Αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση,
εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής αμφισβήτησης, βρίσκεται η κυβέρνηση την
επαύριο του νέου «θριάμβου» για τη ρύθμιση του υπέρογκου κρατικού
χρέους, απόπειρα η οποία συνεχίζεται εν μέσω ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής,
μονόπλευρων μέτρων λιτότητας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και
επιλογών οικονομικής ύφεσης. Προκαλώντας δηλαδή αντιφατικά οικονομικά
και κοινωνικά αποτελέσματα.
Ηδη, το θέμα των οικονομικών των Ταμείων τίθεται μετ' επιτάσεως, στο βαθμό που οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και 12 δισ. ευρώ απ' τη γλίσχρα περιουσία τους, λόγω του «κουρέματος» του χρέους κατά 50%. Ομως, πέραν των αποθεματικών, η εν λόγω περιουσία -αξίας 12 δισ. ευρώ- απέδιδε άνω των 400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κάθε χρόνο, απαραίτητα για την καταβολή των συντάξεων. Ποσό που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τα τοκομερίδια των 12 δισ. ευρώ.
Επ' αυτού αναμένεται ένα δύσκολο μπρα ντε φερ τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος ελαφρύνεται με τόκους έως και 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο, να καλύψει αυτό το -κρίσιμο για τους συνταξιούχους- ποσό και να μην αναλωθεί αυτό το όφελος υπέρ των φοροφυγάδων.
Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι για την κάλυψη των απωλειών από τα αποθεματικά (περιουσία). Και αυτό καθώς δεν κρίνεται συμφέρουσα η εναλλακτική πρόταση για μη αποδοχή -εκ μέρους των Ταμείων- του «κουρέματος» κατά 50% και η λήψη νέων ομολόγων, εγγυημένων όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο ακέραιο) αντί του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF (τα οποία θα έχουν αξιολόγηση 3Α, αλλά στο 50%).
Με τυχόν αντικατάσταση των τρεχόντων ομολόγων στο ακέραιο (χωρίς «κούρεμα») με άλλα του ελληνικού κράτους, αυτά μπορούν να θεωρηθούν αμφίβολης αξιοπιστίας.
Προς τούτο η ΓΣΕΕ είναι διατεθειμένη να δεχτεί ακόμη και κρατική-ακίνητη περιουσία, «με άμεση ρευστοποίηση και αξιοποίηση ή μετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εργατικής Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο.
Η δεύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ήδη από σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να θέτουν όρια και προϋποθέσεις για οποιαδήποτε έγκριση κυβερνητικού σχεδίου -μετά τον προϋπολογισμό- και οπωσδήποτε για την ανάληψη κυβερνητικής δέσμευσης ότι το νέο Μνημόνιο -σε υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου- θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό (δηλαδή η σύμβαση να επικυρωθεί, τυχόν, από δημοψήφισμα).
Πολιτική εξάντληση
Τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από απόλυτη κοινωνική αμφισβήτηση, η οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να λάβει μορφή ανεξέλεγκτης-τυφλής εξέγερσης.
Το θέμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει νέες μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Ηδη αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σε κοινή συνεδρίασή τους, θα εξετάσουν τις δυνατότητες διοργάνωσης νέων γενικών απεργιών.
Με την επόμενη γενική απεργία να τοποθετείται στα τέλη του Νοεμβρίου, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού από τη Βουλή. Οπως πολλοί πιστεύουν, τον τελευταίο της παρούσης κοινοβουλευτικής συνόδου... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.