέες" αποφάσεις για να σταματήσει η βία και να κάνει σεβαστά τα "νόμιμα δικαιώματα" του λαού. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του να τηρήσουν σιγή στη μνήμη των Αράβων που σκοτώθηκαν σ' ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ των μεταρρυθμίσεων που σάρωσε από την εξουσία τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Τυνησίας και αμφισβητεί την ηγεσία άλλων στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό που έχει την έδρα του στο Κάιρο, καταδικάζοντας έτσι τη βίαιη καταστολή στην οποία προβαίνουν οι δυνάμεις του Καντάφι για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή εξέγερση.
Ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της βρετανικής Γκάρντιαν σύμφωνα με το οποίο η χώρα του είχε εξάγει προ διετίας οπλικά συστήματα στη Λιβύη. Ο υπουργός δήλωσε ότι σχετική πρόταση είχε εγκριθεί το 2009 από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Υπενθύμισε παράλληλα ότι τότε δεν υπήρχε ούτε εμπάργκο, ούτε κυρώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εξαγωγές όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη που αναφέρονται στο ίδιο δημοσίευμα.
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Μουαμάρ Καντάφι έστειλε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα αργά χθες το βράδυ στο οποίο προειδοποιεί εναντίον μιας "ιμπεριαλιστικής επέμβασης" στη βορειοαφρικανική χώρα τονίζοντας ότι διακυβεύονται "η μοίρα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και ο πλούτος της ανθρωπότητας". Ο Ορτέγκα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι οι μοναδικοί λατινοαμερικανοί αρχηγοί κρατών που εξέφρασαν δημόσια υποστήριξη για τον Καντάφι, για την οποία επικρίθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους.
Το Μαρόκο αποφάσισε την αποστολή ιατρικής βοήθειας στους πρόσφυγες των γειτονικών χωρών, ενώ ανακοίνωσε ένα σχέδιο επείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα ύψους 38,7 δολαρίων (28 εκατ. ευρώ), για περίπου 2,7 εκατ. Λίβυους, Αιγύπτιους και Τυνήσιους.
Η Δανία αποδέσμευσε 8 εκατ. ευρώ ως επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη

Εξεγέρσεις σε Μέση Ανατολή - Β. Αφρική (2/3): Ολες οι εξελίξεις, στο enet.gr

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς Καντάφι, ενώ μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη. Έκκληση για τους χιλιάδες ξένους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα απηύθυνε ο ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Το enet.gr παρακολουθεί τα γεγονότα.
Τρίπολη, ΛιβύηΤρίπολη, ΛιβύηΌλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
18:15 ΛΙΒΥΗ - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα ανακοινώσει αύριο στις 15:00 ώρα Ελλάδας, «την έναρξη ερευνών για τη Λιβύη», σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στη Χάγη. Ο εισαγγελέας "θα ανακοινώσει τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα διωχθούν και τα οποία έχουν προειδοποιηθεί ότι διώκονται ώστε να προληφθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΠΔ.

18:10 ΛΙΒΥΗ: Αεροπλάνο του λιβυκού στρατού έπληξε με δύο πυραύλους οικοδομικό τετράγωνο στην πόλη Μπρέγκα, κοντά σε πλατεία σε μικρή απόσταση από το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Οι πύραυλοι δημιούργησαν δύο κρατήρες βάθους 20 μέτρων. Λίγο νωρίτερα, στη συγκεκριμένη πλατεία οι εξεγερμένοι πανηγύριζαν τη νίκη τους.
17:35 ΛΙΒΥΗ - ΓΑΛΛΙΑ: Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη και αναγγέλλει ότι θα συνδράμει στον επαναπατρισμό τουλάχιστον 5.000 Αιγυπτίων.
16:45 ΜΑΡΟΚΟ: Το Μαρόκο αποφάσισε την αποστολή ιατρικής βοήθειας στους πρόσφυγες των γειτονικών χωρών, ενώ ανακοίνωσε ένα σχέδιο επείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα ύψους 38,7 δολαρίων (28 εκατ. ευρώ), για περίπου 2,7 εκατ. Λίβυους, Αιγύπτιους και Τυνήσιους.
16:40 ΛΙΒΥΗ - ΔΑΝΙΑ: Η Δανία αποδέσμευσε 8 εκατ. ευρώ ως επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη.
16:35 ΛΙΒΥΗ: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ, θα προδρεύσει του 30μελούς "Εθνικού Συμβουλίου" που εξέλεξαν οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους.
16:30 ΛΙΒΥΗ: Η Λιβυκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 6.000, εκ των οποίων 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις, απολογισμός που αναμένεται να γίνει βαρύτερος.
ΥεμένηΥεμένη16:20 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ: Τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.
16:15 ΛΙΒΥΗ:Οι υποψίες για βομβαρδισμό τηςΜπρέγκα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι επιβεβαιώνονται από δημοσιογράφο του Associated Press. Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο πανεπιστήμιο της πόλης.
16:10 ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στην Μπρέγκα σε μάχες που διεξάγονται μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press. Περίπου 300 είναι οι μαχητές των δυνάμεων του Καντάφι στην Μπρέγκα, αλλά βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους εξεγερμένους, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.
16:05 ΛΙΒΥΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι στη χώρα, στα οποία περιλαμβάνεται κυρίως μια τεράστια έκταση 70.650 στρεμμάτων στην Κόστα ντελ Σολ στην Ανδαλουσία, το οποίο είχε αγοράσει το 1995 η τράπεζα Libyan Arab Foreign Bank, που ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

