Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τίμησε τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του 1896 στο Λαύριο

Στην ιστορική εργατούπολη του Λαυρίου τιμήθηκε το Σάββατο 28 Μάη, με την επιτυχημένη και μαζική εκδήλωση του ΚΚΕ, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της Ιστοριάς της ταξικής πάλης της Ελλάδας: Η απεργιακή μάχη των μεταλλωρύχων του 1896, που συμπεριλαμβάνεται στα...
πρώτα βήματα αφύπνισης της εργατικής τάξης της χώρας. Με την εκδήλωση αυτή, που εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ, τιμήθηκαν οι πρωτοπόροι εργάτες της μεγάλης απεργίας του 1896 και μαζί μ’αυτούς όλοι οι αγωνιστές ήρωες της εργατικής τάξης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με τίτλο: «Διδασκόμαστε από τους αγώνες της εργατικής τάξης. Συνεχίζουμε - Παλεύουμε για την εργατική - λαϊκή εξουσία», περιλάμβανε ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, φωτογραφική έκθεση και μουσικό πρόγραμμα συγκεντρώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και αρκετοί Κούρδοι πρόσφυγες, από τον καταυλισμό που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη του Λαυρίου.

Απεργία - σταθμός στην Ιστορία του εργατικού κινήματος

Στα γεγονότα της απεργίας, στην αφοβία που έδειξαν οι εργάτες απέναντι στην καταστολή, αλλά και στα πολύτιμα διδάγματα από αυτή τη μάχη αναφέρθηκε ο Κώστας Παρασκευάς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα, η μάχη αυτή «ήταν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος, γιατί παρότι δεν στέφθηκε με νίκη των μεταλλωρύχων, έδειξε την αποφασιστικότητά τους, τη θέληση να διεκδικήσουν το δίκιο τους, χωρίς να λογαριάζουν θυσίες. Ήταν σταθμός γιατί εκφράστηκε η αμφισβήτηση και η θέλησή τους να μη συνεχίσουν να υποτάσσονται στους εργοδότες και στην εξουσία τους. Ήταν σημαντικό βήμα στην ενότητα και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Ήταν βήμα στην ταξική συνειδητοποίηση με γενικότερη σημασία. Η ηρωική αυτή εξέγερση αποτέλεσε παρακαταθήκη για τους αγώνες που ακολούθησαν».
Στην ομιλία του μέλους του ΠΓ, ξεχώρισε η αναφορά του στην ίδρυση του Κόμματος το 1918, αρχικά με την ονομασία ΣΕΚΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κορυφαία στιγμή στην Ιστορία του εργατικού κινήματος ήρθε σαν «ώριμη ανάγκη η εργατική τάξη στην Ελλάδα ν’ αποκτήσει τη συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορία της, για να πραγματοποιήσει τον αντικειμενικά ιστορικό πρωταγωνιστικό της ρόλο: Την κατάργηση της τελευταίας εκμεταλλευτικής κοινωνίας της καπιταλιστικής».
Όπως είπε χαρακτηριστικά υπό το σύνθημα «ένας αιώνας, αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», που φώναζαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, το στέλεχος του Κόμματος συμπλήρωσε: «Από την ίδρυση του Κόμματος ο αγώνας της εργατικής τάξης απέκτησε άλλο προσανατολισμό. Τέθηκε το ζήτημα πιο καθαρά ως πολιτικός στόχος ενάντια στο κεφάλαιο, στον καπιταλισμό. Τέθηκε το ζήτημα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που έδινε όραμα και προοπτική. Το Κόμμα από τα πρώτα βήματά του απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, κάτω βεβαίως και απ’ την ακτινοβολία της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, που είχε μεγάλη απήχηση στην εργατική τάξη και στα άλλα εργαζόμενα στρώματα.
Το ΚΚΕ, στον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στην πάλη για να υπάρξει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους, έδωσε στην 100χρονη ηρωική του διαδρομή τα καλύτερα παιδιά του, χιλιάδες μέλη και στελέχη του».
Ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.
Αναφερόμενος μάλιστα στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, το στέλεχος του ΚΚΕ τόνισε ότι μπορεί ο συσχετισμός να είναι αρνητικός, όμως το Κόμμα είναι καλύτερα εξοπλισμένο ιδεολογικά και πολιτικά, με τα συμπεράσματα από τις αιτίες των ανατροπών του Σοσιαλισμού, τα διδάγματα από την Ιστορία του, με το σύγχρονο Πρόγραμμά του, που παίρνει υπόψη του όλα αυτά τα συμπεράσματα. «Δεν μας πτοούν οι δυσκολίες, ανέφερε, γιατί ξέρουμε όχι μόνο ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, αλλά έχουμε και τη δύναμη να εμπνεύσουμε την εργατική τάξη για να σαρώσει τους εκμεταλλευτές της.
Έχουμε δύναμη, αντοχή και εμπιστοσύνη στην πολιτική μας. Γιατί καθημερινά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Κόμματος ότι ο καπιταλισμός μόνο φτώχεια, πολέμους και δυστυχία μπορεί να προσφέρει. Ότι αυτό το σύστημα δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται».
Ο Κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε επίσης και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, στα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει η εργατική τάξη και ο λαός από τα τελευταία χρόνια, που εξελίσσεται η καπιταλιστική κρίση, αλλά και από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Όπως είπε, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, όπως ότι στο πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική. Ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι ο δρόμος της πάλης, που ανταποκρίνεται στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και που συνενώνει τον καθημερινό αγώνα με τον πολιτικό αγώνα κατά του καπιταλισμού, για την ανατροπή της εξουσίας του και υπέρ της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Ότι ο λαϊκός αγώνας πρέπει να κατευθύνεται στην ανατροπή του κύριου εμποδίου για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, της καπιταλιστικής εξουσίας, για να γίνουν τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, κοινωνική ιδιοκτησία.
Τέλος, ο Κ. Παρασκευάς κάλεσε ειδικά τη νέα γενιά να μη συμβιβαστεί, αλλά να συστρατευτεί αποφασιστικά με το ΚΚΕ, να πρωτοστατήσει στους αγώνες και να διδαχθεί από τη στάση των πρωτοπόρων εργατών του Λαυρίου, που άνοιξαν το δρόμο στη μεγάλη πορεία του εργατικού κινήματος και κατέληξε λέγοντας:
«Αυτός ο αγώνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αδικία, εκμετάλλευση, πολέμους. Για το σοσιαλισμό, κομμουνισμό.
Ισχυρό ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη που πιστεύει στη δύναμη της εργατικής τάξης, της τάξης που παράγει τα πάντα, που της αξίζει να ζήσει χωρίς εκμετάλλευση. Της τάξης που πρέπει να έρθει και θα έρθει στην εξουσία».
"902"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.