Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αίγυπτος: το χρονικό μια εξέγερσης


via salata.tv Χρονικό της εξέγερσης στην Αίγυπτο, με ειδήσεις, εικόνες και videos από το Al Jazeera, το Associated Press και διάφορους ανώνυμους χρήστες του twitter.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο
Κατ' αρχάς κάποιες γενικές βασικές πληροφορίες, από το site Mother Jones:
Η Αίγυπτος είναι μία χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με κυρίαρχο το αραβικό και μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής και η τρίτη μεγαλύτερη της Αφρικής. Κυβερνάται από τον Χόσνι Μουμπάρακ από το 1981.

Τι συμβαίνει;

Εμπνευσμένοι από τις πρόσφατες ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση της εκεί κυβέρνησης και το διωγμό του δικτάτορα της Τυνησίας, Μπεν Αλί, οι Αιγύπτιοι -όπως και άλλοι αραβικοί λαοί, με σημαντικότερους τους Αλγερινούς- διαμαρτύρονται ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, την διαφθορά και τη φτώχεια. Στην Αίγυπτο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους.

Ποια είναι τα προβλήματα των Αιγυπτίων;

Πρακτικά, δεν έχουν περισσότερη ελευθερία από τους Τυνήσιους. Η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 138η θέση σε σύνολο 167 χωρών, στον Κατάλογο Δημοκρατικότητας του περιοδικού The Economist. Η Τυνησία βρίσκεται μόλις 7 θέσεις πιο πίσω. Και οι Αιγύπτιοι είναι σαφώς πιο φτωχοί από τους Τυνήσιους.

Πώς ξεκίνησε η εξέγερση;

Οι τωρινές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή τις αντίστοιχες στην Τυνησία. Αλλά, όπως και στην περίπτωση της Τυνησίας, η αρχική σπίθα ήταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό: το ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου ενός νεαρού, του Khaled Said, από την αστυνομία (προσοχή, η φωτογραφία είναι σοκαριστική). Βέβαια, τα πραγματικά αίτια είναι βαθύτερα και σημαντικότερα.

Γιατί η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από αυτή της Τυνησίας;

Ο δικτάτορας της Τυνησίας ήταν ένας κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη της εναντίον της Αλ Κάιντα. Αλλά οι δεσμοί της αμερικανικής κυβέρνησης με τον Μπεν Αλί δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτούς με την Αίγυπτο. Ο Shadi Hamid του Brookings Institution, εξηγεί:
«Οι προβλέψεις πως μια εξέγερση αντίστοιχη με της Τυνησίας προκειται να ανατρέψει τον Μουμπάρακ είναι πρόωρες. Το αιγυπτιακό καθεστώς, με τον καλοπληρωμένο στρατό, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο ενωμένο και πιο αδίστακτο από το Τυνησιακό (σ.σ.: η στάση του στρατού το Σάββατο 29/1, έδειξε πως αυτή η εκτίμηση ήταν -ευτυχώς- λανθασμένη). Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός υποστηρικτής του αιγυπτιακού καθεστώτος, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η Αίγυπτος είναι 4η σε σειρά χώρα αποδοχής οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ (μετά από Ιράκ, Αφγανιστάν και Ισραήλ), παίρνοντας στρατιωτική ενίσχυση ύψους 1.3 δις δολαρίων κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, εάν ο στρατός αποφασίσει να ανοίξει πυρ εναντίον αμάχων, θα το κάνει με αμερικανικά όπλα.»
Η αλυσίδα των γεγονότων ξεκίνησε με την αυτοπυρπόλιση δύο ανθρώπων σε δύο διαφορετικές πόλεις στις 18 Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να μαζεύω τις πιο κομβικές ειδήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες χρονικό της αιγυπτιακής εξέγερσης.

Το χρονικό της εξέγερσης

18/1/2011

Ένας 25χρονος άνεργος αυτοπυρπολείται και πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια. Άλλος ένας άνδρας, ένας σαραντάρης δικηγόρος, αυτοπυρπολείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Κάιρο.

