Από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις χθεσινές δημοπρασίες διακοψιμότητας, λίγες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, για την απελευθέρωση φορτίων σε ώρες αυξημένης κατανάλωσης στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι δημοπρασίες που διεξήχθησαν χθες καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ και για τους δύο τύπους υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου δημοπρατήθηκαν συνολικά 1.350 MW.
Υπενθυμίζεται πως η διακοψιμότητα αποτελεί ένα μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, οι οποίες πλέον έχουν χάσει την έκπτωση 20% που παρείχε η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της συγκεκριμένου μέτρου, ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού) θα μπορεί να περιορίζει ή να διακόπτει την παροχή ρεύματος προς τις βιομηχανίες – με αντάλλαγμα εκπτώσεις στα τιμολόγια. Μάλιστα ανάλογα με τον χρόνο ειδοποίησης, υπάρχουν δύο τύποι Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου, ΥΔΦ1 (μακροπρόθεσμη) και ΥΔΦ2 (βραχυπρόθεσμη).
Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υπηρεσία, χθες δημοπρατήθηκε ισχύς 750 MW, από την οποία σημαντικά μερίδια η ΛΑΡΚΟ (129,8 MW), η ΣΟΒΕΛ (111 ΜW), η ΤΙΤΑΝ Ηρακλής (89,3), αλλά και η ΔΕΗ μέσω των ορυχείων της (175,6 MW). Εκτός δημοπρασίας έμειναν τα Ελληνικά Καλώδια και η FULGOR. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 48.600 ευρώ ανά MW.
Στην περίπτωση της ΥΦΔ2, δημοπρατήθηκαν 900 MW, ενώ η τιμή διαμορφώθηκε στα 47.600 ευρώ ανά MW. Από την παραπάνω ισχύ, σημαντικά ποσοστά απέσπασαν η Αλουμίνιον Ελλάδος (250MW) και η ΛΑΡΚΟ (161,3MW), ενώ ακολούθησαν η ΣΙΔΕΝΟΡ και η ΣΟΒΕΛ. Ανάμεσα στις εταιρείες που δεν εξασφάλισαν αποζημιώσεις είναι οι ΕΛΒΑΛ, ΕΛΚΑ και FULGOR.
Οι χθεσινές δημοπρασίες ήταν οι τρίτες που διεξήχθησαν μετά τη θέσπιση της διακοψιμότητας, ενώ είναι η πρώτη φορά που καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, οι τιμές που διαμορφώθηκαν είναι ανώτερες από αυτές που προέκυψαν στις δύο πρώτες δημοπρατήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.