15:50 ΥΕΜΕΝΗ: Η πίεση στον πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 32 χρόνια, αυξάνεται. Στη Σαναά και την Ταζ χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. Στη Χοντέιντα, 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και οπαδών της κυβέρνησης.
15:30 ΛΙΒΥΗ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος "ανησυχεί" για την κρίση στη Λιβύη, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) Ζοζέτ Σιράν, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα. Ο Πάπας "εξέφρασε την ανησυχία του για τους αθώους που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν την τρομερή τραγωδία", σημειώνει η Σιράν σε ανακοίνωση του PAM, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

15:20 ΛΙΒΥΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της βρετανικής Γκάρντιαν σύμφωνα με το οποίο η χώρα του είχε εξάγει προ διετίας οπλικά συστήματα στη Λιβύη. Ο υπουργός δήλωσε ότι σχετική πρόταση είχε εγκριθεί το 2009 από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Υπενθύμισε παράλληλα ότι τότε δεν υπήρχε ούτε εμπάργκο, ούτε κυρώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εξαγωγές όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη που αναφέρονται στο ίδιο δημοσίευμα.
15:16 ΛΙΒΥΗ - ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ:Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Μουαμάρ Καντάφι έστειλε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα αργά χθες το βράδυ στο οποίο προειδοποιεί εναντίον μιας "ιμπεριαλιστικής επέμβασης" στη βορειοαφρικανική χώρα τονίζοντας ότι διακυβεύονται "η μοίρα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και ο πλούτος της ανθρωπότητας". Ο Ορτέγκα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι οι μοναδικοί λατινοαμερικανοί αρχηγοί κρατών που εξέφρασαν δημόσια υποστήριξη για τον Καντάφι, για την οποία επικρίθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους.
15:00 ΛΙΒΥΗ - Ε.Ε.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Αφρική σήμερα Τετάρτη, προκειμένου ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες της Λιβύης. Οι Βρυξέλλες θα αυξήσουν την έκτακτη βοήθεια από 3 σε 10 εκατ. ευρώ.
Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι "μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι "έχει έρθει η ώρα να φύγει" ο Λίβυος ηγέτης.

Ωστόσο η ΕΕ δεν είχε καλέσει μέχρι στιγμής επισήμως τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

14:00 ΛΙΒΥΗ - ΓΑΛΛΙΑ: Η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η επιχείρηση αυτή, σε συντονισμό με την ΕΕ, ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και της Αιγύπτου. Είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθηθεί η Τυνησία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων στα σύνορα με τη Λιβύη", τόνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό.

