Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο Ν.Βούτσης σήμερα προανήγγειλε εκλογές «ή αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης από τους δανειστές»

voutsis_49
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η «ΠΙΣΤΗ» ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ «ΒΡΑΧΙΑ»
Ανοιχτό πλέον είναι το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές καθώς το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής N.Bούτσης δήλωσε για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ.ευρώ που θα προστεθεί σε εκείνο τον ήδη πολύ σκληρών μέτρων ύψους 5,4 δισ.ευρώ ότι «δεν είναι ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να το περάσουμε».
«Αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση, δεν θέλει η κυβέρνηση, πριν το μπορεί υπάρχει και το θέλω» είπε μιλώντας στο Βήμα FM ο πρόεδρος της Βουλής.
«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση».
«Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις» πρόσθεσε και είχε απολυτο δίκιο στον συγκεκριμένο συλλογισμός καθώς πέραν της αδικίας που θέλουν να επιβάλλον οι δανειστές με την κίνηση αυτή θέτουν σε κίνδυνο εν τη γενέση της την όποια επενδυτική προσπάθεια.
Κάτι που προκαλεί ερωτήματα μήπως και το κάνουν επίτηδες ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εάν επιμείνουν οι δανειστές «τότε το ΔΝΤ θα κρατήσει με πίκρα την επιφύλαξή του».
«Από την πλευρά ΔΝΤ και Β.Σόιμπλε ποτέ δεν έγινε δεκτή ως βάση η συμφωνία του καλοκαιριού»
«Βρισκόμαστε στην μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων, δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος, αναγνωρίζουμε όλοι το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνεται. Δεν φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υπαναχωρούν στη συμφωνία του καλοκαιριού, πλην Σόιμπλε».
«Η περιπέτεια θα έχει καλή κατάληξη, είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης, τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι καλά και πως η κυβέρνηση Τσίπρα τηρεί τη συμφωνία του καλοκαιριού κατά γράμμα».
Εν ολίγοις όμως ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτό το προληπτικό πακέτο που σημαίνει δύο πράγματα:
Είτε οι δανειστές θα κάνουν πίσω είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές που για τους δανειστές μπορεί να μην αποβούν πολύ ευχάριστες καθώς πληθαίνουν οι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται πλέον να παραμείνει η χώρα στο ευρώ πάση θυσία.
Βέβαια η σκληρή πραγματικότητα παραμένει. Δεν υπάρχουν λεφτά. Όποια κυβέρνηση και αν ανέβει, δεν υπάρχουν λεφτά.
Με βάση αυτό άλλωστε ο κ. Ντάισελμπλουμ πέταξε το… τυράκι λέγοντας ότι “χρησιμοποιούμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος”.
Ποιο χρέος; Το μόνο που συζητούν είναι η ελάφρυνση, καθώς ούτε καν το ΔΝΤ μιλάει για “κούρεμα” και πλέον η ελάφρυνση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα όσον αφορά στα βάρη της Ελλάδας και ιδίως των πολιτών της.
Όσο και να ελαφρυνθεί το χρέος (αμφίβολο αν θα γίνει με τη στάση του Βερολίνου) θα εξακολουθήσει χωρίς “κούρεμα” να είναι βουνό που θα σκεπάζει για πολλά χρόνια την Ελλάδα. Όλα γίνονται λοιπόν για να κλειδώσει ένα ακόμη μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά με πρόσχημα το χρέος.
Και σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν οι ρόλοι του “καλού” και του “κακού”. Το ρόλο του “καλού” αποφάσισε να παίξει χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και παράλογο το πακέτο των προληπτικών μέτρων και είπε πώς καμία Βουλή Ευρωπαϊκού κράτους δεν θα δέχονταν να ψηφίσει κάτι τέτοιο.
Από την άλλη το ρόλο του “κακού” έπαιξαν πάρα πολλοί. Ίσως και αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ ήταν ως αντιστάθμισμα. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πώς “το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος» και στην ίδια γραμμή ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Σόιμπλε, ο Σαπέν, ο Μoσκοβισί, η Μογεκρίνι και βεβαίως το ΔΝΤ που δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω.
Δηλαδή ζήσε Μάη μου…
Κακά τα ψέμματα: Ένα τέτοιο ογκώδες χρέος λύνεται μόνο με «κούρεμα» (όχι ελαφρύνσεις και άλλες τέτοιες επινοήσεις) ή πόλεμο!
Μόνο δύο είναι οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις, τη μη διεξαγωγή Eurogroup και το εκκωφαντικό «όχι» για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, όπως «βλέπουν» οι αναλυτές της Wall Street Journal
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Πολ Γουόκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην «παράδοση ή τις εκλογές», αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν μεσολαβήσει ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
«Αν η Μέρκελ δεν βοηθήσει, οι επιλογές του Τσίπρα είναι να παραδοθεί ή να πάει σε εκλογές. Οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν τον Μάιο. Η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά τον Ιούνιο», επισημαίνει ο Γούοκερ.
Αυτό όμως που δήλωσε ο Ν.Βούτσης με την υψηλότατη θεσμική θέση του προέδρου της Βουλής (ο νο3 μετά τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό στην θεσμική ιεραρχία) είναι πως δεν θα υπάρξει παράδοση: Είτε οι δανειστές θα δεχθούν την τελική κυβερνητική πρόταση είτε θα γίνουν εκλογές.
Εκλογές που μπορεί να αναδείξουν νικητή τον Κ.Μητσοτάκη όπως λένε οι δημοσκοπήσεις αλλά και αυτός θα κληθεί να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα. Πόσο θα αντέξει; Τα Μνημόνια απλά θα συνεχίσουν να «καταπίνουν» κυβερνησεις με… εξάμηνη το πολύ θητεία, σύντομα αν όχι και άμεσα θα τεθεί το ερώτημα «αξίζει το ευρώ τον θανατο των Ελλήνων πολιτών»; Οι συσχετισμοί αλλάζουν προς το όχι μια τάση που θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Βέβαια τότε μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προϋποθέτει και μεγάλη γεωπολιτική «μπάλα» καθώς το νέο νόμισμα θα πρέπει να βρεθούν οι νέοι σύμμαχοι που θα το στηρίξουν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και αφορά το αν αποφασίσει ο ελληνικός λαός να επιλέξει έναν τέτοιο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.