Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μειώσεις μισθών και συντάξεων 8% φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών

7153D6DB4A4B3DDD8772C5CB88BB7AEC
Τι σημαίνει η συμφωνία Τσακαλώτου στο Eurogroup του Αμστερνταμ
Τα εναλλακτικά μέτρα που συμφώνησε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένουν οι πιστωτές από την κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ουσία τη νομοθέτηση «κόφτη» δαπανών, αφού όλοι αποδέχονται ότι η επιβολή νέων φόρων δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και δεν θα αποδώσει.
Στο Eurogroup του Άμστερνταμ οι πιστωτές ζήτησαν και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι χρειάζεται ένα πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν προκαταβολικά, να είναι αξιόπιστα και να μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται τα εναλλακτικά σενάρια για τον αυτόματο έλεγχο των δαπανών. Με δεδομένο ότι οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν συρρικνωθεί στα όρια της ομαλής λειτουργίας του κράτους και οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν το ΕΣΠΑ, δεν απομένει τίποτα άλλο πέρα από τη μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων.
Συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.
Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση αντέχει να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας επιλογής, στην οποία ο κ. Τσακαλώτος, με την έγκριση φυσικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμφώνησε στο Eurogroup του Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο αν η Αθήνα ανταποκριθεί στη συμφωνία, εκτιμάται ότι μέχρι την Μ. Πέμπτη μπορεί να έχει βγει λευκός καπνός από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συγκληθεί, έστω και με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και στη συνέχεια να έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο για διαβούλευση και ψήφιση. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για Eurogroup.
Αν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση σ΄αυτά που συμφώνησε, τότε θα εισέλθουμε σε νέα φάση περιπλοκής, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά γεγονότα.
Σημειώνεται ότι ο αυτόματος κόφτης δαπανών προβλέπεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οικονομικής διακυβέρνησης Six Pack και Two Pack, για την ενίσχυση του δηµοσιονοµικού συντονισµού και ελέγχου των χωρών μελών της ευρωζώνης γενικότερα (Six Pack) και ιδιαίτερα (Two Pack) για τα κράτη – µέλη που λαµβάνουν οικονοµική βοήθεια, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2011 και 2013 αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.