13:50 ΛΙΒΥΗ: Τηλεοπτική εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι σε κρατικό λιβυκό κανάλι. Ο Καντάφι απευθύνει λόγο στον λαό της Λιβύης, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την ίδρυση των "λαϊκών επαναστατικών επιτροπών" της Λιβύης. Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται η Αλ Κάιντα, χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε φράση τη λέξη "λαός", ενώ προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, αφού η εξουσία "βρίσκεται στα χέρια του λαού, που αποφασίζει για όλα. Ο πρόεδρος δεν έχει εξουσία". Ο Καντάφι βρίσκεται εν μέσω οπαδών του, οι οποίοι τον επευφημούν φωνάζοντας: "Μετά τον Θεό, υπάρχει ο Καντάφι και η Λιβύη".
"Καλώ τον ΟΗΕ να στείλει επιτροπή έρευνας στη Λιβύη. Η Λιβύη βρίσκεται περικυκλωμένη", είπε ο Καντάφι, παρομοιάζοντας την κατάσταση της χώρας του με εκείνη της Γάζας ή του Αφγανιστάν, ενώ επιμένει ότι "δεν έχουμε πάρει ακόμη την απόφαση να χτυπήσουμε τις ένοπλες ομάδες που μας απειλούν". Ο Καντάφι επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της, ενώ δήλωσε ότι, σε περίπτωση επέμβασης της Αμερικής ή του ΝΑΤΟ θα πεθάνουν χιλιάδες Λίβυοι. Απείλησε επίσης ότι θα αντικαταστήσει τους πετρελαϊκούς ομίλους των δυτικών χωρών με κινεζικές και ινδικές εταιρείες. "Ο έλεγχος των πόλεων από τους διαδηλωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Λιβύη", πρόσθεσε ο Καντάφι.
13:45 ΛΙΒΥΗ: Η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, aν συνεχισtούν οι ταραχές.

Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατ. βαρέλια  την ημέρα πριν από την κρίση.
13:40 ΛΙΒΥΗ - Αραβικός Σύνδεσμος: Η κρίση στη Λιβύη είναι μια εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα στο Κάιρο.
Ο Ζεμπάρι δήλωσε πως η λιβυκή ηγεσία πρέπει να λάβει "θαρραλέες" αποφάσεις για να σταματήσει η βία και να κάνει σεβαστά τα "νόμιμα δικαιώματα" του λαού. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του να τηρήσουν σιγή στη μνήμη των Αράβων που σκοτώθηκαν σ' ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ των μεταρρυθμίσεων που σάρωσε από την εξουσία τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Τυνησίας και αμφισβητεί την ηγεσία άλλων στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό που έχει την έδρα του στο Κάιρο, καταδικάζοντας έτσι τη βίαιη καταστολή στην οποία προβαίνουν οι δυνάμεις του Καντάφι για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή εξέγερση.
13:30 ΛΙΒΥΗ - ΤΥΝΗΣΙΑ: Ουρά πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία απηύθυνε νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο.

"Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο. Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία", τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι "περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες".

Στος Ρας Τζεντίρ της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μοέζ Ντασράουι, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι περίπου 10.000 λίβυοι πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Τυνησία μέσω της περιοχής αυτής και εξέφρασε φόβους για "ανθρωπιστική καταστροφή". Σύμφωνα με τον ίδιο, 81.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 31.000 Αιγύπτιοι. "Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως από την άποψη των συνθηκών υγιεινής", τόνισε.
ΜπαχρέινΜπαχρέιν13:25ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Αργά το βράδυ χθες περίπου 100 διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν σκηνές έξω από το Bahrain Financial Harbour, ένα από τα ψηλότερα και μεγαλύτερα κτίρια στο Μπαχρέιν, όπου εδρεύουν ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις. Ωστόσο ένας σιίτης ιεράρχης τους κάλεσε να επιστρέψουν στην Πλατεία του Μαργαριταριού, πράγμα που έκαναν τα μεσάνυχτα. Κίνημα νεολαίας και φοιτητές, σχεδιάζουν αργότερα σήμερα πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ φιλοκυβερνητική διαδήλωση είναι επίσης προγραμματισμένη. «Όλα ελέγχονται από τη βασιλική οικογένεια. Η πολιτική, η οικονομία, ο αθλητισμός, τα πάντα. Η κυβέρνηση πρέπει να εκλέγεται», δήλωσε ο Άλι Ιμπραχίμ, ένας από τους διαδηλωτές.

