Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ...

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πλήθος είναι οι περιοχές της Αττικής όπου μπορεί κανείς να αγοράσει πρώτη κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ χωρίς να ισχύει το πόθεν έσχες, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του...
μέχρι και το τέλος του 2012. Οπως φαίνεται από τον πίνακα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάζει «ΤΟ ΧΡΗΜΑ», υπάρχουν δεκάδες περιοχές στην Αττική με αντικειμενικές αξίες χαμηλότερες των 200.000 ευρώ για απόκτηση διαμερισμάτων τόσο στην κατηγορία των 80 τετραγωνικών, που είναι και τα δημοφιλέστερα της κτηματαγοράς, όσο και σε εκείνες των 100, αλλά ακόμη και των 120 τετραγωνικών. Και όσο χαμηλότερη είναι η αντικειμενική αξία μιας περιοχής τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιφάνεια του ακινήτου που δεν «πιάνεται» στο πόθεν έσχες με βάση τα παραπάνω όρια.

Ετσι στην κατηγορία των διαμερισμάτων που αγοράζονται περισσότερο από τα άλλα, δηλαδή στα τριάρια επιφάνειας 80 τ.μ, με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες εξαιρούνται του πόθεν έσχες όλα τα δυτικά προάστια και τα μεσόγεια, αρκετές περιοχές στα βόρεια της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, ο Αγ. Στέφανος, η Λυκόβρυση, το Ηράκλειο, η Αγία Παρασκευή, τα Βριλήσσια και η Πεύκη, κάποιες των νοτίων, όπως η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη και η Αργυρούπολη, αλλά και μεμονωμένες περιοχές του ευρύτερου κέντρου, όπως ο Δήμος Ζωγράφου, το Γουδή και τα Ιλίσια. Σε ακριβότερες περιοχές, όπως Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αλιμος, Ελληνικό και Γλυφάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2010 ισχύει το πόθεν έσχες, αλλά για το τμήμα της αντικειμενικής αξίας που υπερβαίνει το όριο των 200.000 ευρώ- εν προκειμένω για 44.000 ευρώ στο Ελληνικό και για 168.000 ευρώ στη Γλυφάδα.

Στην επόμενη κατηγορία που εξετάζουμε, αυτή των 100 τ.μ, είναι ακόμη λιγότερος ο αριθμός των περιοχών όπου οι κατοικίες ωφελούνται στο σύνολο της αξίας τους από την αναστολή του πόθεν έσχες για την προσεχή διετία. Για παράδειγμα, για διαμέρισμα 100 τ.μ. η αντικειμενική αξία στην Καλλιθέα ανέρχεται σε 220.000 ευρώ, άρα ισχύει πόθεν έσχες για τα επιπλέον 20.000 ευρώ, στο Μαρούσι 255.000 ευρώ (πόθεν έσχες για 55.000 ευρώ) και στη Γλυφάδα 460.000 ευρώ (πόθεν έσχες για 260.000 ευρώ). Τέλος, στη μεγάλη κατηγορία των 120 τ.μ. το όριο πάνω από το οποίο ισχύει το πόθεν έσχες πιάνει πολύ περισσότερες περιοχές, ακόμη και θεωρητικά μεσαίου κόστους, όπως Ζωγράφου, Παλλήνη, Νέα Ιωνία κ.ά.

Τι λέει η κτηματαγορά
Η αναστολή επί διετία του πόθεν έσχες μαζί με την απαλλαγή από τον φόρο 10% των δωρεών και των γονικών παροχών για αντικειμενικές έως 200.000 ευρώ, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, έγιναν δεκτές θετικά από την κτηματαγορά, αφού εκτιμάται ότι μπορούν να ενισχύσουν την παγωμένη ζήτηση. Αλλά από μόνα τους τα μέτρα δεν αρκούν για να αναστρέψουν το κλίῶα, όπως εξηγούν οι άνθρωποι του χώρου, αν αφενός οι κατασκευαστές δεν αποφασίσουν να ρίξουν κι άλλο τις τιμές των ακινήτων και αφετέρου αν δεν συνοδευτούν από ευκολότερο δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών. Επιπλέον, ακόμη κι αν δώσουν μια κάποια «ανάσα» στις αγοραπωλησίες, η όποια ώθηση ενδεχομένως να ακυρωθεί όταν από τα μέσα του 2011 αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και ενώ από τις αρχές του έτους θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών και οι οικισμοί που σήμερα είναι εκτός. Δε λείπουν ωστόσο και οι αρνητικές αντιδράσεις, αφού στην ουσία η μη εφαρμογή του πόθεν έσχες ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ακυρώνει, όπως λένε οι ασκούντες κριτική, την κατεύθυνση της διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης που επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.