20/1/2011

Δύο Αιγύπτιοι αυτοπυρπολούνται και νοσηλεύονται.

24/1/2011

Mohamed ElBaradei, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, δηλώνει πως το αιγυπτιακό καθεστώς πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου της Τυνησίας, που έφυγε από τη χώρα.

25/1/2011

Στην εθνική εορτή της αστυνομίας, Αιγύπτιοι κατεβαίνουν στους δρόμους ονομάζοντας την ημέρα «ημέρα της οργής». Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Κάιρο, και κατευθύνονται προς τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και το κτήριο της Εθνικής Τηλεόρασης. Αντίστοιχες διαδηλώσεις γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά από μερικές σχετικά ήρεμες ώρες, η αστυνομία συγκρούεται με τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χημικά και Αύρες (κανόνια νερού) ενάντια των διαδηλωτών που φωνάζουν «Κάτω ο Μουμπάρακ» στην κεντρική πλατεία του Καΐρου.
Ταραχές εκδηλώνονται στην Αλεξάνδρεια, στις πόλεις Μανσούρα και Τάντα κοντά στο Νείλο και στην πόλη της νότιας Αιγύπτου, Ασσιούτ.
Λίγες ώρες μετά την εκκίνηση των ταραχών, το Υπουργείο Εσωτερικών βγάζει ανακοίνωση κατηγορώντας για τις ταραχές τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει κυρηχθεί εκτός νόμου. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται τις κατηγορίες.
Οι οργανωτές των διαδηλώσεων βασίζονται κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοινώνει πως τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκές. Πληροφορίες λένε πως οι δύο από τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Σουέζ και ο νεκρός αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε από διαδηλωτές στο Κάιρο.
Αργά το βράδυ, η ατυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό Κάιρο απαιτώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ και ζητώντας μεταρρυθμίσεις.

26/1/2011

Στο Κάιρο, ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώνονται σε συμπλοκές. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών, κανονιών νερού και γκλομπς. Μάρτυρες μιλάνε και για πυροβολισμούς στον αέρα με πραγματικά πυρά. Στο Σουέζ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται. 55 διαδηλωτές και 15 αστυνομικοί τραυματίζονται.
Σύμφωνα με Έλληνες χρήστες του twitter, η ελληνική πρεσβεία ζητάει από όλους τους Έλληνες υπήκοους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Robert Gibbs, εκπρόσωπος του Barack Obama, δηλώνει πως η κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να «ανταποκριθεί στους πολίτες της Αιγύπτου αναγνωρίζοντας τα δικαιώματά τους». Ο Amr Moussa, γενικός γραμματέας της Αραβικής Ένωσης, λέει ότι πιστεύει πως «ο Άραβας πολίτης είναι θυμωμένος και απογοητευμένος».

27/1/2011

Ο Mohamed ElBaradei, πρώην επικεφαλής της ομάδας πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ, φτάνει στην Αίγυπτο για να συμπαρασταθεί στους διαδηλωτές. Δηλώνει «έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης», εφ' όσον του ζητηθεί.
Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Εκατοντάδες συλλαμβάνονται, αλλά οι διαδηλωτές λένε πως δεν θα τα παρατήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Γίνονται βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σε γειτονιές του Καΐρου. Το ίδιο και στο Σουέζ και την Ισμαηλία, ενώ στο Sheikh Zuweid, εκατοντάδες βεδουίνοι ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά με την αστυνομία. Ένας 17χρονος σκοτώνεται.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του video της δολοφονίας του νεαρού μέσω των κοινωνικών δικτύων και του Associated Press, η χρήση Facebook, Twitter και Blackberry Messenger διακόπτεται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ακτιβιστών διακόπτονται.
Στα τελευταία τους μηνύματα, Αιγύπτιοι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για λουτρό αίματος την Παρασκευή, αλλά δηλώνουν «έτοιμοι να πεθάνουν, αν χρειαστεί».
Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές πως έχουν «υποχρέωση» να αποφύγουν τη βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από την Αίγυπτο να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού στη διαμαρτυρία.

