Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής στην ιστορία της Ευρωζώνης ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες τους, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, να βρίσκονται στο επίκεντρο αλλά και να περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των μεγάλων χωρών...
(καγκελάριος Μέρκελ, πρόεδρος Σαρκοζί) με τους ηγήτορες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν (Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο) και την “οικονομική” ηγεσία της Ευρώπης (Τρισέ, Γιούνκερ) είναι συνεχείς, με άξονα τον τρόπο λειτουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των αδύναμων οικονομιών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται ως έτοιμη να αποσύρει τα δικά της μέτρα παροχής ρευστότητας, θεωρώντας ότι προς τούτοις θα πρέπει να λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης με διεύρυνση κεφαλαίων από τα σημερινά 440 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει προταθεί να γίνουν 750 δισεκατομμύρια. Ουσιαστικά, έχει δομολογηθεί η παροχή δυνατότητας στο Ταμείο EFTF που έχει συγκροτηθεί για τον μηχανισμό να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα από τις αγορές.
Γερμανία και Γαλλία, πάντως, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως κατηγορηματικά αντίθετες στην προοπτική αύξησης των κεφαλαίων που οι ίδιες παρέχουν, όπως φυσικά και στην έκδοση ευρωομολόγου για το οποίο πιέζουν οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο απέκλεισε την Τρίτη το βράδυ το συγκεκριμένο ενδεχόμενο για το ορατό μέλλον...
Διεργασίες εξελίσσονται και σε σχέση με τον μηχανισμό ελεγχόμενης πτώχευσης. Πληροφορίες από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θέλουν να μην υπάρχει ακόμη κατάληξη στο ποσοστό των πιστωτών που θα απαιτείται ώστε να ενταχθεί μία ευρωπαϊκή χώρα στη διαδικασία, η οποία θα συνεπάγεται και περικοπή του χρέους της.
Κοντά σε αυτά, ήρθε η προειδοποίηση της Sandard & Poor’s για πιθανή υποβάθμιση της βελγικής οικονομίας, ενώ πληροφορίες που έγιναν γνωστές αργά το βράδυ της Τρίτης έφεραν την Moody’s να είναι έτοιμη να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την ισπανική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.