12:12 ΛΙΒΥΗ: Σύμφωνα με εκπρόσωπο ομάδας εξεγερμένων, οι αντικυβερνητικοί κατόρθωσαν να επανακαταλάβουν την πόλη Μπρέγκα, που νωρίτερα είχε περάσει στον έλεγχο των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ένα μέλος των αντικαθεστωτικών επιτροπών κι ένας μηχανικός που εργαζόταν σε πετρελαϊκή εταιρεία.
11:50 ΛΙΒΥΗ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης διέψευσε τους βομβαρδισμούς στις πόλεις Μπρέγκα και Αζνταμπίγια. "Πρόκειται για λανθασμένες αναφορές" δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ.
11:46 ΛΙΒΥΗ: Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μπρέγκα, ενώ εξεγερμένοι δήλωσαν στα διεθνή πρακτορεία ότι διεξάγονται σκληρές μάχες με τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
11:45 ΛΙΒΥΗ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΙΝΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε σήμερα το πρωί το πλοίο της ΑΝΕΚ "Ελ. Βενιζέλος" μεταφέροντας 2.146 Κινέζους και έναν Έλληνα από τη Λιβύη. Το απόγευμα αναμένεται από τη Λιβύη το πλοίο "Ionian Queen" που θα μεταφέρει 665 Φιλιππινέζους.
11:25 ΛΙΒΥΗ - ΙΝΔΙΑ: Επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση της Ινδίας επειδή απέτυχε να απομακρύνει γρήγορα τους πολίτες της από τη Λιβύη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ένα τέταρτο των περίπου 18.000 Ινδών, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται στον πετρελαϊκό τομέα, στον τομέα των κατασκευών και της υγείας στη Λιβύη, απομακρύνθηκαν από τη χώρα με ναυλωμένα κρουαζιερόπλοια ή με πτήσεις του κρατικού αερομεταφορέα, της Air India. Το ινδικό Ναυτικό έχει στείλει τρία πλοία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις, αλλά θα χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι να φτάσουν στη Λιβύη. Χθες Τρίτη, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Μ. Κρίσνα, είχε επικοινωνία με τον λίβυο ομόλογό του, Μούσα Κούσα, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια για την απομάκρυνση των Ινδών από τη Λιβύη.
11:22 ΛΙΒΥΗ - ΙΤΑΛΙΑ: Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Πάολο Ρομάνι δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μουάμαρ Καντάφι να κάνει μια κίνηση απελπισίας για να υπερασπιστεί το καθεστώς του, σε ερώτηση για το αν ο Καντάφι μπορεί να προβεί σε μια ακραία ή απελπισμένη κίνηση, όπως να βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές.
11:00 ΛΙΒΥΗ- ΙΡΑΝ: Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης ούτε τη μετατροπή της χώρας αυτής σε στρατιωτική βάση. "Οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. "(Οι Δυτικοί) δεν πρέπει να επιχειρήσουν να μετατρέψουν τις άλλες χώρες σε στρατιωτικές βάσεις", πρόσθεσε.
10:20 ΛΙΒΥΗ: Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις πήραν ξανά τον έλεγχο της Μπρέγκα, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια το αεροδρόμιο της πόλης πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθήκες όπλων.
9:34 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ: Τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας. Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος).
9:20 ΛΙΒΥΗ: Ένα βυτιοφόρο ανετράπη και εξερράγη στην Τρίποληπροκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη για το εάν πρόκειται για πράξη σαμποτάζ.  Ωστόσο όπως μεταδίδει το Associated Press, όταν οι ξένοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να καλύψουν το γεγονός δέχθηκαν επίθεση από κατοίκους της πόλης με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και να οχυρωθούν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν.
9:05 ΛΙΒΥΗ: Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από λίγο στηνΤρίπολη. Αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας ακούγονται εκρήξεις και κάνουν λόγο για πυκνούς καπνούς και σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις.
08:58 ΛΙΒΥΗ: Ο Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ. Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.
08:36 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας. Οι Γερουσιαστές ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να "σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία".
01:54 ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας νοσηλευόταν ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη "καλά ενημερωμένες πηγές" αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ ήταν στο Ταμπούκ, της Σαουδικής Αραβίας, όπου υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, διάρκειας μίας ώρας κάθημερινά, επί πέντε ημέρες, εξαιτίας καρκίνου του ορθού και του παγκρέατος. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι συνοδεύτηκε από την οικογένειά του στο αεροπορικό του ταξίδι.
Από την πλευρά του, ο στρατός που πριν από μερικές ημέρες είχε διαψεύσει παρόμοια φημολογία που αφορούσε την υγεία του Μουμπάρακ, απέφυγε αυτή τη φορά να πάρει θέση για το δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας. Στρατιωτική πηγή την Τρίτη είχε διαψεύσεις τις πληροφορίες που έφεραν τον 82χρονο πρώην πρόεδρο και την οικογένειά του να έχουν επιχειρήσει να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και στη συνέχεια τον Μουμπάρακ να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.