28/1/2011

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για άλλη μια μέρα μαζικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, το internet και η κινητή τηλεφωνία υπολειτουργούν. Ο Μουμπάρακ Mubarak επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου και καλεί το στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην επιβολή της.
Το Associated Press ανακοινώνει πως ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έχουν εγκατασταθεί σε στρατηγικές θέσεις μέσα στην πόλη του Καΐρου, ώρες πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «αποφασιστικά μέτρα». Στο μεταξύ, δικηγόρος της αντιπολίτευσης δηλώνει πως 20 μέλη της Μουσουλμανικής Αλδεφότητας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε πείσμα των διαδόσεων της κυβέρνησης πως οι εξεγερμένοι είναι μόνο μουσουλμάνοι, πολλοί Αιγύπτιοι χριστιανοί αψηφούν την απαγόρευση και κατεβαίνουν στις πλατείες για να περιφρουρήσουν τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια της προσευχής τους. Οι διαδηλώσεις ξεκινούν αμέσως μετά την προσευχή, από μουσουλμάνους και χριστιανούς ενωμένους.
Στο Κάιρο οι δυνάμεις καταστολής ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες  για να διαλύσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Στο Σουέζ άλλος ένας διαδηλωτής δολοφονείται. Στην Αλεξάνδρεια πυρπολείται το κυβερνητικό κτήριο.
Διαδηλωτές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το μουσείο του Καΐρου για να το προστατεύσουν από λεηλασία.
* Μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις της 28ης Ιανουαρίου στο Κάιρο (πριν ξεσπάσουν οι ταραχές), στο flickr του χρήστη RamyRaoof, εδώ.
Mε βάση πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -έξι διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί-, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φτάσει τους 1000.
Σημαντικοί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βία, με τη Βρετανία να δηλώνει πως οι διαδηλωτές έχουν «δικαιολογημένη οργή».
Οι διαδηλωτές βάζουν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στο Κάιρο, καθώς και σε υποκαταστήματα της Vodafone Egypt. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που συμμορφώθηκε με τις εντολήες της κυβέρνησης για διακοπή της παροχής internet και κινητής τηλεφωνίας.
Ο Μουμπάρακ βγάζει λόγο προς τον αιγυπτιακό λαό. Δηλώνει πως λυπάται για τα θύματα των συμπλοκών και πως η κυβέρνησή του σέβεται την ελευθερία του λόγου. Η κυβέρνησή του είναι ισχυρή και δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τη σταθερότητα στη χώρα. Τον απασχολούν τα προβλήματα των φτωχών και δεσμεύεται να κάνει αλλαγές. Πρακτικά, ανακοινώνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά με τον ίδιο και πάλι στην ηγεσία.

