Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρόφιμα: Όλεθρος για τους Έλληνες καταναλωτές η Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. και ΗΠΑ


Πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης στο Συμβούλιο  Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου τάχθηκε κατά της Συμφωνίας  Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) δηλώνοντας ότι «η Συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να γίνουν αποδεκτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο υπουργός στην συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στην συμφωνία oτι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα όπως για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα ενισχύονται από τα κράτη-μέλη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».
Η Διατλαντική Σχέση για το εμπόριο στην ουσία δεν είναι μόνο μια σχέση εμπορική μεταξύ Ε,Ε. και ΗΠΑ αλλά κύρια μία συμφωνία για την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών ενάντια των πολιτών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν περίπου πέντε χρόνια με απόλυτη μυστικότητα και μόνο κατόπιν διαρροών στο Wikileaks δημοσιοποιήθηκαν μερικώς από το 2015. Για την Συμφωνία αυτήν αναφέρω τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε  ένα μόνο τομέα: την ασφάλεια των τροφίμων όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει η εισαγωγή στην Ε.Ε. μεταλλαγμένων τροφίμων, κλωνοποιημένων κρεάτων, απολύμανση πουλερικών με χλώριο, κατάργηση των ενδείξεων «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» και «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» ανάπτυξη βοοειδών με αυξητική ορμόνη, χαλάρωση των ορίων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων φυτοπροστατευτικών ουσιών, χαλάρωση των κανονισμών για τα πρόσθετα στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής και χαλάρωση στους τελωνειακούς ελέγχους όπου αυτοί θα γίνονται μόνο από την χώρα που εξάγει το προϊόν.
Επίσης στην Ε.Ε. ο παραγωγός έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του προϊόντος, ενώ στις ΗΠΑ το προϊόν κυκλοφορεί ελεύθερα μέχρις ότου έλεγχοι της πολιτείας διαπιστώσουν ενδεχόμενη επικινδυνότητα του.
Δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές είναι ελάχιστα ενημερωμένοι για το ΤΤΙΡ και η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση δεδομένου ότι με το Μνημόνιο που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 «κάθε διεθνής συμφωνία προτού υπογραφεί από την κυβέρνηση πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές».
Πριν λοιπόν είναι πολύ αργά ενημερωθείτε και ενεργοποιηθείτε.
Ήδη ο Δήμος Περιστερίου και ο Δήμος Κέρκυρας έχουν κηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από το ΤΤΙΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.