Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ριτσώνα, σωτήριον έτος 2016, "πολιτισμένη" Ευρώπη...

Της Αντωνίας Λεγάκη

Στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης δεν φρουρούν στρατιώτες αλλά μέλη ΜΚΟ. Κάποιος τους σφυρίζει ότι εμφανίστηκε δικηγόρος που θέλει να μιλήσει με τους πρόσφυγες.
Καθώς προχωρώ με τους ανθρώπους της Πρωτοβουλίας Χαλκίδας, μια κοπέλα (από τη ΜΚΟ "Ι am you") ασθμαίνει για να με φτάσει και να μου πει "Να προσέχετε τι θα πείτε στους πρόσφυγες"!!! 

Με το μάτι μου ήδη να έχει γυρίσει, τη ρωτάω τι εννοεί. Απαντά "τίποτα μόνο αυτό". Ακολουθεί εύλογα διάλογος που εγώ ψάχνω για καυγά και εκείνη απλώς εκτελεί εντολές γιατί "κάποιοι ήλθαν και είπαν στους πρόσφυγες πράγματα που δεν ίσχυαν".
Αφού τελικά καυγά δεν κατάφερα να κάνω, αλλά μια ωραία ανάκριση, μάθαμε ότι πρόκειται για μια σκανδιναβική ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλον τον κόσμο (μεγάλη μπίζνα).

Όταν μαζεύονται οι πρόσφυγες για να μιλήσουμε, κάμποσοι εμφανείς ρουφιάνοι παρακολουθούν.
Είναι 800 άνθρωποι στη Ριτσώνα. Κατά πλειοψηφία Σύριοι, και λίγοι Παλαιστίνιοι και Αφγανοί. Στην πλειοψηφία τους έχουν οικογένειες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη (προφανώς έφυγαν με το πρώτο κύμα που πρόλαβε και πέρασε πριν κλείσουν τα σύνορα).
Κανείς δεν τους ενημερώνει ότι έχουν δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης ακόμη και με τη Σένγκεν σήμερα. Καμία κρατική αρχή δεν τους δίνει την παραμικρή πληροφορία. Μόνο ότι όπου να 'ναι θα φύγουν. Για πού; Ποιός ξέρει. Κάποι λένε ήδη ότι θέλουν να πάνε πίσω στη Συρία. Ακόμη και στην κόλαση είναι καλύτερα.

Χώμα, ήλιος, ζεστός αέρας, καμία συνθήκη υγιεινής.

Υπάρχουν 10 μωρά από 40 ημερών ως 10 μηνών. Από τις 7 το απόγευμα κάθε μέρας ως τις 10 το πρωί της επομένης, δεν μπορούν να πιουν γάλα! Κάθε μέρα κινδυνεύουν με αφυδάτωση γιατί η υπεύθυνη ΜΚΟ δεν βάζει απογευματινή και νυχτερινή βάρδια (εξοικονομούμε χρήμα γαρ) και αρνείται να δώσει το γάλα στις μάνες να το φτιάξουν μόνες τους (ε τι, να δουν ότι είμαστε άχρηστοι;).

Το φαγητό, ένα κατεψυγμένο ρύζι, καταγγέλλεται ότι βρωμάει σαν ψοφίμι. Οι περισσότεροι το πετάνε, μέχρι που να μην μπορούν να αντέξουν την πείνα.
Κι όμως δεν ζητούν τίποτε άλλο από το να φύγουν. Δεν ζητούν τίποτε άλλο από το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Κρατούν στα χέρια τους χαρτιά που τους έχει δώσει η Υπατη Αρμοστεία, όπου αναφέρεται ότι έχουν δικαίωμα επιδότησης ενοικίου 400 ευρώ. Αυτό το ποσό το δίνει ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση και τώρα, αλλά αυτή προφανώς το προωθεί στις άλλες μπίζνες.

Ο κόσμος της Χαλκίδας είναι διατεθειμένος να επιδείξει ανθρωπισμό όμως η δημοτική αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας "δεν τους θέλει τους πρόσφυγες η Χαλκίδα". Κι όμως δεκάδες άνθρωποι πάνε μόνοι τους στο στρατόπεδο ζητώντας όχι μόνο να δώσουν πράγματα μα και να βοηθήσουν και οι εκπρόσωποι του στρατοπέδου και των ΜΚΟ τους διώχνουν.

Είναι προφανές ότι οι πρόσφυγες ακόμη δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. και δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη της οργανωμένης πάλης μαζί με τους ντόπιους. Πιστεύουν πως όπου να 'ναι θα φύγουν.

Αυτό που είναι κρίσιμο και επείγον, είναι η παρέμβασή μας στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα στρατόπεδα, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάστασή τους, για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μας στοιχίζουν τίποτα, αντίθετα η κυβέρνηση παίρνει δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες και τα προωθεί σε άλλες μπίζνες, είτε λέγονται ΜΚΟ των εκατομμυρίων, είτε τράπεζες που θα μας πάρουν τα σπίτια.

Είναι κοινό συμφέρον να νοικιάσει ο πρόσφυγας ένα σπίτι και να διεκδικήσει ο ιδιοκτήτης την επιδότηση ενοικίου από το κράτος. Είναι κοινό συμφέρον να λειτουργήσουν τα κέντρα υγείας για όλους, πρόσφυγες και ντόποιους, να γεμίσουν με γιατρούς που τώρα έχουν μόνο σεκιουριτάδες. 

Είναι κοινό συμφέρον να δουλέψουν ντόπιοι και ξένοι στην δημιουργία δομών για όλους όσους έχουν ανάγκη (έλληνες και ξένους) για σίτιση, στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση.
Είναι συμφέρον και είναι επείγον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.