29/1/2011

Τα ξημερώματα, ο Μπαράκ Ομπάμα με δηλώσεις του στηρίζει εμφανώς τον δικτάτορα Μουμπάρακ. Μάλιστα, συστήνει στους διαδηλωτές να είναι ειρηνικοί και ψύχραιμοι, τη στιγμή που οι πληροφορίες μιλάνε για περισσότερους από 20 νεκρούς διαδηλωτές. Λίγη ώρα μετά, το Al Jazeera μεταδίδει πως άρματα μάχης κατευθύνονται προς Αλεξάνδρεια και Σουέζ.
Το ξημέρωμα βρίσκει το Κάιρο σε κατάσταση αναρχίας. Ο Nasim Alatras αναμεταδίδει από το twitter:«Όμορφη  πόλη σήμερα το Κάιρο: καμένες κλούβες των δυνάμεων καταστολής, καμένα  πολλά αστυνομικά τμήματα, αφοπλισμένοι και διαλυμένοι εκτοξευτήρες  δακρυγόνων στους δρόμους, καμένο το τεράστιο κτήριο του κόμματος του  Μουμπάρακ... Όμορφες νεαρές και νεαροί της πόλης θαυμάζουν το έργο  των εξεγερμένων και απαθανατίζουν με τα κινητά τους την όμορφη, χωρίς δυνάμεις καταστολής και πορτραίτα του Μουμπάρακ, τη πόλη τους...καλημέρα  Κάιρο..».
Μαρτυρίες από την Αλεξάνδρεια μιλάνε για αντίστοιχο σκηνικό, με όλα τα αστυνομικά τμήματα της πόλης καμμένα.
Από το πρωί, αρκετοί Αιγύπτιοι έχουν και πάλι πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μάλλον το «πρόβλημα» αποκαθίσταται.
Το Al Jazeera μεταδίδει πως μόνο στο Σουέζ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15. Στο Κάιρο ο κόσμος συγκεντρώνεται ήδη σε πλατείες για την 5η ημέρα τωη διαδηλώσεων, απτόητος από την καταστολή και τα θύματα. Προφανώς, ο λόγος του Μουμπάρακ δεν έπεισε κανέναν. Οι ήδη χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Tahir φωνάζουν συνθήματα κατά του δικτάτορα και δηλώνουν πως δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να παραιτηθεί.
Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για χθεσινές επεμβάσεις του στρατού υπέρ διαδηλωτών, για να τους προστατέψουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 9 το πρωί, του Σαββάτου κι ενώ αστυνομικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν σε διαδηλωτές που τους πετάνε πέτρες, τρία άρματα του στρατού μπαίνουν στη μέση για να προστατεύσουν τους πολίτες.
Αν και τα τανκς έχουν βγει στους δρόμους, η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά τεταμένη είναι μεταξύ πολιτών και στρατιωτών. Οι διαδηλωτές χαιρετούν τους στρατιώτες κι αυτοί χαμογελούν και ανταποδίδουν.
Παρά τις πληροφορίες για πάνω από 100 νεκρούς από την αρχή της εξέγερσης (σύμφωνα με το Al Jazeera), οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Tahir σήμερα είναι διπλάσιοι από χτες. Η διαδήλωση ξεκινάει και το βασικό ερωτηματικό είναι τι στάση θα κρατήσει ο στρατός. Προς το παρόν πάντως, δεν έχει συνδράμει στις προσπάθειες της αστυνομίας για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Συνεχώς τονίζεται πως οι συγκεντρωμένοι πολίτες κρατάνε μόνο σημαίες της χώρας και όχι κάποιο κομματικό ή θρησκευτικό σύμβολο. Είναι ενωμένοι ως Αιγύπτιοι, άσχετα με τις όποιες ιδεολογικές ή θρησκευτικές τους διαφορές.
Κατά τις 3:30 το μεσημέρι, χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούν να καταλάβουν το Υπ. Εσωτερικών στο Κάιρο και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά και σκοτώνουν  τουλάχιστον τρεις πολίτες. Την ίδια στιγμή, στην Αλ-Μανσούρα διαδηλωτές επιχειρούν να καταλάβουν το κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας.
Στις 4 το απόγευμα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει και οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές: παρότι ο στρατός έχει γεμίσει τους δρόμους, ο κόσμος αψηφά τις εντολές και μένει έξω, δίπλα στα τανκς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν κινούνται εναντίον των διαδηλωτών και λίγο αργότερα το Al Jazeera αναμεταδίδει εικόνες διαδηλωτών σκαρφαλωμένων επάνω στα τανκς να ανεμίζουν σημαίες της Αιγύπτου, χωρίς καμία εχθρική κίνηση μεταξύ αυτών και των στρατιωτών.
