Η Ελλάδα μεταξύ ...κουρέματος και ξυρίσματος...
Δύο σχέδια για τη σωτηρία της Ελλάδας, ένα φανερό και ένα κάτω από το τραπέζι, συζητούν οι Ευρωπαίοι. Το φανερό αφορά ουσιαστικά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για επέκταση των ... αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF) και κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 21%. Το άλλο που συζητείται στο παρασκήνιο αφορά κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% περίπου.
Με βάση το σχέδιο που έχει συζητηθεί και αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα υπάρχουν δύο προβλέψεις. Πρώτον, θα διευρυνθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας (EFSF) ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Αυτό σήμερα μπορεί να το κάνει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή των τραπεζών που έχουν δανείσει χρήματα στη χώρα μας, στο κόστος σωτηρίας της Ελλάδας. Με βάση το πρόγραμμα αυτό (Private Sector Involvement - PSI, όπως ονομάζεται) όσες τράπεζες θα συμμετάσχουν δέχονται κούρεμα 21% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Το EFSF αναμένεται να λειτουργήσει με τις νέες διευρυμένες εξουσίες που καλούνται να ψηφίσουν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια στα μέσα Οκτωβρίου. Με την κρίση όμως να απειλεί να εξαπλωθεί στην Ιταλία και στην Ισπανία, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα 440 δισ. ευρώ του EFSF θα είναι αρκετά για να σταματήσει το ντόμινο στην ευρωζώνη.
Ετσι, το επόμενο βήμα που αναμένεται ότι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού ταμείου - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - το οποίο θα έχει όχι μόνο περισσότερα κεφάλαια, αλλά και τη διαχείριση χρεοκοπίας χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Ομως, εκτός από το φανερό, κάτω από το τραπέζι βρίσκεται και το «κρυφό» σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρωζώνη. Και αυτό γιατί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι εκτιμήσεις ότι το κούρεμα κατά 21% του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν καθιστά βιώσιμη την εξυπηρέτησή του στο μέλλον, έχουν κάνει τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης να σκέφτονται την επανεξέταση του πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας όπως αυτό συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αφήνουν ανοικτή μια τέτοια πιθανότητα. «Τα στοιχεία της Ελλάδας, όπως τώρα φαίνεται, ήταν για ακόμη μία φορά διαφορετικά από αυτά που περιμέναμε μετά από όσα είχαμε συμφωνήσει για το πρόγραμμα βοήθειας. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την τρόικα να μας πει: χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούμε (τη βοήθεια) ή όχι;» είχε πει η Μέρκελ.
ΣΤΟ G20. Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης αλλά και του ΔΝΤ, που επικαλούνται ξένα πρακτορεία, στη σύνοδο του G20 που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον εξετάστηκε μυστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει διαγραφή 50% του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη ενίσχυση του μεγέθους του EFSF από τα 440 δισ. ευρώ σήμερα σε 2 τρισ. ευρώ μέσω της παροχής εγγυήσεων. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό και η ΕΚΤ, ενώ θα πρέπει να βρεθεί και τρόπος για να στηριχτούν οικονομικά οι πιστώτριες τράπεζες που θα υποστούν ζημιές από το κούρεμα.
Οπως είναι αναμενόμενο οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχουν δανείσει την Ελλάδα αντιδρούν σε ένα τέτοιο σχέδιο που προωθεί κυρίως η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην ευρωζώνη.
TANEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.