Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2013


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτύσσει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Die Presse", ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...
, ο οποίος συγχρόνως τονίζει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
Στην αρχή της συνέντευξης σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πλέον περιζήτητος πολιτικός, όλοι θέλουν να μάθουν εάν η Ελλάδα, κάτω από το βάρος του χρέους της θα κηρύξει πτώχευση και εάν αυτό θα σήμαινε τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει στη συνέντευξη ότι, ακόμη και εάν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν, καθώς το σύστημα δεν ήταν διατηρήσιμο και ανταγωνιστικό, υπήρχε έλλειμμα διαφάνειας και είχαν επενδυθεί λίγα στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, δηλαδή στον ποιοτικό τουρισμό, πράσινες τεχνολογίες, καινοτομία.
Αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, που, όπως η ίδια έχει προτείνει, θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο περισσότερος αυτός χρόνος αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με εκείνον που δόθηκε στην Ιρλανδία, καθώς στην Ελλάδα δόθηκε μια βραχεία περίοδος και ως εκ τούτου στις αγορές πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει στη συνέχεια πως θα ήταν πολύ ευκολότερα για την Ελλάδα εάν ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με την Ιρλανδία, κάτι που θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές και σημειώνει πως οι κοινοτικοί υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει τη σχετική απόφαση η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραπέμπει στα προβλήματα, όπως λέει, της μεγάλης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, όπως επίσης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος, που υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, παρά την αρνητική ανάπτυξη της τελευταίας χρονιάς, οι εισπράξεις από φόρους αυξήθηκαν κατά 10% και αυτό δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πεδίο δράσης και πως παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει μείωση των φόρων και να επιτευχθούν, παρόλα αυτά, υψηλότερα έσοδα.
Αναφέρει στη συνέχεια ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που είναι οδυνηρό όμως η κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λυθούν μερικά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ η ίδια αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή των δομών στην Ευρώπη.
Απαντώντας τέλος στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν φέτος εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μερικοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει σαφώς πως εκλογές θα γίνουν το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.