Αναφέρονται ταραχές σε διάφορες φυλακές της χώρας. Άλλοι μιλάνε για εξέγερση των κρατουμένων και άλλοι για προβοκάτσια της κυβέρνησης, που θέλει να δημιουργήσει χάος ελευθερώνοντας εγκληματίες που θα λεηλατήσουν καταστήματα και θα δώσουν αφορμή στην αστυνομία για σκληρότερη στάση. Πληροφορίες λένε πως από τη φυλακή Abu-Za'abal, όπου κρατούνται βαρυποινίτες, απελευθερώθηκαν 2500 τρόφιμοι. Στο μεταξύ, σειρά έχουν πάρει οι τράπεζες. Δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα παραδίδονται στις φλόγες.
Ο Μουμπάρακ ορίζει τον 74χρονο πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών ως αντιπρόεδρο και προαναγγέλει κι άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από την παραίτησή του κι έτσι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Οι φόβοι για πλιάτσικο επαληθεύτηκαν: έχουν κλαπεί όπλα από αστυνομικά τμήματα και γίνονται ληστείες. Κακοποιοί έχουν μπει στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, καταστρέφοντας και λεηλατώντας ανεκτίμητα εκθέματα. Ο στρατός επεμβαίνει στο μουσείο. Στρατιώτες ξυλοκοπούν και ακινητοποιούν τους ληστές, οι οποίοι έχουν επάνω τους αστυνομικές ταυτότητες και όπλα. Δεν τις έχουν κλέψει -είναι αστυνομικοί!
Ο ElBaradei κάνει δηλώσεις στο Al Jazeera, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ (μετάφραση από το The Press Project): «Ποιος διοικεί τη χώρα τώρα; Ο στρατός ή ο Πρόεδρος. Ο Mubarak πρέπει να παραιτηθεί. Όλος ο κόσμος πρέπει να μείνει όρθιος αυτό το βράδυ. Το καθεστώς συνεχίζεται. Δεν υπάρχει προσωπικό όφελος. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την κοινοβουλευτική δικτατορία. Το σύνταγμα πρέπει να τροποποιηθεί και ο κόσμος της Αιγύπτου να μπει μπροστά. Πρέπει να φτιάξουμε μια νέα πολιτεία μη Προεδρική. Ο Mubarak χθές μίλησε με λόγια κενού περιεχομένου. Αυτές οι δηλώσεις που αντιστέκονται στη δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν. Οι χώρες που στηρίζουν αυτό το καθεστώς πρέπει να ξαναορίσουν την πολιτική τους. Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει να ορίζουν το μέλλον αυτής της χώρας και να θέτουν τους όρους διαβίωσής μας. Αν αναλάβει τώρα ο στρατός θα γυρίσουμε πάλι στο μηδέν. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κόσμος που βρίσκεται στο δρόμο και δε θα φύγει παρά μόνο όταν θα αλλάξουν τα πράγματα. Στέλνω ένα μήνυμα στους νέους: Τους χαιρετώ και τους θυμίζω ότι το καθήκον τους είναι να πετύχουν την ελευθερία!»
Ο στρατός αποχωρεί από τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, και τη φύλαξη των συνόρων αναλαμβάνει η Χαμάς.
Το βράδυ, η κατάσταση χειροτερεύει. Η απεγνωσμένη προσπάθεια του Μουμπάρακ να κρατηθεί στην εξουσία έχει οδηγήσει τη χώρα σε χάος. Συμμορίες και παρακρατικοί λεηλατούν και κάνουν βανδαλισμούς σε σπίτια και μαγαζιά. Οργανώνονται πολιτοφυλακές για να περιφρουρήσουν τις γειτονιές. Σκοτώνεται ένας ληστής, ο οποίος είχε επάνω του αστυνομική ταυτότητα. Γύρω στις 9:30 το βράδυ η λειτουργία του internet αποκαθίσταται και οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι δηλώνουν με κάθε τρόπο πως αυτοί που κάνουν πλιάτσικο δεν έχουν καμία σχέση με τους εξεγερθέντες. Ο στρατός προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη, πολλές φορές ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών.
Υπάρχουν φήμες πως η γυναίκα του Μουμπάρακ έχει ήδη προσγειωθεί στο Λονδίνο, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Al Jazeera αναφέρει πως 19 ιδιωτικά αεροπλάνα από την Αίγυπτο προσγειώθηκαν στο Ντουμπάι.

30/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.